Kakšna je razlika med mejnimi trgi in trgi v razvoju?

Članek slika

Zaradi letošnjega dogajanja na trgih v razvoju so mnogi vlagatelji postali bolj previdni tudi pri investiranju na tako imenovane menjne trge, ki tradicionalno veljajo za najbolj tvegane.

Ampak vlagatelji bi se morali zavedati, da mejni trgi niso enaki tradicionalnim trgom v razvoju. Tako, kot dolgoročni vlagatelji, ki na trge v razvoju gledajo, kot na posebno skupino trgov, ki jo morajo imeti v svojem portfelju, so tudi mejni trgi v zadnjih letih postali posebna naložbena skupina.

Mejni trgi so načeloma manjši in manj razviti kot trgi v razvoju, a jih odlikuje visoka gospodarska rast tudi v kriznih časih. Zelo pomemben dejavnik, ki govori še dodatno v prid frontier trgom, je nizka stopnja dolga v deležu BDP. Ti trgi so to, kar so bili trgi v razvoju pred 20 leti. V prihodnosti večina analitikov pričakuje, da se bo večina teh trgov priključila skupini trgov v razvoju. Velik potencial pa spremlja tudi višje tveganje, saj so to gospodarstva, ki so šele na začetku družbenega, političnega in gospodarskega razvoja.

Mejni trgi nadomeščajo uveljavljene trge v razvoju

Na lestvici Maplecroft's 2014 Growth Opportunities Atlas, ki ocenjuje politično tveganje in prihodnji potencial rasti 173 svetovnih držav v naslednjih 20 letih, je razvidno, da analitiki pričakujejo, da bodo mejni trgi v prihodnjih letih pridobivali vse večjo vlogo v svetu. Med prvo deseterico  je kar 9 azijskih držav. Te so Indija (1.), Kitajska (2.), Indonezija (3.), Malezija (4.), Bangladeš (5.), Filipini (7.), Južna Koreja (8.), Vietnam (9.) in Singapur (10.). Šesto mesto pa zaseda Savdska Arabija.  Do leta 2025 naj bi azijske države povečale delež srednjega razreda med svetovno populacijo na 58 odstotkov iz trenutnih 51 odstotkov. Zelo veliko potenciala predstavljajo tudi afriške države, med njimi predvsem Tanzanija (12.), Nigerija (18.), Gana (21.), Etiopija (25.), Uganda (26.) in Moroko (30.). Do leta 2025 bo afriški srednji razred velik 282 milijona ljudi, kar bo pozitivno vplivalo na potrošnjo teh držav.

Na podlagi poročila bi lahko sklepali, da mejni trgi predstavljajo zelo dobro alternativo trgom BRIC.

Mejni trgi rastejo hitreje od trgov v razvoju

V nasprotju z uveljavljenimi trgi v razvoju, večina mejnih trgov ne občuti upočasnjevanja gospodarske rasti. Mejni trgi so večinoma skoncentrirani na Bližnjem Vzhodu ter v Afriki. Te države so v zadnjih letih konstantno beležile visoko gospodarsko rast. Analitiki tudi v prihodnje pričakujejo nadaljevanje tega trenda. Kot razlog izpostavljajo ugodno demografsko stanje ter močno rast tujih investicij.

V zadnjem letu so mejni trgi, gledano skozi indeks MSCI Frontier Markets (USD), vlagateljem prinesli približno 20-odstotno donosnost. Glavni indeks trgov v razvoju je v istem obdobju izgubil okoli 5 odstotkov.

Ena pomembnejših novic, ki je pretresla trge razvijajočih se držav, je umik stimulacij oz. odkupovanja obveznic finančnega ministrstva in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek s strani Federal Reserve (Fed). Ko je Fed še stimuliral gospodarstvo, so bile obrestne mere v ZDA na rekordno nizkih ravneh in so vlagatelji svoja sredstva investirali na trge v razvoju, saj so nudili višje donose. Zdaj, ko so obrestne mere v ZDA višje (zahtevana donosnost 10-letnih obveznic se je zvišala iz 1,8% na 2,8%), so mnogi vlagatelji začeli vračati sredstva v ZDA, saj ameriške državne obveznice tradicionalno veljajo za varno naložbo. Tako vlagatelji prodajajo valute razvijajočih se držav in kupujejo dolarje.

Mejni trgi so bili od tega dogajanja večinoma izolirani zaradi boljših gospodarskih kazalcev, nižje stopnje tujih investicij ter zaradi nefleksibilnosti domačih valut.

Delnice mejnih trgov imajo nizko korelacijo s svetovnimi trgi

Ker so mejni trgi manj razviti od trgov v razvoju, so tudi manj odvisni od dogajanja drugod po svetu. Tako se delnice mejnih trgov ne gibljejo vedno v skladu s trendom na svetovnih borzah. Korelacija mejnih trgov s pomembnejšimi svetovnimi borzami je v zadnjih treh letih znašala 0,5, medtem ko je korelacija uveljavljenih trgov v razvoju znašala 0,85 (1 pomeni popolno korelacijo).

Poleg tega so delnice različnih držav, ki spadajo pod mejne trge, tudi med seboj nizko korelirane. To je v preteklih letih poskrbelo za to, da so bili mejni trgi v preteklih letih manj volatilni od trgov v razvoju.

Višji potencial prinese višje tveganje

Tveganje, ki ga sprejmejo vlagatelji pri investiranju na obravnavane trge je znano. In ne glede na to, katero državo podprete, ostane tveganje na visoki ravni. Poleg političnega tveganja, ki je na teh trgih višje, je prisotno še valutno tveganje. Kljub temu pa analitiki na daljši rok na teh trgih pričakujejo najvišjo rast. Vlagateljem priporočajo investiranje na te trge za obdobje, ki je daljše od sedmih ali celo desetih let, saj se na tak način najlažje izognejo kratkoročnim tveganjem, ki se tam pojavaljajo.

Mejni trgi in trgi v razvoju si niso enaki.

V Sloveniji se tržita dva sklada, ki večji del sredstev vlagateljev investirata na mejne trge:

Numerica Emerging Frontiers
Infond Frontier

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja