Vodenje indijske centralne banke prevzema "zvezda" med ekonomisti

Članek slika

Vodenje indijske centralne banke danes prevzema Raghuram Rajan, ki je znan po tem, da je napovedal svetovno finančno krizo leta 2008.

Rajan vodenje regulatorja indijskega bančnega trga prevzema v zelo zahtevnem času, saj se je ta sicer hitro rastoča država znašla v najhujših finančnih težavah zadnjih let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rajan, nekdanji glavni ekonomist Mednarodnega denarnega sklada, bo na čelu centralne banke zamenjal Duvvurija Subbaraoja, ki je neuspešno iskal rešitve za pešajoče gospodarstvo in težave z indijsko rupijo, ki glede na dolar v zadnjem času praktično vsak dan doseže novo rekordno nizko vrednost.

Pd Rajana se pričakuje veliko

V Rajana, 50-letnega sina diplomata, ki v lokalnih medijih velja za "zvezdo" med ekonomisti, bodo zdaj uprte oči vlagateljev. Ti namreč pričakujejo, da bo predstavil politike, ki bodo pomirile živčne trge in stabilizirale rupijo.

"Ne bi bilo prav, da od ene osebe pričakujemo čudeže, vendar pa ima vse sposobnosti, da naredi največ, kar se da," je dejal glavni ekonomist za Indijo pri Barclays Capital Siddhartha Sanyal. Glavni ekonomist HDFC Abheek Barua je ocenil, da je Rajan "bolj inovativen" kot Subbarao, ki je bil na čelu centralne banke pet let. "Mislim, da bo bolj agresiven," je dejal.

Indijski premier se zavzema za nadzorovan zaključek stimulacijskih ukrepov centralnih bank

Indijski premier Manmohan Singh je medtem danes dejal, da bo voditelje skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) na prihajajočem vrhu v Rusiji pozval, naj si prizadevajo za "nadzorovan" zaključek stimulacijskih ukrepov centralnih bank, da bi omejili škodo, ki jo bo to povzročilo hitro rastočim trgom.

"Čeprav obstajajo spodbudni znaki rasti v industrijskih državah, smo hkrati priča upočasnitvi na hitro rastočih trgih, ki se soočajo z neugodnimi posledicami občutnega odtekanja kapitala," je dejal Singh. Indonezijski finančni minister Chatib Basri pa je ameriško centralno banko Federal Reserve danes pozval k jasnim odgovorom, kdaj bodo odpravili spodbude gospodarstvu.

Preberite tudi:

Mobius napovedal preobrat na indijskem trgu

V Indiji letno zavržejo za 6,8 milijarde dolarjev hrane

Indija na pomoč gospodarstvu z milijardnimi infrastrukturnimi projekti

Indija julija z nepričakovano krepko rastjo inflacije

Indijska rupija v primerjavi z dolarjem dosegla novo dno

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja