O'Neill: MINT trgi bi lahko ponovili rast trgov BRIC

Jim O’Neill predstavil nov akronim - MINT

Članek slika

Bivši ekonomist Goldman Sachs, ki je prvi predstavil akronim BRIC, je predstavil nov pojem - MINT.

V seriji nastopov na BBC radiu, je O'Neill predstavil nov pojem MINT, ki ga sestavljajo "naslednji ekonomski velikani" Mehika, Indonezija, Nigerija in Turčija. Te štiri države je izbral iz enajstih, ki jih je uvrstil v še enega od svojih akronimov, ki ga poleg že naštetih štirih držav sestavljajo še: Bangladeš, Egipt, Iran, Pakistan, Filipini, Južna Koreja in Vietnam.

Prvi mož Goldman Sachs Asset Management se je lani upokojil. Pravi, da gospodarstva MINT imajo veliko korist od geografskega položaja, ter od politikov, odprtih reformam: "Mehika, Indonezija, Nigerija in Turčija bi lahko ponovile dvomestno rast Kitajske, ki smo ji bili priča v obdobju 2003-2008."

Če Nigerija reši problem pomanjkanja energije, bi lahko na letni ravni rasla nekje med 10-12 odstotki, pravi O'Neill.

Ampak sledenje MINT trgom ne bo nujno donosno za vlagatelje. Investiranje v delnice BRIC trgov je bilo za vlagatelje donosno na začetku. V zadnjih treh letih pa so se ti trgi odrezali slabše od drugih razvijajoči se trgov, medtem ko se je skupina razvijajočih se trgov odrezala slabše od razvitih trgov.

Glede Nigerije je optimističen tudi Charles Robertson iz Renaissance Capital. Pesimističen pa je glede Turčije, kjer se centralna banka upira pozivom vlagateljev k zvišanju ključne obrestne mere, da bi se spopadla z visoko inflacijo in apreciirala turško liro, ki se nahaja na zgodovinsko nizki ravni.

V Sloveniji na trge, naštete v prispevku, največ sredstev investirajo (oz. po naložbeni politiki bodo investirali) naslednji vzajemni skladi:

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
Numerica Emerging Frontiers n.p. n.p. n.p.
ALTA TURKEY -29,25 -24,63 79,94
ILIRIKA Razvijajoči trgi dinamični -16,63 -19,61 34,32
Infond Frontier -5,51 n.p. n.p.
NLB Skladi - Visoko rastoča gosp. delniški -12,44 -19,61 51,07

Preberite tudi:

Evroobmočje in trgi v razvoju z največ potenciala v 2014

Mejni trgi - Kako izkoristiti priložnost?

Mejni trgi dobra alternativa BRICu

Kam investirati v 2014?

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja