Osnove varčevanja za pokojnino: Čas je na vaši strani

Članek slika

Upokojitev je zadnja stvar, na katero mislite, ko ste še mladi. Kar je popolnoma napačno. Če nekdo začne investirati takoj, ko zaključi šolanje in se zaposli, naredi eno izmed najboljših potez. Ne pozabite, čas je na vaši strani.

Poglejmo, kaj se zgodi, če za pokojnino začnemo varčevati zgodaj:

Predpostavimo, da začnete na stran dajati 1.000 evrov letno (približno 19 evrov na teden), ko ste stari 25 let. Sredstva investirate v različne produkte in povprečna donosnost znaša 8 odstotkov. Tudi, če nehate vplačevati sredstva pri 35 letih, - torej ste investirali 10 let - bo vaša investicija zrasla na 169 tisoč evrov do takrat, ko boste dopolnili 65 let. Tako je, investicija v višini 10 tisoč evrov bi se spremenila v 169 tisoč evrov.

Poglejmo še drugi primer:

Recimo, da se odločite investirati 1.000 evrov letno, ko boste stari 35 let. Po preteku 10 let boste še naprej nadaljevali z vplačevanjem vse do 65 leta, torej boste v roku 30 let investirali 30 tisoč evrov. Koliko sredstev boste imeli do 65 leta? Samo 125 tisoč. Tako je, tudi če investirate trikrat več denarja, končate z manj.

Preberite tudi:

Osnove varčevanja za pokojnino: Koliko sredstev moram investirati?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kateri produkt izbrati?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kako se upokojiti v stilu?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kako privarčevati pol milijona evrov?

Skupina Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 16 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja