Trgi v razvoju na udaru zaradi špekulacij o denarni politiki Fed

Članek slika

Špekulacije o prihodnji denarni politiki ZDA še naprej pretresajo valutne trge hitro rastočih držav.

Indijska rupija niza nove rekorde

Petdnevno nizanje rekordno nizkih vrednosti indijske valute - v četrtek je bilo treba za dolar odšteti že 65,56 rupije - se je danes ustavilo. Dolar je popoldne po tamkajšnjem času stal 64,45 rupije.

Pritisk sta pomagala sprostiti indijski finančni minister P. Chidambaram in guverner indijske centralne banke Duvvuri Subbarao, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Chidambaram je v četrtek poudaril, da je intenziven pritisk na rupijo pretiran in da je panika na valutnem trgu nepotrebna. Zatrdil je, da New Delhi nima namena vzpostaviti ostrejšega nadzora nad kapitalom in da bo v središču pozornosti ostalo spodbujanje gospodarske rasti.

Subbarao je medtem zavrnil možnost, da bi se lahko Indija znašla v takšni plačilno-bilančni krizi kot leta 1991. Dodal je, da ima Indija sicer nižje devizne rezerve kot pred krizo, a da zadoščajo za financiranje uvoza za sedem mesecev.

Obsežno intervencijo napovedali tudi v Braziliji

Zaradi devalvacije reala - letos je izgubil že 18,5 odstotka vrednosti - je danes obsežno intervencijo napovedala tudi brazilska centralna banka. V prodajo bo dala 55 milijard dolarjev, ki jih bo v določenem času, ne glede na njihovo tedanjo vrednost, nato odkupila nazaj.

Če bo potrebno, bo osrednja denarna ustanova v Braziliji sprejela tudi druge ukrepe za okrepitev reala.

A depreciacija valut hitro rastočih gospodarstev, ki jo povzroča strah, da bodo ZDA kmalu zaostrile denarno politiko in šle v krčenje likvidnostnih injekcij oz. zmanjšanje programov odkupovanja državnih in hipotekarnih obveznic, za katere je v ZDA mesečno namenjenih 85 milijard dolarjev, še zdaleč ni končana.

Ukrepanje napovedali tudi v Indoneziji

Indonezijska rupija je denimo danes znova izgubila. Za dolar je bilo treba ošteti 10,963 rupije, v četrtek 10,958 rupije.

Da bi preprečili nadaljnjo depreciacijo, so indonezijske oblasti danes napovedale ukrepe za znižanje primanjkljaja na tekočem računu plačilne bilance in ukrepe za spodbujanje investicij.

Tamkajšnja vlada namerava zvišati davke za uvoz nekaterih luksuznih dobrin, oklestiti uvoz nafte in plina na račun večje porabe biodizla ter pospešiti izvoz prek davčnih razbremenitev dela industrije.

Pod pritiskom tudi filipinski peso in tajski baht

Najnižjo vrednost po 9. januarju je danes glede na dolar zabeležil tudi filipinski peso. Tekom dne je bil tečaj pesa že pri 44,31.

"To nas mora skrbeti, razlogov za alarm pa ni," je danes dejal namestnik guvernerja filipinske centralne banke Diwa Guinigundo. Zatrdil je še, da ima otoška država trdne makroekonomske temelje in da bodo tako lažje prebrodili zaostritev ameriške denarne politike.

Tajski baht je medtem danes v primerjavi z dolarjem malenkost pridobil, a je še vedno na več kot enoletnem dnu.

Singapur podpira višanje obrestnih mer; obenem pozivajo k previdnosti

V Singapurju so medtem danes oblasti ocenile, da krčenje ameriških stimulativnih ukrepov ne bo "slaba stvar". Kot je poudaril singapurski finančni minister Tharman Shanmugaratnam, vztrajanje zelo nizkih obrestnih mer ni v interesu nikogar - niti hitro rastočih držav. Nizke ali celo negativne ključne obrestne mere so v Aziji pripeljale do finančnih neravnovesij, je opozoril.

Ob tem pa je minister pozval, naj bo ameriška centralna banka pri spreminjanju denarne politike vendarle previdna.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja