Faber svari pred Kitajsko

Članek slika

Kitajski dolg se bliža kritični ravni in lahko povzroči krizo v roku enega leta, je povedal Marc Faber za Citywire Global.

"Namesto tega, da je vsa pozornost usmerjena v politike ZDA, bi morali vlagatelji bolj spremljati dogajanje na Kitajskem," je povedal Faber, znan tudi kot Dr.Doom.

Faber je povedal, da se bolj nagiba k prepričanju, da Kitajsko čaka kriza. Vprašanje je samo, za koliko časa jo lahko preložijo. "Mogoče jo lahko začasno preložijo ampak rast dolga s tako hitrostjo, kot so jo videli v preteklih letih, na dolgi rok ni vzdržna," je še dodal.

Faber predvideva, da bo kitajsko gospodarstvo raslo s hitrostjo okoli 4 odstotke letno kar je precej nižje od napovedi kitajskih oblasti, ki napovedujejo 7,5-odstotno rast. Če pa bo rast gospodarstva pod štirimi odstotki, bo to imelo slabše posledice na svetovno gospodarstvo, kot zaprtje vlade ZDA, še dodaja.

Faber investira v Vietnam in Evropo

V preteklih tednih je Faber povečal svojo izpostavljenost vietnamskim delnicam. Povedal je, da struktura njegovega portfelja po naložbenih tipih ostaja nespremenjena: 25% sredstev ima v delnicah, 25% v zlatu, 25% v obveznicah in denarju, 25% v nepremičninah. Večina delniških in obvezniških naložb je na trgih v razvoju. Faber je letos povečal tudi svoje naložbe na evropskih trgih.

Med posameznimi panogami največ potenciala vidi v telekomunikacijah in oskrbi.

Podobno mnenje glede Kitajske ima tudi Roubini.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja