Osnove varčevanja za pokojnino: Kateri produkt izbrati?

Članek slika

Odločili ste se, da boste varčevali, izračunali višino sredstev, ki jo lahko temu namenite in prišli do novega vprašanja: Kateri produkt izbrati?

Izbira primernega produkta je odvisna predvsem od vlagateljeve nagnjenosti k tveganju ter obdobja varčevanja. Vlagatelj mora naložbo izbrati na podlagi ciljev, ki jih s svojo naložbo želi doseči. Tako je lahko tudi naložba, ki je primerna za enega vlagatelja, popolnoma neprimerna za drugega.

V osnovi velja: bolj je oddaljen cilj, bolj se lahko izpostavite tveganju.

Za doseganje dolgoročnih ciljev (nad 10 let) lahko uporabimo bolj tvegane naložbe z višjim pričakovanim donosom, med katere uvrščamo delnice stabilnih podjetij, podjetniške obveznice, delniške vzajemne sklade, ki v povprečju prinašajo med 8 in 12% donose.

Naložbene strukture skladov se lahko v obdobju varčevanja bistveno spremenijo, zato je nujno portfelj stalno nadzorovati. Predpostavimo, da je vlagateljev portfelj skladov na začetku vseboval 70 odstotkov delnic in 30 odstotkov obveznic. Če bi portfelj pustili nedotaknjen 5 let, bi delež delnic lahko upadel za 20 odstotkov. To bi povzročilo prevelik odklon od naložbene strategije vlagatelja. Začetna struktura je bila določena glede na vlagateljev odnos do tveganja in glede na potreben znesek za dosego naložbenega cilja. Ko pride do večjih sprememb in odstopanj od idealne strukture, je treba portfelj spremeniti in prilagoditi strateški sestavi.

Več o investiranju - od osnov do portfeljske teorije - si lahko preberete na spletni strani Vzajemci.com

Pred nakupom točk vzajemnih skladov se obvezno posvetujte s svojim finančnim svetovalcem!

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo skoraj 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08.


Preberite tudi:

Osnove varčevanja za pokojnino: Čas je na vaši strani

Osnove varčevanja za pokojnino: Koliko sredstev moram investirati?

Osnove varčevanja za pokojnino: Kako se upokojiti v stilu?

Osnove varčevanja za pokojnino: Kako privarčevati pol milijona evrov?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja