Mehika - oaza sredi puščave za naftna podjetja?

Naložbeni zemljevid

Članek slika

Latinska Amerika ima velike zaloge nafte, ampak investiranje v naftni sektor se je v preteklosti večkrat izkazalo za zelo slabo izbiro. Več latinsko-ameriških vlad je v preteklosti poseglo v energetski sektor in nacionaliziralo podjetja, ki poslujejo na njihovem ozemlju - ne glede na to, kdo je bil lastnik.

Evo Morales, predsednik Bolivije, je pred kratkim nacionaliziral energetski sektor. Argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner je podobno storila leta 2012 z nacionalizacijo največjega naftnega podjetja v državi Repsol YPF, ki je bilo v večinski lasti španskega energetskega podjetja Repsol.

Podobni procesi nacionalizacije se v regiji dogajajo konstantno. Kam naj torej vlagatelj investira svoja sredstva, ko razmišlja o investiciji v regijo?

V letu 2014 je glavna tema Mehika

Povprečna starost prebivalca Mehike znaša 27 let kar je malo, če to primerjamo s povprečno starostjo prebivalstva razvitih držav, ki se giblje okoli 40 let. Geografski položaj države je še ena stvar, ki jo izpostavljajo ekonomisti. Mehiško gospodarstvo je tesno povezano z ZDA in z državami Latinske Amerike, predvsem z Brazilijo. V zadnjih 5 letih je Mehika močno povečala svoj izvoz na trg ZDA kar je spodbudilo rast njenega gospodarstva, ki raste s 3,5-odstotno stopnjo.

Največji razlog za optimizem pa ekonomisti vidijo v reformah, ki jih je pred kratkim predstavila vlada. Mehiška vlada je drastično znižala cene plina in elektrike, kar naj bi pozitivno vplivalo na višino tujih investicij v državi. Analitiki so mnenja, da ima energetski sektor v državi ogromno potenciala, ki so ga vlagatelji pripravljeni unovčiti, saj je vlada prvič v 75 letih odprla sektor za zasebne vlagatelje. Državna naftna industrija je bila nacionalizirana leta 1938.

Mehiški predsednik Enrique Peña Nieto je decembra sprejel zakon, ki tujim podjetjem omogoča iskanje nafte v Mehiki v sodelovanju z državnim podjetjem Pemex. Poteza je sicer požela veliko kritik s strani opozicije ampak bo po mnenju analitikov na dolgi rok pozitivno vplivala na merhiškko gospodarstvo.

Tveganje ostaja na visoki ravni

Dogajanje v regiji ter pretekli procesi nacionalizacije še vedno predstavljajo visoko tveganje. Nekateri analitiki tudi opozarjajo, da so delnice v Mehiki že predrage. Obenem so prisotna tveganja, ki jih imajo tudi ostale države v razvoju - politično tveganje, valutno tveganje in visoka volatilnost investiranih sredstev. Analitiki menijo, da morajo dolgoročni varčevalci na te trge investirati za obdobje, ki je daljše od 10 let. Tako dolgo predvsem zaradi višje volatilnosti, ki so ji podvrženi delniški trgi razvijajočih se držav.

Kot najboljša možnost se izpostavlja nakup sklada, ki ima del premoženja investiran v zgoraj naštetih trgih. Tako bodo vlagatelji ustrezno zavarovani pred večjimi padci vrednosti sredstev na posameznem trgu in zraven bodo dobili tudi strokovno ekipo, ki bo aktivno skrbela za investirana sredstva.

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Preberite tudi:

MINT trgi: Naslednji BRIC ali muha enodnevnica?

Trgi v razvoju - visoko tveganje spremlja visok potencial

Irak: Ambiciozen načrt lahko državo postavi na naložbene zemljevide

Rusija - potencialna naložbena priložnost za ljubitelje tveganja

Kakšna je razlika med mejnimi trgi in trgi v razvoju?

Rusija - naložbena priložnost za ljubitelje tveganja (2. del)

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja