Rusija - potencialna naložbena priložnost za ljubitelje tveganja

Članek slika

Putinove poteze v letu 2014 so negativno vplivale na vrednost ruskih delnic. Ampak pri takem padcu bi te lahko predstavljale izjemno priložnost za ljubitelje tveganja.

Eden izmed najcenejših delniških trgov

Rusija ima enega izmed najcenejših delniških trgov na svetu in za tiste, ki bi si upali investirati sredstva na trg, ki se mu izogiba večina profesionalnih upravljavcev premoženja, bi lahko to predstavljalo visoko tvegano naložbeno priložnost.

Kazalnik P/B za naslednjih 12 mesecev (P/B v prihodnjem letu: razmerje med vrednostjo delnice na trgu in knjigovodsko vrednostjo v prihodnjem letu) indeksa MSCI Russia se trenutno nahaja pri 0,54, kar pomeni da lahko vlagatelj kupi en evro premoženja za investiranih 0,54 centa.

Kazalnik P/E za naslednjih 12 mesecev (P/E v prihodnjem letu: razmerje med vrednostjo delnice na trgu in dobičkom na delnico v prihodnjem letu) pa kaže na to, da so ruske delnice podcenjene za približno 75 odstotkov v primerjavi s povprečjem razvitih držav.

Problem pri poceni delnicah je ta, da lahko še naprej izgubljajo vrednost. Borza v Moskvi je izgubila približno 60 odstotkov od vrha, ki ga je dosegla leta 2008. Ampak to ni ustavilo padca, ki so ga beležile ruske delnice po novici, da so ruske sile zavzele polotok Krim.

Sentiment vlagateljev je v zadnjih dneh dosegel točko, ko nihče noče niti pomisliti o ruskih delnicah, ne glede na ceno. Ampak kot pravi Warren Buffett: "Boj se, ko so drugi veseli in bodi vesel, ko so drugi prestrašeni". Strinja se tudi Jim Rogers, ki je januarja na konferenci v Londonu vse presenetil z izjavo, da ima prvič v več kot 46 letih v lasti ruske delnice: "V 46 letih nisem imel v lasti nobene ruske delnice ampak sem opazil, da je ta borza ena izmed najbolj osovraženih na svetu in se tam najdejo številne priložnosti za zaslužek," je povedal Rogers. "Skupaj z napredkom v politiki, Rusija postaja vse bolj zanimiva predvsem zaradi dejstva, da je ena izmed najmanj zadolženih držav v razvoju in ima prosto plavajočo nacionalno valuto", je še dodal. Rogers ima v lasti delnice moskovske borze in Aeroflota, ruskega letalskega podjetja.

Koliko prihodnjega dogajanja je že vštetega v ceno delnic?

Ruske delnice so poceni z dobrim razlogom. Investiranje v Rusijo je visoko tvegano in visoko volatilno, tako ni primerno za vlagatelje, ki se hočejo izogniti tveganju. Rusija se spopada z visoko stopnjo korupcije - Corruption Perceptions Index za leto 2013 državo uvršča za Sierra Leone, Pakistan in celo Argentino.

Putinove poteze v letu 2014 so še dodatno negativno vplivale vrednost ruskih delnic. Poleg tega bi se Rusija lahko v bližnji prihodnosti spopadala še z ekonomskimi sankcijami s strani zahodnih držav. Vprašanje, na katerega mora vlagatelj odgovoriti, je "Koliko prihodnjega dogajanja je že vštetega v ceno delnic?". Večja ruska podjetja, ki so tesno povezana s tujino, ne morejo bankrotirati čez noč, sploh pa tista, katerih prihodki so odvisni od prodaje surovin evropskim državam.

Tisti, ki verjamejo, da se delniški trg skozi čas vrača na zgodovinsko povprečje, bi morali biti zainteresirani za investiranje v Rusijo. Ne glede na vse, pa investiranje v Rusijo ni za tiste, ki nočejo visokega tveganja in visoke volatilnosti. Poleg političnega tveganja, ki je na teh trgih višje, je prisotno še valutno tveganje, saj so trgi v razvoju podvrženi visoki volatilnosti nacionalnih valut.

Seznam delniških vzajemcev z najmanj 20-odstotnim deležem sredstev v Rusiji.

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
RCM Russland Aktien -24,08 -35,07 145,38
PI Eastern Europe Stock -20,67 -25,63 127,22
RCM Osteuropa Aktien -21,66 -22,4 112,45
KD Vzhodna Evropa -17,66 -26,35 79,98
KD Russia, laD -22,04 -37,74 43,55
ALTA NEW EUROPE -24,08 -32,92 25,64
ILIRIKA Vzhodna Evropa dinamični -26,13 -40,46 -0,82
Amundi Funds Equity Emerging Europe -19,93 -29,62 n.p.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja