Rusija - naložbena priložnost za ljubitelje tveganja (2. del)

Članek slika

Kot smo omenili že v prvem članku - Rusija je eden izmed najcenejših trgov v razvoju. Gre za trg na katerem za vsak evro investiranih sredstev, lahko dobite za 2 evra premoženja, delnice pa se prodajajo po P/E, ki se nahaja okoli 3. Za primerjavo: londonski FTSE 100 ima P/E okoli 17, za vsak evro investiranih sredstev pa lahko dobite za 50 centov premoženja.

Za tak naložbeni potencial Rusije je odgovornih več dejavnikov: politično tveganje, korupcija, težavno okolje za tuje vlagatelje, valutno tveganje...itd. Rusija, ruska kultura ter rusko gospodarstvo so trenutno zelo "osovraženi". Ruski delniški trg je od leta 2011 izgubil približno 50 odstotkov. Letos pa je celo najmanj donosen delniški trg za vlagatelje.

Kaj je pomembno za dolgoročne vlagatelje?

Vlagatelji se morajo zavedati, da kljub temu, da svetovna javnost trenutno "sovraži" Rusijo in njen ogromen trg, to še vedno ni ključen dejavnik za dolgoročne vlagatelje. Pogledamo lahko dogajanje zadnjih nekaj let: še leta 2007 je bila svetovna investicijska javnost navdušena nad Rusijo, kot članico skupine BRIC. To ni niti malo vplivalo na prihodnje gibanje trga. Za dolgoročne vlagatelje sta pomembni predvsem dve stvari:

1. Prihodnji fundamenti, BDP, prihodki, dividende, itd.

2. Trenutna vrednotenja - koliko bo vlagatelj plačal za prihodnje fundamente.

Slika: BDP Rusije v milijardah ameriških dolarjev

Vlagatelji so bili nad Rusijo navdušeni predvsem zaradi zgornjega podatka. Pričakovali so, da se bo BDP Rusije v roku petih let podvojil.

In kakšna bo rast v prihodnje? OECD za Rusijo napoveduje okoli 2,5 odstotno letno rast gospodarstva za prihodnji dve leti. Ta številka se bo verjetno še znižala na okoli 2 odstotka. Dolgoročne napovedi pa se nahajajo blizu 1,5 odstotka. Če iščete dolgoročno krepko rast gospodarstva, se Rusiji raje izognite. Ampak tudi večje gospodarske krize ni za pričakovati. Demografski podatki so dobri in tudi gospodarstvo bo še naprej raslo.

Ruska vlada je v dobri formi. Državne obveznice so ocenjene z BBB. Razmerje dolg/BDP je 8,4 odstotka in še naprej pada. Rusija nima ne dolžniške, ne fiskalne krize ter beleži presežke.

Ruski rubelj je po drugi strani v zelo slabi formi in se giblje blizu najnižjim vrednostim v zgodovini. Centralna banka je prejšnji teden morala zvišati ključno obrestno mero na 7 odstotkov. Trgi so se na to odzvali negativno. Po drugi strani pa centralna banka ukrepa in poskuša stabilizirati razmere. Padec valute pa ni tako slaba stvar za večja ruska podjetja, ki velik del prihodkov ustvarjajo v tujini, kot je naprimer Gazprom. Stroške in račune bodo še vedno plačevali v rubljih, velik del prihodkov pa imajo v evrih ter ameriških dolarjih. Evropa bo še naprej kupovala ruske surovine in padec valute bo posledično vplival na še višji presežek ter rast dobička podjetij, ki velik del prihodkov dobijo v tujih valutah.

Slika: Gibanje ruskega rublja v primerjavi z evrom v zadnjih 12 mesecih.

Ruski trg je obenem eden izmed najcenejših na svetu. Cenejša je samo še Grčija. Rusija je tako cenejša celo od Argentine. To je trg, na katerem za vsak evro investiranih sredstev lahko dobite 2 evra premoženja, delnice pa se prodajajo po P/E, ki se nahaja okoli 3. Za primerjavo: londonski FTSE 100 ima P/E okoli 17, za vsak evro investiranih sredstev pa dobite za 50 centov premoženja.

Slika: Gibanje indeksa MICEX, ki je sestavljen iz 50 najbolj likvidnih delnic ruske borze.

Vprašanje, ki bi si ga morali postaviti vlagatelji, je: "Kaj se bo dogajalo z Rusijo v prihodnjih letih?" Večji del prihodkov Rusija ustvarja z izvozom surovin v Evropo. Vse večjo vlogo pri uvozu ruskih surovin pa ima tudi Kitajska. Ne evropsko, ne kitajsko gospodarstvo ne bo nehalo kupovati ruskih surovin.

Vprašanje, ki bi si ga morali postaviti vlagatelji, je: "Kaj se bo dogajalo z Rusijo v prihodnjih letih?"

Vlagatelji spremljajo naslovnice, ne fundamentov

Tako se pojavlja vprašanje: "Če ima Rusija res dobre fundamente, zakaj so rezultati tako slabi?". Moj odgovor bi se glasil: "Fundamenti za vlagatelje niso več pomembni". Rusija vedno znova poskrbi za več streliva za njene kritike. Tako so naslovnice ponovno polne negativnih novic z Rusijo in Putinom v glavni vlogi. Pussy Riot, politični zaporniki, odnosi z Ukrajino in celo olimpijske igre so vplivale na padec vrednosti ruskih delnic. Vlagatelji so tako nehali spremljati fundamente in se bolj osredotočili na naslovnice.

In še enkrat: tisti, ki verjamejo, da se delniški trg skozi čas vrača na zgodovinsko povprečje, bi morali biti zainteresirani za investiranje v Rusijo. Ne glede na vse, pa investiranje v Rusijo nikakor ni primerno za tiste, ki nočejo visokega tveganja in visoke volatilnosti investiranih sredstev, saj bo to prisotno tudi v prihodnje.

Seznam delniških vzajemcev z najmanj 20-odstotnim deležem sredstev v Rusiji.

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
RCM Russland Aktien -27,11 -35,86 119,68
PI Eastern Europe Stock -23,33 -27,51 105,24
RCM Osteuropa Aktien -24,58 -23,99 92,26
KD Vzhodna Evropa -21,31 -27,71 61,22
KD Russia, laD -24,65 -38,45 32,48
ALTA NEW EUROPE -26,54 -33,44 19,99
ILIRIKA Vzhodna Evropa dinamični -28,24 -41,02 -6,04
Amundi Funds Equity Emerging Europe -22,43 -29,85 ni podatka

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja