Številni si upokojitve ne bodo mogli privoščiti

Članek slika

Številni Američani, ki med drugim varčujejo za svojo pokojnino, si te ne bodo mogli privoščiti pred 70 letom. Tudi v Sloveniji se podobnemu trendu ne bomo mogli izogniti.

V kolikor posameznik nima dovolj sredstev za zapolnitev pokojninske vrzeli, da bi se lahko varno upokojil, obstaja več rešitev: več varčuje, vlaga bolj agresivno in/ali dela dlje časa. Glede na raziskavo Employee Benefit Research Institute (EBRI) iz leta 2011, dobiva slednja možnost v ZDA vse večjo vlogo. Številni Američani bodo morali delati do 70. ali celo 80. leta, da si bodo lahko privoščili upokojitev.

Raziskava je obenem ugotovila, da veliko Američanov, ki so še zmožni delati kljub visoki starosti, že dela po 65. letu.

Podobnemu trendu se tudi v Sloveniji ne bomo mogli izogniti, saj trenutni pokojninski sistem ni vrzdržen. Razmerje med številom zavarovancev in upokojencev se v Sloveniji zmanjšuje že od leta 1984, ko so delali trije delavci za eno pokojnino. Leta 2000 je to razmerje znašalo 1,80, trenutno pa že okoli 1,50. Če se bo enak trend nadaljeval tudi v prihodnosti, lahko pričakujemo, da se bo do leta 2050 število aktivnega prebivalstva izenačilo s številom upokojencev.

Glede na trenutne demografske trende je jasno, da samo državni ukrepi pri zagotavljanju pokojnin ne bodo dovolj in da bomo morali za svojo dodatno pokojnino poskrbeti sami. Če ne bomo ukrepali dovolj zgodaj, bomo v prihodnje na tem področju zagotovo doživeli negativna presenečenja, saj si večina ustrezne pokojnine ne bo mogla zagotoviti samo s prihodkom, ki ga zasluži, ampak bo morala v aktivni dobi dodatno varčevati. Z varčevanjem za pokrivanje pokojninske vrzeli je treba začeti čim prej, saj lahko na podlagi izračunov hitro ugotovimo, da nas bo odlašanje veliko stalo.

Preberite nekaj kratkih nasvetov:

Osnove varčevanja za pokojnino: Čas je na vaši strani
Osnove varčevanja za pokojnino: Koliko sredstev moram investirati?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kateri produkt izbrati?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kako se upokojiti v stilu?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kako privarčevati pol milijona evrov?

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo približno 20 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja