Kam investirati v 2014?

Članek slika

Evropski vlagatelji so napovedali, da bodo v prvem polletju prihodnjega leta povečati naložbe v evropske nepremičnine. Tako je odgovorilo kar 61 odstotkov vseh anketirancev.

Nepremičnine predstavljajo dodatno možnost razpršitve finančnih naložb. Največja pomanjkljivost naložb v nepremičnine je visok začetni vložek, nizka likvidnost in stroški njihovega vzdrževanja. Nepremičninski skladi tako postajajo vse resnejša alternativa kupovanju nepremičnin v naravi, saj odpravljajo večino prej naštetih pomanjkljivosti in so primerni tudi za manjše vlagatelje.

Zadnja raziskava 2014 Global Investor Sentiment razkriva, da so vlagatelji v nepremičnine optimistično razpoloženi glede prihodnjega leta. Raziskava se dela letno in zajema 522 največjih vlagateljev iz ZDA, Kanade, Latinske Amerike, Azije in Pacifika, Evrope ter iz Bližnjega Vzhoda. Vsaj petina teh vlagateljev upravlja nepremičninski portfelj v višini najmanj 5 milijard ameriških dolarjev.

Več kot 70 odstotkov vlagateljev namerava razširiti svoj potrfelj naložb v prvi polovici prihodnjega leta. Pričakuje se močno povečanje povpraševanja po nepremičninah s strani vlagateljev, saj bodo ti iskali trge s potencialno višjimi donosi.

Vlagatelji so najbolj optimistični glede ZDA in razvitih držav Zahodne Evrope. Povečano povpraševanje se pričakuje tudi v Aziji in v Južni Ameriki. Investitorji so dodali, da se na razvitih trgih v prihodnjem letu pričakuje donosnosti v višini 5-10 odstotkov, medtem ko na trgih v razvoju upajo na donosnosti v višini najmanj 20 odstotkov, kar se tudi odrazi v višjem tveganju, ki ga morajo sprejeti.

Več investicij v Evropo - največ potenciala v Veliki Britaniji

Evropski vlagatelji so napovedali, da bodo v prvem polletju prihodnjega leta povečati naložbe v evropske nepremičnine. Tako je odgovorilo kar 61 odstotkov vseh anketirancev.

Največ optimizma pa so vlagatelji izrazili glede Velike Britanije - kar 87 odstotkov britanski vlagateljev pričakuje izboljšanje razmer v prihodnjih 12 mesecih in le odstotek vprašanih pričakuje poslabšanje. Kar 73 odstotkov vlagateljev namerava povečati svoje pozicije na trgu Velike Britanije in samo 7 odstotkov načrtuje znižanje naložb v britanske nepremičnine.

Tudi v Sloveniji lahko vlagatelji investirajo v nepremičnine s pomočjo vzajemnih skladov.

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
Premier Pan European Property Share Fund [A-ACC] 23,07 40,95 ni podatka
Premier Pan European Property Share Fund [A-IN] 19,31 27,88 67,35
RCM Infrastruktur Aktien 16,53 14,06 93,64
Franklin Global Real Estate Fund EUR - H1 [A] 6,38 22,95 ni podatka
Franklin Global Real Estate Fund EUR - H1 [N] 5,6 20,33 ni podatka
NLB Skladi - Nepremičnine delniški ni podatka ni podatka ni podatka

Na letni ravni najdonosnejši Premier Par European Property Share investira sredstva vlagateljev večinoma v delnice podjetij v Združenem kraljestvu in Evropi, ki imajo v lasti poslovne nepremičnine, kot so pisarne ali trgovski centri. Geografska struktura sredstev sklada je naslednja: Združeno kraljestvo - 47,4% portfelja, Francija - 15,9% portfelja, Nemčija - 12,4% portfelja, drugo - 24,3% portfelja.

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja