Evroobmočje in trgi v razvoju z največ potenciala v 2014

Previdno pri visokodonosnih obveznicah

Članek slika

Začetek novega leta je primeren čas, da pregledate svoje portfelje in prilagodite strukturo. Tako boste vedeli, katere naložbe so dobre, kaj je potrebno spremeniti in česa v tem trenutku ni smotrno imeti.

Leto 2013 je poskrbelo za rast pomembnejših indeksov in posledično tudi portfeljev vlagateljev. Sestava premoženja investitorja je dolgoročna, a ne dokončna. Dejavniki, ki vplivajo na njeno oblikovanje se sčasoma spreminjajo in zato je priporočljivo, da vlagatelji vsaj enkrat letno pregledajo sestavo premoženja in jo v primeru odstopanj prilagodijo, da bo ustrezna.

Dejavniki, ki vplivajo na prilagoditve

Najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na spremembo strateške sestave premoženja, so:

(1.) Dolžina varčevanja: čas, v katerem namerava vlagatelj doseči posamezen finančni cilj. Krajši je ta čas, manj tvegana naj bi bila strateška sestava premoženja.

(2.) Obstoječi finančni cilji: v primeru spremenjenih finančnih okoliščin in zaradi osebnih razlogih je včasih treba prilagoditi ali spremeniti obstoječe finančne cilje.

(3.) Finančna situacija vlagatelja: strateško sestavo premoženja moramo prilagoditi tudi zaradi spremembe osebnega dohodka kot posledico izgube zaposlitve, spremembe velikosti portfelja ali zaradi spremenjenega odnosa do tveganja.

(4.) Finančni trgi: do sprememb v strateški sestavi premoženja pride zaradi pojava novih ponudnikov, novih produktov ali novih naložbenih možnosti.

Da bi vam pomagali, so pri Citiwire pregledali pomembnejše trge in jih ocenili na podlagi obetov v letu 2014.

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja