Indija na pomoč gospodarstvu z milijardnimi infrastrukturnimi projekti

Članek slika

Indijska vlada je danes prižgala zeleno luč za več, skupaj prek 27 milijard dolarjev (20,25 milijarde evrov) vrednih infrastrukturnih projektov. Rupija je medtem danes dosegla novo dno. Za ameriški dolar je bilo treba odšteti že 66,07 rupije. Pred tem je bila rekordno nizka raven dosežena v četrtek, ko je dolar stal 65,56 rupije.

36 infrastrukturnih projektov, med njimi 18 energetskih

Glede na današnjo odločitev, za katero stoji indijski premier Manmohan Singh, bo luč sveta v Indiji ugledalo 36 infrastrukturnih projektov, med njimi 18 energetskih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Naftni in plinski projekti so ocenjeni na 830 milijard rupij (9,27 milijarde evrov) in so nujno potrebni za ustrezno oskrbo z električno energijo. Poleg tega naj bi pomagali zagnati pešajoče tretje največje gospodarstvo v Aziji.

Preostali projekti so vezani na železnico, ceste in druge sektorje, njihova vrednost pa je 1830 milijard rupij (20,44 milijarde evrov), je na novinarski konferenci pojasnil indijski finančni minister P. Chidambaram.

Po njegovih besedah želijo z izdajo dovoljenjprojektom znova zagnati investicijski cikel.

Optimistični glede projekta subvencionirane prehrane

Hkrati je minister vztrajal, da je država kljub devalvaciji rupije sposobna izpeljati v ponedeljek v spodnjem domu parlamenta sprejet obsežen in za javne finance precej obremenjujoč program subvencionirane prehrane, katerega cilj je odpraviti endemično lakoto in podhranjenost med prebivalci v državi.

Nova zakonodaja, ki je nastala pod peresom predstavnikov vladajoče Kongresne stranke, bo namreč po oceni ekonomistov državo letno stala 19 milijard dolarjev (14,25 milijarde evrov).

Chidambaram je ob tem zatrdil, da bo cilj, po katerem bo javnofinančni primanjkljaj letos dosegel največ 4,8 odstotna bruto domačega proizvoda (BDP), dosežen.
Indijska centralna banka je medtem večkrat opozorila, da bi lahko program poglobil primanjkljaj in še okrepil že tako visoko inflacijo.

Indijska rupija rekordno nizke vrednosti niza še nekaj časa

Tudi rupija je začela znova upadati prav po sprejemu novega prehranskega programa, dodatno pa jo je prizadel tudi razvoj dogodkov v Siriji, kjer je vse bolj mogoče tuje vojaško posredovanje. Zaostritev položaja na Bližnjem vzhodu bi pomembno zvišala cene nafte, to pa bi bilo za Indijo zelo problematično.

Indijska nacionalna valuta rekordno nizke vrednosti sicer niza še nekaj časa, padci pa so se začeli stopnjevati po špekulacijah, da bodo ZDA septembra ali oktobra začele zaostrovati denarno politiko.

Upadanje je tudi odraz pešajočega indijskega gospodarstva, odtoka sredstev v tujino, šibkega izvoza in visokega indijskega primanjkljaja na tekočem računu plačilne bilance. Slednji je v minulem fiskalnem letu, ki se je sklenilo konec marca, dosegel 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja