Indija julija z nepričakovano krepko rastjo inflacije

Članek slika

Indija je julija zabeležila občutno rast inflacije, tako da je ta dosegla skoraj šest odstotkov. Rast je posledica šibke rupije, kar je okrepilo stroške uvoza, so ta teden sporočili z indijskega ministrstva za trgovino. Podatki še poglabljajo zaskrbljenost glede upočasnjevanja gospodarske aktivnosti tretjega največjega azijskega trgovanja.

Indeks cen življenjskih potrebščin v Indiji se je julija na letni ravni zvišal na 5,79 odstotka, potem ko je bil minuli mesec pri 4,86 odstotka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Številke so močno presenetile tudi analitike, ki so pričakovali, da bo inflacija petodstotna.

Inflacijo so navzgor potisnili višji stroški uvoza goriva in druge podražitve, vezane na uvoz, ki so posledica rekordno nizkih ravni indijske rupije.

Cene hrane, ki so politično najbolj občutljive, so se julija zvišale za 9,74 odstotka, pri čemer se je čebula, ki je osrednja sestavina vsake indijske jedi, v letni primerjavi podražila za kar 145 odstotkov.

Indijska vlada se na vse načine trudi zamejiti inflacijo - zlasti naraščanje cen hrane - in oživiti gospodarstvo. Ta naloga je zanjo posebej pomembna v luči prihajajočih volitev.

A indijska centralna banka ima pri zniževanju ključne obrestne mere in s tem spodbujanju gospodarstva zaradi izjemno šibke rupije in znova naraščajoče inflacije zvezane roke. Indijski bruto domači proizvod se je medtem v minulem javnofinančnem letu do konca marca s petimi odstotki okrepil najmanj v zadnjem desetletju.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja