Kako zapraviti bogastvo?

Članek slika

Spremljate ligo NBA in Luko Dončića? Izjemne predstave slovenskega košarkarskega superzvezdnika ne prinašajo rezultatov le v rekordnih statistikah, ampak tudi v finančnih merilih. Trenutno je čudežni deček sredi petletne pogodbe z moštvom Dallas Mavericks, ki mu bo uradno prinesla več kot 215 milijonov dolarjev. Čeprav gre za večini nepredstavljive številke, se mu obeta še večja pogodba: analitiki ameriške športne mreže ESPN so izračunali, da bo že čez dve leti upravičen do nove petletne pogodbe, s katero bi lahko zaslužil neverjetnih novih 367 milijonov.

Vrhunski športniki, ki ne morejo biti zgled
Medtem ko si poskušate predstavljati enormni znesek ali se sprašujete, kaj bo Luka z vsem tem denarjem, se vam bomo pridružili s finančno željo: da bi Dončić ravnal z milijoni veliko, veliko bolje kot kak drug zvezdnik pred njim. Vzemimo za primer Allena Iversona, leta 2001 v dresu moštva Philadelphia 76ers okronanega za MVP, torej najkoristnejšega igralca lige (med tremi finalisti za ta naslov je letos tudi Luka Dončić, a kaže, da bo ostal brez njega, čeprav si ga po mnenju mnogih zasluži). Iverson je v svoji 14-letni karieri v NBA z igranjem in s sponzorskimi pogodbami zaslužil okrog 210 milijonov dolarjev (če upoštevamo inflacijo, je preračunano v »današnje dolarje« okrog 280 milijonov). A še vedno mu je uspelo na videz nemogoče: bankrotiral je. Med ločitvenim postopkom leta 2012 je na sodišču obračal prazne žepe in vpil: »Niti za hamburger nimam!« Na njegovo srečo čisto v bedi ni končal, saj je še med kariero podpisal pogodbo z družbo Reebok, po kateri mu pripada letna renta, leta 2030, pa se bo sprostil zanj tudi račun, na katerem ga na varnem v skladu, do katerega prej nima dostopa, čaka 32 milijonov.

Stotine (športnih) milijonarjev končajo na dnu
Iversonov primer še zdaleč ni osamljen. Igralci v ligi NBA so odlično plačani. Letos je minimalna plača za košarkarja več kot milijon zelencev (1.119.563 dolarjev), povprečna letna plača pa znaša po podatkih Spotraca, specializirane platforme za finance v športu, skoraj okroglih deset milijonov. Ampak za marsikoga to ni dovolj. Na strani Oddspedia najdete podatek, da je število tistih, ki so bankrotirali, v NBA šestkrat večje kot pa je ameriško povprečje.

Antoine Walker, prvak NBA z Miami Heati leta 2006, je zapravil 108 milijonov in razglasil osebni stečaj dve leti po športni upokojitvi. Latrell Sprewell je prav tako v dveh letih po koncu kariere ostal brez vseh zasluženih 97 milijonov, enak znesek pa je zapravil tudi Vin Baker, olimpijski prvak iz Sydneyja leta 2000, le da je za to »potreboval« več časa, 14 let v pokoju. 

Seznam športnikov, ki so finančno zabredli, je res dolg. Med košarkarji omenimo še slavnega člana Chicago Bullsov Scottieja Pippena, ki je sam priznal, da je s slabimi poslovnimi odločitvami ostal brez vsaj 27 milijonov. V finančnem svetu je »zablestela« vrsta igralcev ameriškega nogometa (po nekaterih podatkih naj bi vse zaslužke zapravilo kar 16 % nekdanjih zveznikov NFL). Poglavje zase je legendarni boksar Mike Tyson, ki se mu je uspelo posloviti od 300-400 milijonov. V rubriki »zapravljanje in slabe naložbe« ima posebno mesto tudi pokojni Diego Armando Maradona. Samo v Italiji je magični argentinski nogometaš ostal davčni upravi dolžan 39 milijonov evrov (dacarji so mu zaplenili dva Rolexa in diamantni uhan, drugega pa mu niso mogli vzeti).

Zakaj milijoni nekaterim športnikom niso dovolj?
Seveda ne pomaga, če vodiš za seboj vojsko pribočnikov (kot je to s svojim 50-članskim spremstvom počel Iverson), če postaneš odvisen od iger na srečo, mamil, nesmiselnega nakupovanja vsega, kar ti pride na misel (Tyson je imel v svojem dvorcu, polnem zlatega pohištva, med drugim tudi tigre) ali če se »bogato« ločiš. A razlogi za finančne neuspehe so globji in povezani tudi s poslom in ne z življenjskim slogom.

Finančni poznavalci ob pretiranem zapravljanju namreč opozarjajo, da so športniki tipična skupina, ki je v obdobju visokih zaslužkov navajena, da ima denarja več kot dovolj, in zato ne misli na prihodnost. Ves čas, še posebej pa po koncu kariere, so pogosto obkroženi s sumljivimi svetovalci, pa tudi družinskimi člani, ki bolj mislijo na to, kako si odrezati svoj kos pogače kot pa na dobrobit športnika.

In, nenazadnje, veliko športnikov se sooči z isto težavo kot običajni smrtniki, le da je ta zato, ker so uspeli že zelo mladi, še bolj poudarjena.

Športni milijonarji pogosto uspejo prehitro, ob tem pa nimajo potrebne finančne pismenosti, da bi učinkovito upravljali svoje premoženje. O denarju ne razmišljajo, ne iščejo možnosti, da bi ohranjali njegovo vrednost ali ga plemenitili, in posledično do financ nimajo pravega odnosa.


Tu pa je lahko nauk zgodbe tudi za vse nas, ki na leto ne služimo milijonov. Osebne finance so preceč pomembne, da bi se jih lotevali površno. Ne glede na to, koliko zaslužite in na kateri življenjski točki ste, vam lahko pomaga pogovor s finančnim strokovnjakom. Začnite tukaj.

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja