Osnove varčevanja za pokojnino: Koliko sredstev moram investirati?

Članek slika

Ko ste mladi, je začetek varčevanja za pokojnino ena izmed zadnjih skrbi, ki se jih lahko spomnite. Če se pa že odločite za varčevanje, se takoj pojavi novo vprašanje: Koliko sredstev moram investirati?

Strokovnaki priporočajo varčevanje okoli 15 odstotkov svojih prihodkov. Glede na to, da je to za mnoge nedosegljivo, si moramo sami izračunati, koliko sredstev lahko namenimo za varčevanje.

Izdelati si moramo svojo osebno bilanco stanja, v kateri prikažemo naše finančno stanje v določenem trenutku, in sicer na eni strani neto vrednost premoženja (sredstva zmanjšana za obveznosti) na drugi pa neto denarni tok kot razliko med mesečnimi prihodki in izdatki. Uporabite lahko kalkulator na spletni strani Vzajemci.com in boste ugotovili, koliko sredstev vam na koncu meseca ostane za varčevanje.

Pri ocenitvi finančnega stanja posameznika je zelo pomembno poznavanje mesečnih prilivov in odlivov, ki pokažejo iz katerega naslova denar pridobivamo in zakaj ga trošimo. Najboljše je da si podatke o prilivih in odlivih mesečno beležimo v posebno tabelo prihodkov in izdatkov.

Preberite tudi:

Osnove varčevanja za pokojnino: Čas je na vaši strani
Osnove varčevanja za pokojnino: Kateri produkt izbrati?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kako se upokojiti v stilu?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kako privarčevati pol milijona evrov?

KAKOVOSTEN VISOKO USPOSOBLJEN KADER SVETOVALCEV SKUPINE VZAJEMCI VAM POMAGA UREDITI VAŠE OSEBNE FINANCE. SKUPINA VZAJEMCI VELJA ZA VODILNO NEODVISNO KAPITALSKO DRUŽBO S PODROČJA NALOŽBENEGA SVETOVANJA IN PONUDBE NALOŽBENIH PRODUKTOV. SVOJE NALOŽBE NAM JE ŽE ZAUPALO VEČ KOT 14 TISOČ VLAGATELJEV, KI TVORIJO BAZO LOJALNIH STRANK IN CENIJO PREDNOSTI KAPITALSKO NEODVISNEGA PRISTOPA. ZA VEČ INFORMACIJ PIŠITE NA [email protected] ALI POKLIČITE NA BREZPLAČNO TELEFONSKO ŠTEVILKO 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja