Osnove varčevanja za pokojnino: Kako se upokojiti v stilu?

Članek slika

Ljudje smo zanimiva bitja in se od drugih živali razlikujemo po naši sposobnosti planiranja. A imajo mnogi med nami težave pri planiranju, saj smo zatopljeni v vsakdanje probleme. Težave imamo že s planiranjem dopusta pol leta vnaprej, kaj šele pri dolgoročnem planiranju kot naprimer upokojitev.

Planiranje in izvedba na podlagi teh planov je ključna. Slej kot prej bo prihodnost postala sedanjost in biti bomo morali pripravljeni. Mlajši ste, bolj je oddaljena upokojitev, kar pomeni, da imate zelo dobre možnosti zaradi ene stvari, ki se ji reče obrestno obrestni račun. To je paradoks, ki ga morate izkoristiti v svoj prid.

Pri 50 letih boste verjetno uživali v svoji službi. Ampak kaj bi storili, če bi imeli priložnost se upokojiti? Bi to izkoristili ali bi rekli: "Uživam tukaj. Imam okno in svojo mizo"? Za večino ljudi je 30 let dela dovolj.

Kaj bi potrebovali, če bi se upokojili pri 50 letih?

Pri 50 letih bi glede na trenutne napovedi imeli pred sabo še več kot 30 let življenja. Glede na hitro rast življenjske dobe, bi tako morali računati vsaj na 40 let življenja. To bi bilo celo več od vaše delovne dobe. Poleg potovanj, golfa in drugih hobijev, bi nedvomno imeli veliko časa tudi za ostale aktivnosti. Ampak koliko bi vse to stalo? Če bi si radi preračunali, koliko sredstev bi za to potrebovali ali koliko časa boste lahko živeli od svojih prihrankov in še mnogo drugih stvari, lahko uporabite naše kalkulatorje na spletni strani Vzajemci.com.

Ste mislili na vse stvari? Kaj pa inflacija? Čez 30 let bo trenutnih 100 tisoč evrov vrednih manj. Kje boste živeli? Boste prodali vašo takratno nepremičnino in se preselili v manjše stanovanje nekje ob morju? Kaj pa vaši potomci? Jim boste kaj zapustili? Kaj pa zdravje? Razmere v svetu se hitro spreminjajo in boste mogoče v prihodnje potrebovali več denarja samo za zdravstvene storitve.

Planiranje upokojitve je veliko več kot samo določitev starosti in višine sredstev za izplačilo rente, saj je potrebno predvideti več faktorjev in možnih scenarijev. Poiščite si strokovnjaka.

 

 

Preberite tudi:

Osnove varčevanja za pokojnino: Čas je na vaši strani
Osnove varčevanja za pokojnino: Koliko sredstev moram investirati?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kateri produkt izbrati?
Osnove varčevanja za pokojnino: Kako privarčevati pol milijona evrov?

Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 15 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja