MINT trgi: Naslednji BRIC ali muha enodnevnica?

Članek slika

"Mehika, Indonezija, Nigerija in Turčija bi lahko bili naslednji gospodarski velikani," je v začetku januarja izjavil Jim O'Neill in sprožil špekulacije med vlagatelji in analitiki.

Obstaja velika verjetnost, da ste že slišali o MINT trgih (Mehika, Indonezija, Nigerija in Turčija), ki so v zadnjih tednih postalli nov investicijski akronim, ki bi po mnenju številnih analitikov lahko vlagateljem v naslednjih desetletjih prinesel veliko denarja. Koncept je predstavil Jim O'Neill, bivši vodilni pri Goldman Sachs in prva oseba, ki je javnosti predstavila akronim BRIC.

Oznaka BRIC združuje štiri hitro razvijajoče se države z izrednim gospodarskim potencialom: Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko. Te države predstavljajo 40 odstotkov svetovnega prebivalstva in četrtino svetovnega ozemlja, skupaj pa tudi približno 18 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda. Združuje jih visoka gospodarska rast, rast neposrednih tujih investicij, številčno prebivalstvo, relativno nizek življenjski standard in želja po razvoju ter napredku. Omenjene države so se izkazale za relativno dobro naložbo, saj so vlagatelji tu v preteklosti beležili nadpovprečne donose. Toda v zadnjih nekaj letih je donosnost delniških trgov BRIC držav zaostajala za povprečjem, tako so vlagatelji začeli gledati drugam.

Poglejmo vsako od MINT držav:

Mehika

Skupna lastnost vseh štirih držav je ta, da imajo mlado populacijo. To bi v teoriji moralo imeti pozitiven vpliv na gospodarstvo na dolgi rok, saj bodo mladi služili vedno več denarja in tisti najmlajši se bodo kmalu pridružili delovni populaciji - in prvo in drugo ima pozitiven vpliv na rast potrošnje in posledično tudi na gospodarsko rast. Povprečna starost prebivalca Mehike znaša 27 let kar je malo, če to primerjamo s povprečno starostjo prebivalstva razvitih držav, ki se giblje okoli 40 let.

Geografski položaj države je še ena stvar, ki jo izpostavljajo ekonomisti. Mehiško gospodarstvo je tesno povezano z ZDA in z državami Latinske Amerike, predvsem z Brazilijo. V zadnjih 5 letih je Mehika močno povečala svoj izvoz na trg ZDA kar je spodbudilo rast njenega gospodarstva, ki raste s 3,5-odstotno stopnjo.

Največji razlog za optimizem pa ekonomisti vidijo v reformah, ki jih je pred kratkim predstavila vlada. Mehiška vlada je drastično znižala cene plina in elektrike, kar naj bi pozitivno vplivalo na višino tujih investicij v državi. Analitiki so mnenja, da ima energetski sektor v državi ogromno potenciala, ki so ga vlagatelji pripravljeni unovčiti, saj vlada namerava prvič v 75 letih odpreti sektor za zasebne vlagatelje.

Indonezija

Indonezija ima 250-milijonsko populacijo, povprečna starost katere se giblje okoli 25 let. Strokovnjaki menijo, da indonezijska mladina z vsakim letom zasluži več denarja in to pozitivno vpliva na potrošnjo. Ko se bodo delovni populaciji pridružili še tisti najmlajši pa naj bi indonezijsko gospodarstvo zacvetelo.

Analitiki menijo, da bi vlagatelji morali iskati predvsem delnice podjetij, katerih dejavnost je usmerjena v potrošnika. Torej, gledati moramo potrošnika in delnice podjetij, ki bodo pridobili na račun višje potrošnje.

Nigerija

Skupaj s Kenijo je Nigerija več let veljala za prvo izbiro vlagateljev, ki so investirali v razvijajoče se afriške države. Številne investicije je država privabljala predvsem zaradi dveh stvari:

1. Nigerijsko gospodarstvo beleži presežek v zunanji trgovini. Povedano z drugimi besedami - država ni tako zadolžena, kot njene sosede. V teoriji daje to državi prednost in manevrski prostor pri investiranju v razvoj infrastrukture, kar se bo posledično pozitivno odrazilo v večjem številu delovnih mest.

2. Drugi razlog je ta, da poslovno okolje v Nigeriji ni konkurenčno. Z vidika vlagatelja je to dobro ker lažje identificirajo podjetja, ki bodo uspešno poslovali tudi v prihodnje.

Turčija

Protesti v Turčiji so opazno vplivali tudi na lokalno borzo in na sentiment vlagateljev, saj so razočarani nad padcem vrednosti sredstev, ki so jih tja investirali. Investitorji so zdaj spoznali, da se tudi turške delnice ne morejo gibati samo v eno smer. Turčija tako kot tudi vse ostale razvijajoče se države ima višje politično tveganje. Če Turčiji uspe rešiti svoje politične težave, bi lahko postala najhitreje rastoča evropska država.

Približno polovica turške 80 milijonske populacije je mlajša od 25 let. V prid državi govori tudi geografski položaj, saj se nahaja med Evropo in Azijo in deluje, kot vstopna točka za izdelke iz azijskih trgov na evropske.

Tveganje ostaja visoko. Visok ostaja tudi potencial.

Ampak sledenje MINT trgom ne bo nujno donosno za vlagatelje. Ne glede na to, katero državo izmed mejnih trgov podprete, tveganje ostaja na visoki ravni. Nekateri analitki opozarjajo, da so delnice na borzah v Mehiki in Indoneziji predrage. Analitiki svarijo tudi pred političnim tveganjem. Še eno nevarnost pa vidijo v valutnem tveganju. Tako trgi v razvoju, kot mejni trgi so podvrženi visoki volatilnosti nacionalnih valut.

Analitiki menijo, da morajo dolgoročni varčevalci na te trge investirati za obdobje, ki je daljše od 10 let. Tako dolgo predvsem zaradi višje volatilnosti, ki so ji podvrženi delniški trgi razvijajočih se držav.

Kot najboljša možnost se izpostavlja nakup sklada, ki ima del premoženja investiran v zgoraj naštetih trgih. Tako bodo vlagatelji ustrezno zavarovani pred večjimi padci vrednosti sredstev na posameznem trgu in zraven bodo dobili tudi strokovno ekipo, ki bo aktivno skrbela za investirana sredstva.

V Sloveniji na trge, naštete v prispevku, največ sredstev investirajo (oz. po naložbeni politiki bodo investirali) naslednji vzajemni skladi:

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
Numerica Emerging Frontiers n.p. n.p. n.p.
ALTA TURKEY -33,65 -23,38 90,53
ILIRIKA Razvijajoči trgi dinamični -14,96 -14,79 44,91
Infond Frontier -5,01 n.p. n.p.
NLB Skladi - Visoko rastoča gosp. delniški -12,17 -15,95 56,13

Preberite tudi:

DZUBOX: Numerica Emerging Frontiers

Bližamo se koncu negativnega trenda na trgih v razvoju

Bi investirali v nepremičnino z več kot 20-odstotnim letnim donosom? Kaj pa sklad?

Velika rotacija na svetovnih borzah

Goldman Sachs: Več investicij v Evropo; previdno na trgih v razvoju

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja