Rusija in Kitajska z 290 milijard evrov vrednim sporazumom

Članek slika

"38 milijard kubičnih metrov je le začetek. S kitajskimi partnerji smo dogovorjeni, da takoj po sklenitvi dogovora o vzhodni trasi začnemo pogovore o zahodni," je napovedal prvi mož Gazproma.

Kitajska in Rusija sta danes podpisali sporazum o dobavi plina v vrednosti 290 milijard evrov. Sporazum se nanaša na obdobje 30 let, ruski Gazprom in kitajski CNPC pa sta ga sklenila v navzočnosti ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovega kitajskega kolega Xi Jinpinga, poročajo tuje tiskovne agencije.

Velik mejnik v kitajsko-ruskem energetskem sodelovanju

Po navedbah ruskih medijev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, bo v skladu z dogovorom Rusija Kitajski letno dobavila 38 milijard kubičnih metrov plina. Prvi mož Gazproma Aleksej Miller točne cene plina sicer ni želel razkriti, saj naj bi šlo za poslovno skrivnost. Mediji pa navajajo njegovo izjavo, da je posel v celoti vreden 400 milijard dolarjev (290 milijard evrov).

"To je še en večji mejnik v kitajsko-ruskem strateškem energetskem sodelovanju," so sklenitev dogovora komentirali v CNPC. Kot so še zapisali, dogovor osebno podpirajo voditelji obeh držav.

"38 milijard kubičnih metrov je le začetek"

Ruska in kitajska stran sta se o poslu pogajali več let, navaja ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Prvi okvirni sporazum z osnovnimi pogoji je bil podpisan oktobra 2009, Miller pa je podpis končnega sporazuma napovedal 17. maja. Gre za dobavo plina iz vzhodne Sibirije na Kitajsko, po tako imenovani vzhodni trasi.

"38 milijard kubičnih metrov je le začetek. S kitajskimi partnerji smo dogovorjeni, da takoj po sklenitvi dogovora o vzhodni trasi začnemo pogovore o zahodni," je takrat napovedal prvi mož Gazproma. Kot je dodal, bo plin po obeh poteh sicer potoval iz iste baze, to pa je tudi baza, iz katere prihaja plin za Evropo.

Po navedbah AFP sta bili tako Rusija kot Kitajska že dolgo zainteresirani za sodelovanje, vendar pa se nista mogli dogovoriti o ceni.

Rusija pod pritiskom zahodnih držav

Rusija je trenutno pod pritiskom zahodnih držav zaradi spora v zvezi z Ukrajino. V Šanghaju podpisani dogovor bo Putinu prišel zelo prav, saj krepi njegov položaj v pogajanjih z evropskimi partnerji. Gazprom grozi, da zaradi neplačanih računov od 3. junija naprej ne bo več dobavljal plina Ukrajini, ki je pomembna tranzitna država za ruski plin na njegovi poti v Evropo.

Preberite tudi:

Intervju: »Vrednotenja so privlačna, a treba počakati na umiritev razmer«

Rusija - naložbena priložnost za ljubitelje tveganja (2. del)

Rusija - potencialna naložbena priložnost za ljubitelje tveganja

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja