Se razmere v Evropi končno obračajo na bolje?

Članek slika

Po 18 mesecih je območje evra končno izšlo iz recesije. Nemčija in Francija sta v drugem četrtletju rasli hitreje od pričakovanj. Presenetila pa je tudi Portugalska, ki velja za eno izmed najbolj šibkih gospodarstev v območju evra, saj se je njeno gospodarstvo v drugem četrtletju okrepilo za 1,1 odstotka.

Še vedno je prezgodaj govoriti o popolnem okrevanju ampak zadnje številke kažejo na izboljšanje stanja. "Zadnjih nekaj let je bilo izjemno zahtevnih za evropske države, a vse kaže na to, da se stvari obračajo na bolje," pravi Julian Chillingworth, vodja upravljanja pri Rathbones. "Izboljšanje razmer se bo verjetno videlo tudi v višjem zanimanju investitorjev. Če je več ljudi pozitivno razpoloženih glede prihodnosti regije, jih bo več pripravljenih investirati svoj denar," še dodaja.

Zadnje raziskave BofA Merrill Lynch Fund Manager kažejo na to, da 88 odstotkov upravljavcev premoženja, ki sredstva vlagateljev investirajo v evropske delnice, v prihodnjih 12 mesecih pričakuje nadaljnje izboljšanje razmer v državah območja evra. Investitorji se tako pripravljajo na višjo donosnost evropskih delnic v prihodnjih 12 mesecih - 20 odstotkov anketirancev je celo reklo, da so za obdobje 12 mesecev pripravljeni močno povečati svoje pozicije v evropskih delnicah.

Niso vsi optimistični

Ne delijo pa vsi mnenja, da so se težave Evrope že končale. "Dolžniške težave v uniji, ki jo sestavlja 17 držav z različnimi jeziki, kulturami, političnimi sistemi in delovnimi trgi, se ne bodo končale samo z gospodarsko rastjo. Recesija je sledila finančni krizi in je simptom dolžniške krize, in zaradi napačnih odločitev Troike teh težav ne bo kmalu konec," je povedal Ted Scott iz F&C Investments. Pravi, da pričakuje nadaljevanje 'statusa quo' in da bosta Troika in ECB še naprej nudila potrebno podporo uniji in držala zahtevane donosnosti na dolg evropskih držav na nižji ravni. Pravi tudi, da so potrebne fundamentale reforme. "Gibati se moramo proti fiskalni in politični uniji in poskrbeti za strukturne reforme perifernih držav. Ta transformacija, če se bo že zgodila, bo trajala več let," je povedal Scott.

Z njim se strinja tudi Adrian Darley, ki za prihodnjih 12 mesecev napoveduje rast evroobmočja, ki bo le malo nad nič odstotki. "Švica, Nemčija in nordijske države bodo rasle hitreje, medtem ko bodo več težav imele Italija, Španija, Francija in Nizozemska," je povedal Darley. Glede izbora evropskih delnic pravi, da v Evropi obstaja veliko podjetij, ki poslujejo globalno in rastejo tako v dobrih, kot tudi slabih časih. V te delnice bi se po njegovem mnenju morali usmeriti vlagatelji.

Preberite tudi:

Faber svari pred Kitajsko; investira v Vietnam in Evropo

'Dr.Doom' Roubini optimističen glede ZDA

Krepitev evra in evropskih gospodarstev

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja