Analitiki pričakujejo nadpovprečno rast evropskih delnic

Članek slika

Vrednotenja evropskih delnic so najnižja po letu 1975. Tako številni analitiki pričakujejo močno rast v prihodnjih letih.

"Evropske delnice so podcenjene in bi se njihova vrednost v prihodnjih petih letih lahko podvojila. V prihodnjem letu pričakujemo rast v višini 27 odstotkov," so povedali pri Barclays in tako napovedali, da se bodo evropske delnice vrnile na raven iz leta 2007. "Delnice na evropskih borzah so v tem trenutku zelo podcenjene v primerjavi z drugimi regijami in gledano zgodovinsko," so še dodali.

Razmerje med tržnimi cenami delnic in knjigovodskimi (P/B) je bil v preteklosti odličen indikator prihodnjega gibanja delnic. Trenutna vrednost P/B (price-to-book) 1,82 kaže na to, da se bo vrednost delnic v prihodnjih petih letih podvojila. "Trenutni P/B evropskih indeksov v primerjavi z ameriškimi indeksi je na najnižji ravni od leta 1975," so povedali pri Barclays. Dodajajo, da je ciljna vrednost Stoxx 600 postavljena pri 400 točkah. Trenutno se nahaja okoli 322 točk.

Upravljavci pripravljeni povečati svoje pozicije na evropskih trgih

"Če evroobmočje ne bo zapadlo v novo krizo, je nadpovprečna rast zelo verjetna," pravi Shane Oliver iz AMP Capital. "Vrnitev na normalna vrednotenja bi potisnila cene delnic navzgor za kakšnih 30 odstotkov. Lahko bi se tudi podvojile v naslednjih petih letih. Medtem, ko delnice v ZDA postavljajo vedno nove rekorde, so evropske delnice še daleč od rekordov. To pove veliko o potencialu rasti, saj bodo morale evropske delnice nadoknaditi razliko" dodaja.

Raziskava, ki so jo naredili pri Bank of America-Merrill Lynch, kaže na to, da so upravljavci premoženja pripravljeni investirati v evropske delnice. Približno 31 odstotkov upravljavcev skladov je izbralo kontinentalno Evropo za favorita v prihodnjih letih. Samo 12 odstotkov vseh upravljavcev je mnenja, da bodo težave evropskih držav imele negativen vpliv na delniške trge. Investitorji se tako pripravljajo na višjo donosnost evropskih delnic v prihodnjih 12 mesecih - 20 odstotkov anketirancev je celo reklo, da so za obdobje 12 mesecev pripravljeni močno povečati svoje pozicije v evropskih delnicah.

Tudi Peter Oppenheimer je optimističen glede prihodnosti evropskih delnic. Meni, da bodo evropske delnice v letu 2014 zrasle za okoli 15 odstotkov.

Optimizem so izrazili tudi analitiki HSBC, ki izpostavljajo predvsem nizka vrednotenja, spodbude ECB in zaupanje vlagateljev.

Že oktobra je tudi Faber, javnosti znan pod vzdevkom Dr. Doom povedal, da je med drugim povečal svoje naložbe na evropskih trgih.

Niso vsi optimistični

Ne delijo pa vsi mnenja, da so se težave Evrope že končale. "Dolžniške težave v uniji, ki jo sestavlja 17 držav z različnimi jeziki, kulturami, političnimi sistemi in delovnimi trgi, se ne bodo končale samo z gospodarsko rastjo. Recesija je sledila finančni krizi in je simptom dolžniške krize, in zaradi napačnih odločitev Troike teh težav ne bo kmalu konec," je povedal Ted Scott iz F&C Investments. Pravi, da pričakuje nadaljevanje 'statusa quo' in da bosta Troika in ECB še naprej nudila potrebno podporo uniji in držala zahtevane donosnosti na dolg evropskih držav na nižji ravni. Pravi tudi, da so potrebne fundamentale reforme. "Gibati se moramo proti fiskalni in politični uniji in poskrbeti za strukturne reforme perifernih držav. Ta transformacija, če se bo že zgodila, bo trajala več let," je povedal Scott.

Seznam 10 najdonosnejših vzajemcev v zadnjih treh letih, ki se tržijo v Sloveniji in sredstva vlagateljev investirajo na razvite evropske trge

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
PI Funds - European Potential 30,57 52,17 147,3
PI Funds - Top European Players 23,15 39,84 112,81
Premier Pan European Property Share Fund [A-ACC] 24,32 37,19 n.p.
NLB Skladi - Dinamični razviti trgi delniški 23,39 35,7 132,34
Franklin Mutual European Fund [A] 28,01 34,96 90,54
Amundi Funds Equity Euroland Small Cap 32,82 34,07 n.p.
PI Select Europe Stock 25,14 32,51 100,64
Franklin Mutual European Fund [N] 27,07 32,03 83,51
RCM TopDividend Aktien 26,16 26,95 86,47
Premier Pan European Property Share Fund [A-IN] 20,55 24,46 70,73

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja