Indijska rupija v primerjavi z dolarjem dosegla novo dno

Članek slika

Indijska rupija je danes kljub napovedanemu posredovanju indijske centralne banke v primerjavi z ameriškim dolarjem dosegla najnižjo vrednost doslej, saj je bilo treba ob začetku današnjega trgovanja za en dolar odšteti 62,01 rupije.

Osrednja indijska centralna ustanova je sicer napovedala nove ukrepe, s katerimi bo s trga posrkala likvidnost.

Preberite tudi: Indijska rupija po posredovanju centralne banke dražja

Indijska centralna banka je prejšnji teden napovedala nov poseg na trg, s katerim bi lahko iz obtoka umaknila 220 milijard rupij (2,712 milijarde evrov). Banka je ta korak napovedala, potem ko je rupija 6. avgusta dosegla novo dno. Menjalni tečaj je bil namreč postavljen pri 61,80 rupije za dolar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rupija je ena od azijskih valut z najslabšimi gibanji v letošnjem letu. Upadanje njene vrednosti je odraz pešajočega indijskega gospodarstva, odtoka sredstev v tujino, šibkega izvoza in visokega primanjkljaja na tekočem računu plačilne bilance.

Preberite tudi: Indija v času rekordno nizke rupije dobila novega guvernerja centralne banke

Od januarja je rupija izgubila približno 10 odstotkov vrednosti. Stalno upadanje vrednosti rupije analitiki pripisujejo vse močnejšemu dolarju in povečanemu povpraševanju indijskih izvoznikov po ameriški valuti. Indijska vlada je zato v sredo napovedala omejevanje deviznih odlivov in uvoza zlata.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja