Jim Rogers prvič v več kot štirih desetletjih stavi na Rusijo

Članek slika

Jim Rogers kupuje ruske delnice prvič v več kot štirih desetletjih, je sporočil svetovno znani investitor in vodilni mož Rogers Holdings.

Na konferenci v Londonu je Rogers dejal, da vidi napredek v Rusiji, tudi zaradi izpustitve odmevnih zapornikov, ki smo ji bili pred kratkim priča. Dodal pa je, da je mnenje investitorjev o ruskem delniškem trgu nekoliko drugačno.

"V 46 letih nisem imel v lasti nobene ruske delnice ampak sem opazil, da je ta borza ena izmed najbolj osovraženih na svetu in se tam najdejo številne priložnosti za zaslužek," je povedal Rogers. Skupaj z napredkom v politiki, Rusija postaja vse bolj zanimiva predvsem zaradi dejstva, da je ena izmed najmanj zadolženih držav v razvoju in ima prosto plavajočo nacionalno valuto. Rogers ima v lasti delnice moskovske borze in Aeroflota, ruskega letalskega podjetja.

Izbira delnic

Rogers je še dodal, da je pred kratkim povečal svoje pozicije v kitajskih finančnih podjetjih. "Mogoče bomo tam v kratkem priča veliko težavam, tako da ne kupujte brezglavo teh delnic. V obdobju pet do deset let pa v tem sektorju pričakujem večje priložnosti," je dejal Rogers.

Medtem, ko je na dolgi rok pesimističen glede Japonske in japonskega jena, tudi tam vidi številne priložnosti. Pred kratkim je povečal pozicije v podjetju Nippon Telegraph & Telephone.

Denarna politika

Rogers ostaja previden glede odločitve Fed, da zaostri svojo denarno politiko. "Politika Fed se bo zaostrila in trgi bodo padli. Bančniki se bodo prestrašili in ponovno začeli tiskati denar," je napoved Fed komentiral Jim Rogers.

"Ne prodajam svojih pozicij v zlatu in tudi ne kupujem," je dodal. Največjo oviro za rast cen zlata vidi v indijskih uvoznih tarifah.

Najbolj pesimističen pa je glede dolgoročnih obveznic.

Seznam delniških vzajemcev z najmanj 20-odstotnim deležem sredstev v Rusiji.

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
ALTA NEW EUROPE -15,58 -28,21 15,60
ILIRIKA Vzhodna Evropa dinamični -17,91 -37,31 -8,32
KD Vzhodna Evropa -8,48 -20,12 90,10
Amundi Funds Equity Emerging Europe -11,94 -24,01 ni podatka
KD Russia, laD -17,65 -33,85 71,61
PI Eastern Europe Stock -8,20 -18,11 119,57
RCM Osteuropa Aktien -10,99 -15,12 104,25
RCM Russland Aktien -4,52 -21,38 192,00

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja