V Indiji letno zavržejo za 6,8 milijarde dolarjev hrane

Članek slika

Zaradi pomanjkanja prostorov za skladiščenje hrane v Indiji vsako leto zavržejo za 6,8 milijarde dolarjev žitaric, sadja in zelenjave, je ta teden opozoril indijski kmetijski minister Sharad Pawar. V Indiji lahko v obstoječih skladiščih shranijo za približno 29 milijonov ton hrane, medtem ko bi potrebovali prostor še za 32 milijonov ton.

Kljub dvema desetletjema gospodarske rasti se Indija še vedno sooča z velikimi težavami s podhranjenostjo, saj naj bi bilo podhranjenih približno 40 odstotkov vseh otrok. Indijska vlada se je zato v okviru novega programa za zagotavljanje hrane najrevnejšim prebivalcem odločila za spodbujanje izgradnje prostorov za shrambo hrane, da bi je zavrgli manj, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Približno dve tretjini od 1,2 milijarde prebivalcev v Indiji je namreč še vedno odvisnih od kmetijstva, največji kupec njihovih pridelkov pa ostaja indijska vlada. V kmetijski sezoni 2012-13 je proizvodnja žitaric dosegla rekordnih 255,4 milijona ton, vendar pa analitiki opozarjajo, da indijska vlada nima dovolj kapacitet, kjer bi shranila žita.

Preberite tudi:

Indija na pomoč gospodarstvu z milijardnimi infrastrukturnimi projekti

Indija julija z nepričakovano krepko rastjo inflacije

Indijska rupija v primerjavi z dolarjem dosegla novo dno

Trgi v razvoju na udaru zaradi špekulacij o denarni politiki Fed

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja