TikTok, vaš novi finančni svetovalec?

Članek slika

Zabava, ples, spontane in še pogosteje (slabo) zrežirane potegavščine, fitnes, domača (p)opravila, lepotni in modni nasveti ter kuharski recepti. To so najpogostejše vsebine, zaradi katerih več kot milijarda Zemljanov brska po aplikaciji TikTok. Na tej platformi za deljenje videoposnetkov pa se – enako kot na drugih družbenih omrežjih – vse pogosteje pojavljajo tudi finančni svetovalci. Nam lahko koristijo?

Družbena omrežja postajajo tudi vir nasvetov za finančne naložbe.

Preden odmahnete z roko in rečete, »eh, te aplikacije so le za mularijo«, se ustavimo za trenutek pri statistiki. Drži, največ uporabnikov TikToka je mladih. Po raziskavi DataReportala za leto 2023 je trenutno okrog 70 % aktivnih uporabnikov (mednje štejejo tiste, ki uporabljajo TikTok vsaj enkrat na teden) mlajših od 35 let. Ampak če podatek drži, to še vedno pomeni, da precej redno uporablja TikTok tudi več kot tristo milijonov »starejših«. 

Pri takih številkah seveda ne moremo kar spregledati tistih, ki na TikToku (in na drugih omrežjih, najpogosteje gre za YouTube, Instagram in Facebook) ne plešejo in ne čakajo v zasedi svojih partnerjev s kako trapasto srednješolsko »šalo«, ampak delijo s svojimi sledilci nasvete o osebnih financah, varčevanju in naložbah. Tak je recimo Američan Humphrey Yang. Ta je med drugim pritegnil občinstvo s svojim videom, v katerem je ponazoril milijardno bogastvo Jeffa Bezosa z riževimi zrni. Zgovorni 36-letnik objavlja tudi vsebine, kakršna je na primer 24-sekundna razlaga, kako deluje prodaja na kratko oziroma »shortanje« delnic. S svojimi finančnimi iskricami si je ustvaril širok krog občinstva, saj ima samo na TikToku več kot 3 milijone sledilcev.

Še več, dobrih 7 milijonov, jih ima na isti platformi Britanec Mark Tilbury. Če gre pri Yangu za tipičnega govorca, ki že z videzom očitno meri na mlajšo publiko, je Tilbury presenetljivo drugačen. Sivolasi 55-letnik z naslovi, kakršen je recimo »7 navad z denarjem, za katere si želim, da bi jih spoznal prej« (ali pa še bolj mamljivi »Goljufanje ni nujno slabo«), bolj sodi v staro šolo samooklicanih finančnih gurujev. Razlika je le v tem, da so morali ti prej prodajati svoje knjige, zdaj pa lahko publiko (vsaj za začetek) ujamejo na družbenih omrežjih.

Zanimanje za finance je koristno.

Če ste menili, da bomo na tej točki podolgem in počez samo kritizirali finančne tiktokerje, naj vas razočaramo. Nič slabega ni, če se v uporabniku prebudi radovednost glede financ.

Mlajša publika nasvetov ne bo večno iskala samo pri »resnih« finančnih institucijah. Ni logično pričakovati, da se bo zgledovala pri vlagateljih iz kategorije »dinozavrov«, kot sta danes že 93-letni Warren Buffet in njegov še starejši, 99-letni »vlagateljski soborec« Charlie Munger.


Za generacijo Z (torej tiste, rojene po letu letu 1995 ali 1996) je značilno, da se tudi pri pomembnih življenjskih odločitvah pogosto zgleduje po vplivnežih, ki jih pozna z družbenih omrežij. Če uporabniki že namenjajo svoj čas za videe na TikToku, je verjetno koristneje, če prisluhnejo kaki finančni temi, kot pa da gledajo še en videoutrinek z naslovom »fanta sem pri kosilu čisto po naključju pošpricala po obrazu s kečapom« (če ste ob tem pomislili, kam je zabredel ta svet, naj vas potolažimo: niste edini).

Spletni guruji, prodajalci in goljufi

Nasvete spletnih kratorjev je treba seveda vzeti z zrnom soli. Popravimo se, z veliko, veliko soli. Pri »spletnih finančnikih«, še posebej na platformah, kot je TikTok, se prižiga kar nekaj opozorilnih lučk. Prvič, svoje nasvete lahko posreduje kdorkoli. Pravi finančniki ali ljudje, ki so študirali ali delali v teh krogih (ti so sicer v manjšini), samooklicani izumitelji novih poti do bogastva, vplivneži, ki na svojih kanalih v pač prodajajo karkoli, za kar so dobili plačilo ...

Nobenega zagotovila ni za to, da nekdo dejansko kaj ve o finančnih trgih in ima vsaj nekaj izkušenj. Žal je vse preveč vplivnežev, ki dejansko – povedano po domače – nimajo pojma in kvasijo neumnosti ali pa kaj prodajajo (na primer na vse pretege hvalijo prihranke, ki jih menda ustvariš, če imaš kartico zvestobe te ali one trgovske verige). O tistih, ki so promovirali različne brezvredne kriptožetone in piramidne sheme (za kar so bili seveda plačani v klasičnih valutah, špekulacije in izgube pa prepustili svojim sledilcem), raje ne bomo izgubljali besed. Žalostno je, da celo najbolj očitne poskuse prevar na platformah le redko brišejo, številni uporabniki pa prodajnih vsebin ne znajo ločiti od »pristnih«. Po letošnjih podatkih Statiste 15 % uporabnikov TikToka ne prepozna plačane objave, 28 % pa jih priznava, da so že kdaj kupili storitev ali izdelek po priporočilu kakega vplivneža. Pa še to: v enem samem letu (podatek je za 2021) je FTC, ameriška zvezna agencija za nadzor trgovske dejavnosti, zaščito potrošnikov in konkurenčnost na trgu, poročala, da je skoraj 100.000 ljudi prijavilo za okrog 770 milijonov dolarjev izgub na račun prevar na spletnih platformah.

Prijazni in neškodljivi svetovalci

V ta pisani lonec ustvarjalcev vsebin moramo dodati še tiste, ki na TikToku uživajo predvsem v sončenju v svoji slavi. Srečni so, da lahko pritegnejo pozornost, pa tudi če to pomeni, da en teden delijo nasvete za večje bicepse ali čvrstejšo zadnjico, prihodnji teden pa nepozabne nauke o varčevanju. In ker več cirkusa in bolj visokoleteče izjave pomenijo več pozornosti, tu ne manjka epohalnih odkritij tipa »če boš manj zapravljal(a), ti bo ostalo več – tako preprosto je!« in napovedi v slogu »sledite mi in čez eno leto boste milijonarji«.

Ob taki zmedi so še najmanjša težava svetovalci, ki jih lahko uvrstimo v kategorijo »prijazni in neškodljivi«. Sem lahko štejemo že omenjenega Yanga. Ta sicer prostodušno razkriva, da je njegova edina finančna delovna izkušnja štirimesečno pripravništvo v družbi za investicijsko bančništvo, v kateri je »pripravil eno predstavitev za klienta in se pustil nekajkrat nadreti«. A priznati mu je treba, da zna na videz zapletene pojme ali koncepte pojasniti na poljuden in včasih tudi zabaven način.

In da ne boste mislili, da so tiktokerske finance zgolj domena moških, dodajmo še Vivian Tu. Amerčanka, univerzitetna diplomantka, ki je delala na borzi, ima danes z uporabniškim imenom »tvoja bogata best frendica« (@yourrichbff) dva milijona in pol sledilcev. Tem razlaga, kako odplačati dolg za študij ali kako varčevati v individualnem pokojninskem načrtu, s čimer gotovo ne dela pretirane škode. No, ker je treba skrbeti za »širše občinstvo«, pa ne izostane niti kak nepogrešljiv nasvet tipa »ni nujno, da pri najdražjem frizerju prideš do najboljše pričeske«.

K frizerju po pričesko, v finančno družbo po nasvet

Nič ni narobe, če si kdaj ogledate tudi kak video o financah. Vendar pa naj služijo nasveti zgolj za prebujanje radovednosti in kot iztočnica za razmislek o tem, kako skrbeti za denar, urediti svojo porabo ali investirati za cilje v prihodnosti. Ko pa se boste o tem resneje odločali, pa vendar stopite k strokovnim finančnim svetovalcem. Ti morda sicer ne znajo v pol minute narediti takega "šova" kot tiktokerji. Imajo pa znanje o trgih in izkušnje, tako da vam bodo znali pomagati tudi pri analizi vašega konkretnega primera in iskanju naložb, ki so za vas najprimernejše.

Spletni finančni nasveti v številkah

- 79% Američanov, ki pripadajo generacijama milenijcev ali Gen Z, je že dobilo finančni nasvet na spletu in družbenih omrežjih,
- 76% jih meni, da se lahko ob taki vsebini bolj odprto pogovarjajo o denarju, 
- 62% jih ima občutek, da vedo zato o financah več,
- največ jih najbolj zaupa Redditu (37 %), sledi YouTube (34 %), tretji je TikTok (14 %); najnižje so se uvrstili LinkedIn (7 %), Twitter (4 %) in Instagram (3 %), 
- 50% jih pravi, da so že plemenitili denar s tovrstnimi nasveti.

Vir: Forbes Advisor & Prolific, 2023 (N= 1.009, starost anketirancev 18-41).

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja