Roubini v 2014 stavi na »frontier« trge

Večni pesimist postal optimist

Članek slika

Medtem ko bodo nekatere države v razvoju ostale pod pritiskom, je Roubini optimističen predvsem glede mejnih trgov, ki imajo manj makroekonomskih, političnih in finančnih težav. Te so: Južna Koreja, Filipini, Malezija, Poljska, Čile, Kolumbija, Peru, Mehika, Kenija, Ruanda in nekatere države Bližnjega Vzhoda.

Svetovno znani ekonomist Nouriel Roubini, ki si je ime ustvaril z napovedovanjem gospodarskih katastrof, v letu 2014 pričakuje rast trgov.

Tveganja zaradi težav v območju evra, novega zaprtja vlade v ZDA, trdega pristanka Kitajske in možnosti vojaškega spopada na Bližnjem Vzhodu so v 2014 veliko manjša. Večina razvitih gospodarstev vseeno ne bo izkoristila vsega potenciala rasti v 2014, ampak bodo kljub temu beležili rast, je povedal Roubini. Optimističen je predvsem glede ZDA ter mejnih trgov. Izpostavlja revolucijo na energetskem trgu, izboljšanje na trgu dela, izboljšanje na trgu nepremičnin ter vrnitev proizvodnje nazaj v ZDA.

Optimističen je tudi glede trgov v razvoju

Padec cen surovin in strah pred zaostrovanjem denarne politike Fed sta v letu 2013 prizadela države v razvoju. Roubini pričakuje hitrejšo, okoli pet odstotno rast teh trgov v letu 2014.

"Okrevanje razvitih gospodarstev bo spodbudilo izvoz držav v razvoju. Zaostrovanje denarne politike Fed bo počasno in ne bo imelo večjega vpliva. Ukrepi kitajske vlade pa bodo zmanjšale tveganje trdega pristanka. Z urbanizacijo in industrializacijo mnogih trgov v razvoju, bo njihov srednji razred še naprej rasel in bo to povečalo njihovo potrošnjo," je povedal Roubini.

Medtem, ko bodo nekatere države v razvoju ostale pod pritiskom, je optimističen predvsem glede mejnih trgov, ki imajo manj makroekonomskih, političnih in finančnih težav. Te so: Južna Koreja, Filipini, Malezija, Poljska, Čile, Kolumbija, Peru, Mehika, Kenija, Ruanda in nekatere države Bližnjega Vzhoda.

V Sloveniji se tržita dva sklada, ki sredstva vlagateljev investirata izključno na mejne trge: Numerica Emerging Frontiers ter Infond Frontier.

Napoved je v skladu s pričakovanji Mednarodnega denarnega sklada, ki v letošnjem letu napoveduje 5,1-odstotno rast držav v razvoju ter 2-odstotno rast razvitih držav.

Večni pesimist postal optimist

Roubini, soustanovitelj in CEO Roubini Global Economics je že leta 2005 napovedal gospodarsko katastrofo zaradi špekulacij s cenami nepremičnin. V zadnjih petih letih si je naslov 'Dr.Doom' utrdil s ponavljajočim se napovedovanjem novih gospodarskih kriz, ki se pa niso udejanile.

Kljub vsemu pesimizmu pa vse kaže na to, da je vse bolj optimističen glede prihodnosti. Že v svojem septembrskem govoru na konferenci Index Universe Inside Commodities je povedal, da bodo ZDA v prihodnje v boljšem položaju kot večina drugih razvitih gospodarstev. "ZDA so veliko bolj razvite in uspešne od drugih svetovnih gospodarstev. Gospodarska rast bo hitrejša kot v Evropi, Združenem Kraljestvu in na Japonskem. Tako bo tudi rasla vrednost dolarja in ne padala, kot mnogi pričakujejo," je v svojem govoru povedal Roubini.

Preberite tudi:

Evroobmočje in trgi v razvoju z največ potenciala v 2014

Mejni trgi - Kako izkoristiti priložnost?

Mejni trgi dobra alternativa BRICu

Kam investirati v 2014?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja