Mejni trgi dobra alternativa BRICu

Članek slika

Mejni trgi se trenutno nahajajo na isti točki razvoja, kjer so bili uveljavljeni trgi v razvoju pred 20 leti.

Tekom minulega desetletja, so vlagatelji intenzivno vlagali sredstva v t.i. BRIC države. Oznaka BRIC združuje štiri hitro razvijajoče se države z izrednim gospodarskim potencialom: Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko. Te države predstavljajo 40 odstotkov svetovne prebivalstva in četrtino svetovnega ozemlja, skupaj pa tudi okoli 18 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda.

Rusija in Brazilija izpadli iz TOP-30

Dve izmed teh držav sta izpadli iz TOP-30 na lestvici Maplecroft’s 2014 Growth Opportunities Atlas, ki ocenjuje politično tveganje in prihodnji potencial rasti 173 svetovnih držav v naslednjih 20 letih.

Brazilija in Rusija - državi, ki predstavljata B in R v BRIC - sta izgubili 26 in 41 mest. Padec je posledica počasnega izvajanja nujnih reform in slabe diverzifikacije. Na drugi strani pa so ZDA, Avstralija in Nemčija postale nove članice TOP-30 držav.

Skok razvitih držav je predvsem posledica boljših napovedi rasti v prihodnjih letih, izboljšanja položaja v mednarodni trgovini in rasti potrošniškega zaupanja. Vseeno pa se bodo te države še morale spopasti z veliko tveganji, med katerimi izstopata denarna politika centralnih bank in gospodarsko stanje v območju evra.

Azijske države na lestvici zasedajo 9 od prvih 10 mest

Te so Indija (1.), Kitajska (2.), Indonezija (3.), Malezija (4.), Bangladeš (5.), Filipini (7.), Južna Koreja (8.), Vietnam (9.) in Singapur (10.). Šesto mesto pa zaseda Savdska Arabija.  Do leta 2025 naj bi azijske države povečale delež srednjega razreda med svetovno populacijo na 58 odstotkov iz trenutnih 51 odstotkov.

Veliko potenciala predstavljajo tudi afriške države, med njimi predvsem Tanzanija (12.), Nigerija (18.), Gana (21.), Etiopija (25.), Uganda (26.) in Moroko (30.). Do leta 2025 bo afriški srednji razred velik 282 milijona ljudi, kar bo pozitivno vplivalo na potrošnjo teh držav.

Mejni trgi dobra alternativa državam BRIC

Na podlagi poročila bi lahko sklepali, da mejni trgi predstavljajo dobro alternativo trgom BRIC. Mejni trgi so načeloma manjši in manj razviti kot trgi v razvoju, a jih odlikuje visoka gospodarska rast tudi v kriznih časih. Zelo pomemben dejavnik, ki govori še dodatno v prid mejnim trgom, je nizka stopnja dolga v deležu BDP. Ti trgi so to, kar so bili trgi v razvoju pred 20 leti. V prihodnosti pričakujemo, da se bo večina teh trgov priključila skupini trgov v razvoju.

V Sloveniji se tržita dva sklada, ki sredstva vlagateljev investirata izključno na mejne trge:

• Numerica Emerging Frontiers
• Infond Frontier

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja