Goldman Sachs: Več investicij v Evropo; previdno na trgih v razvoju

Članek slika

Ameriška investicijska banka Goldman Sachs je optimistična glede gospodarskega okrevanja v ZDA in v Evropi in svojim strankam pri investicijah priporoča, da obdržijo in povečajo naložbe na obeh kontinentih, obenem pa priporoča, naj ponovno presodijo o naložbah v hitro se razvijajoče se države, kjer se obeta večja nepredvidljivost.

Glavna direktorica za investicije pri Skupini za investicijske strategije Goldman Sachs Sharmin Mossavar-Rahmani je skupaj z upravnima direktorjema Brettom Nelsonom in Matthewom Weirom tujim dopisnikom v New Yorku podala poglede strokovnjakov banke na gospodarske in finančne obete po svetu v letošnjem letu in skupaj so izrazili mnenje, da se bo Evropa oziroma območje evra letos postavilo nazaj na noge.

Rast sicer ne bo hitra, saj banka ocenjuje, da se bo gibala med 0,3 do 1,3 odstotka. Za ZDA, se napovedi gibljejo med 2,3 do 3,3 odstotka, za države Brics med 5,2 do 6,2 odstotka, za Japonsko med enim do dvema odstotkoma in za nastajajoče trge med 4,6 do 5,6 odstotka.

Evropske delnice so podcenjene

Weir je razložil, da so delnice v območju evra dobro pozicionirane za rast, ker so glede na zgodovinske ravni nizko ovrednotene in ker se ne pričakuje vrnitev območja v recesijo, ampak ob rasti še h koncu dolžniške krize, ali vsaj nižjim stresom, kot so bili v zadnjih letih. Od evropskega okrevanja bo imela največ koristi Nemčija, vendar pri Goldmanu priporočajo vlaganja tudi v druge države, ki so se izvlekle iz krize, kot je na primer Španija. Goldman Sachs od evropskih delnic za letos in za naslednjih pet let pričakuje dveštevilčne donose.

Povečanje pozicij na evropskih trgih so že lani napovedali številni analitiki in upravljavci premoženja. Razmerje med tržnimi cenami delnic in knjigovodskimi (P/B) je bil v preteklosti odličen indikator prihodnjega gibanja delnic. Trenutna vrednost P/B (price-to-book) 1,82 kaže na to, da se bo vrednost delnic v prihodnjih petih letih podvojila. "Trenutni P/B evropskih indeksov v primerjavi z ameriškimi indeksi je na najnižji ravni od leta 1975," so konec novembra povedali pri Barclays. Dodajajo, da je ciljna vrednost Stoxx 600 postavljena pri 400 točkah. Trenutno se nahaja okoli 336 točk.

"Če evroobmočje ne bo zapadlo v novo krizo, je nadpovprečna rast zelo verjetna," pravi Shane Oliver iz AMP Capital. "Vrnitev na normalna vrednotenja bi potisnila cene delnic navzgor za kakšnih 30 odstotkov. Lahko bi se tudi podvojile v naslednjih petih letih. Medtem, ko delnice v ZDA postavljajo vedno nove rekorde, so evropske delnice še daleč od rekordov. To pove veliko o potencialu rasti, saj bodo morale evropske delnice nadoknaditi to razliko" dodaja.

Raziskava, ki so jo naredili pri Bank of America-Merrill Lynch, kaže na to, da so upravljavci premoženja pripravljeni investirati v evropske delnice. Približno 31 odstotkov upravljavcev skladov je izbralo kontinentalno Evropo za favorita v prihodnjih letih. Samo 12 odstotkov vseh upravljavcev je mnenja, da bodo težave evropskih držav imele negativen vpliv na delniške trge. Investitorji se tako pripravljajo na višjo donosnost evropskih delnic v prihodnjih 12 mesecih - 20 odstotkov anketirancev je celo reklo, da so za obdobje 12 mesecev pripravljeni močno povečati svoje pozicije v evropskih delnicah.

Niso vsi optimistični

Ne delijo pa vsi mnenja, da so se težave Evrope že končale. "Dolžniške težave v uniji, ki jo sestavlja 17 držav z različnimi jeziki, kulturami, političnimi sistemi in delovnimi trgi, se ne bodo končale samo z gospodarsko rastjo. Recesija je sledila finančni krizi in je simptom dolžniške krize, in zaradi napačnih odločitev Troike teh težav ne bo kmalu konec," je povedal Ted Scott iz F&C Investments. Pravi, da pričakuje nadaljevanje 'statusa quo' in da bosta Troika in ECB še naprej nudila potrebno podporo uniji in držala zahtevane donosnosti na dolg evropskih držav na nižji ravni. Pravi tudi, da so potrebne fundamentale reforme. "Gibati se moramo proti fiskalni in politični uniji in poskrbeti za strukturne reforme perifernih držav. Ta transformacija, če se bo že zgodila, bo trajala več let," je povedal Scott.

Seznam 10 najdonosnejših vzajemcev v zadnjih treh letih, ki se tržijo v Sloveniji in sredstva vlagateljev investirajo na razvitih evropskih trgih

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
PI Funds - European Potential 35,17 51,02 157,56
Premier Pan European Property Share Fund [A-ACC] 22,36 37,12 n.p.
PI Funds - Top European Players 21,06 36,22 107,94
Amundi Funds Equity Euroland Small Cap 31,85 35,63 n.p.
Franklin Mutual European Fund [A] 26,14 34,36 93,42
Franklin Mutual European Fund [N] 25,14 31,35 86,13
PI Select Europe Stock 22,65 30,21 102,13
NLB Skladi - Dinamični razviti trgi delniški 22,41 27,53 128,12
RCM TopDividend Aktien 25,34 25,3 90,48
Premier Pan European Property Share Fund [A-IN] 19,12 24,89 75,98

Sprožilca obdobja medveda pri Goldman Sachs ne vidijo

Investicijski svetovalci Goldman Sachs svojim strankam, ki morajo imeti okrog 20 milijonov dolarjev premoženja, svetuje, naj upoštevajo predvsem tri glavne stebre - zgodovino, dolgoročni pogled in pravo vrednotenje naložb. Mossavar-Rahmanijeva je zatrdila, da so opozorila nekaterih politikov v ZDA o nevarnosti novega balona, kot je bil v 90-letih balon s tehnološkimi delnicami in pred leti nepremičninski balon, neutemeljena. Tako kot IMF tudi Goldman Sachs trenutno malce bolj skrbi nevarnost deflacije kot pa inflacije.

Ko je borza v znamenju bika oziroma razcveta, se čez noč sama od sebe ne sprevrže v obdobje medveda oziroma daljšega obdobja nazadovanja, brez sprožilca. Tega sprožilca pri Goldman Sachsu ne vidijo, čeprav pa ne zanikajo obstoja določenih tveganj, pri čemer bo najpomembnejša monetarna politika centralne banke Federal Reserve oziroma umetelnost pri umiku stimulacij, ko se gospodarsko okrevanje nadaljuje.

Mossavar-Rahmanijeva pravi, da je od zniževanja stimulacije do zategovanja monetarne politike z dvigom kratkoročnih obrestnih mer dolga pot. Ko se bo stimulacija ukinila, to še ne pomeni, da se bo začelo višanje obrestnih mer. Goldman Sachs pričakuje, da se bodo obresti začele višati šele v tretjem četrtletju prihodnjega leta. Zgodovina uči, da mora po začetku višanja kratkoročnih oziroma ključnih obrestnih mer do nove recesije preteči najmanj 28 mesecev.

Previdno na trgih v razvoju

Ameriški ekonomiji torej nekaj let ne grozi recesija, med drugim ker so temelji gospodarstva trdni. Medtem ko banka strankam ne priporoča umika denarja iz nastajajočih trgov, ampak priporoča ponovno oceno naložb zaradi nepredvidljivosti tako pozitivnih kot negativnih gibanj, pa mimogrede opozarja na velike premike pri dojemanju razmerja moči med "starimi" ekonomijami, kot je ameriška, in novimi orjaki, kot sta Kitajska in Indija. Konec prejšnjega desetletja so se vrstila opozorila o ugašanju ameriške gospodarske moči, od leta 2012 pa se opozarja na usihanje azijskega gospodarskega čudeža.

Preberite tudi: Mobius in Roubini največ potenciala vidita na 'frontier' trgih. Jim Rogers investira v Rusijo.

Analize se lahko podrejo ob nepredvidljivem razvoju dogodkov in Mossavar-Rahmanijeva je pri tem navedla sicer majhno možnost kakšne večje vojne, napetosti med Kitajsko in sosedami glede pomorske meje, Iran in podobno. Politika Federal Reserve ni vprašljiva, problem pa lahko nastane pri odzivanju finančnih trgov na spremembe, kot se je to zgodilo lani poleti.

Strahovi pred povečano bilanco Fed so pretirani

Strahovi pred povečano bilanco Federal Reserve, ki v bistvu ekonomiji pomaga s tiskanjem denarja, so zgodovinsko gledano prav tako pretirani, kajti bilanca Fed je bila na primer leta 1939 precej večja gledano kot delež BDP, pa so se ZDA iz velike recesije uspešno izvlekle brez katastrofalnih motenj. Goldman Sachs pa ne pričakuje večjih pretresov na politični strani oziroma novih proračunskih kriz in pritiskov, kot se je to dogajalo od leta 2012.

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja