Upokojevanje po 70. letu postaja dejstvo

Članek slika

Raziskava (iz leta 2012) ameriškega inštituta EBRI ugotavlja, da bo veliko Američanov moralo delati do 70. ali celo 80. leta, da si bodo lahko privoščili upokojitev.

V kolikor posameznik nima dovolj sredstev za zapolnitev pokojninske vrzeli, da bi se lahko varno upokojil, obstaja več rešitev: več varčuje, vlaga bolj agresivno in/ali dela dlje časa.

Glede na raziskavo Employee Benefit Research Institute (EBRI), dobiva slednja možnost vse večjo vlogo. Raziskava kaže na to, da bodo Američani morali delati veliko dlje kot so to sprva načrtovali, saj jih bo veliko moralo delati do 70. ali celo 80. leta, da si bodo lahko privoščili upokojitev, pravi raziskava "The Impact of Deferring Retirement Age on Retirement Income Adequacy" (Vpliv odloga upokojitvene starosti na dohodke po upokojitvi).

Udeležence raziskave so razdelili v štiri skupine na podlagi dohodkov med delovno dobo, od najnižjih do najvišjih dohodkov. Raziskava je bila narejena na podlagi stanja, zastavljenih ciljev in nekaj drugih spremenljivk ameriških varčevalcev v programu 401(k).

Najnižji razred med delovno aktivnimi do 84. leta

Raziskava je pokazala, da bodo morali tisti z najnižjimi dohodki delati do svojega 84. leta, preden bodo imeli 50-odstotno možnost, da si lahko privoščijo upokojitev.

Tisti, ki spadajo v drugo skupino po višini dohodkov, bodo morali delati do svojega 76. leta preden bodo imeli 50-odstotno možnost, da si lahko privoščijo upokojitev. Tisti iz tretje skupine bodo morali delati do 72. leta, da bi imeli 50-odstotno možnost uspešne upokojitve. Tisti z najvišjimi dohodki pa se lahko upokojijo že pri svojem 65. letu s 50-odstotno možnostjo, da bodo lahko uspešno financirali svojo upokojitev.

In kaj lahko naredi posameznik?

Žalostna resnica je ta, da nedelo ni več možnost, delo po 65. letu pa vse hitreje postaja dejstvo, ki ga bomo morali sprejeti, vsaj za tiste iz prvih treh skupin. Svetla točka raziskave pa je ta, da odložitev upokojitve (za dve skupini z najnižjimi dohodki) na med 65 in 69 leto izboljša verjetnost uspešne upokojitve od 25 do 50 odstotkov. Kar je precejšnja razlika.

Raziskava je obenem ugotovila, da veliko američanov, ki so še zmožni delati kljub visoki starosti, že dela po 65. letu. Leta 2009 je bilo tako 17,2 odstotka tistih, ki so stari 65 let ali več, še vedno med delovno aktivnimi prebivalci ZDA.

Ali se nam v Sloveniji obeta podoben trend?

Rešitev v obliki III. pokojninskega stebra

V Sloveniji od leta 2000 velja tako imenovani tristebrni pokojninski sistem. Prvi steber ali obvezno pokojninsko zavarovanje predstavlja javni pokojninski sistem, ki zagotavlja minimalno socialno varnost. Obvezno pokojninsko zavarovanje temelji na dokladnem sistemu financiranja. Drugi pokojninski steber predstavlja prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, ki naj bi ob zajamčenih donosih in pozitivni davčni obravnavi (davčna olajšava) zavarovancem omogočal dodatno varčevanje k pokojnini. Pogoj za sklenitev pokojninskega zavarovanja v drugem stebru je vključenost v sistem obveznega pokojninskega zavarovanja oziroma prvi steber.

Po ocenah strokovnjakov II. pokojninski steber zaradi neprilagodljive (t. i. konservativne) naložbene politike in visokih vstopnih in izstopnih stroškov naj ne bi zadoščal za pokrivanje celotne pokojninske vrzeli, zato bi bilo treba možnosti iskati drugje. Eno od možnih rešitev že danes ponuja III. pokojninski steber, kjer posameznik izbira med različnimi finančnimi produkti s prilagojeno naložbeno strukturo. Med ponudnike III. pokojninskega stebra sodijo zavarovalnice, banke in družbe za upravljanje, ki ponujajo rentna varčevanja, naložbene police ter neposredno varčevanje v vzajemnih skladih. Več lahko preberete v članku "Demografske spremembe poglabljajo vrzel v pokojninski blagajni."

 

 

Eden največjih izzivov prihodnosti

Staranje prebivalstva in podaljševanje življenjske dobe v Evropi predstavlja enega največjih ekonomskih in socialnih izzivov prihodnosti, predvsem pa velik pritisk na javne finance. Po podatkih OECD naj bi se v letu 2050 v povprečju v Evropi razmerje upokojenec:zaposleni približalo razmerju 1:1, kar bo občutno znižalo življenjski standard prebivalstva. Za to, da bo posameznik po upokojitvi ohranil enak življenjski standard, kot ga je imel pred upokojitvijo, mora pokojnina znašati vsaj 85 odstotkov njegove zadnje plače.

Raziskava Employee Benefit Research Institute (EBRI) je dosegljiva na tej povezavi.

Dogovorite se za termin z osebnim svetovalcem družbe Vzajemci, d.o.o., ki vam bo odgovoril na vaša vprašanja, vam pomagal pri izbiri novih naložb ali opravil pregled obstoječega portfelja. Družba Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja in ponudbe naložbenih produktov. Svoje naložbe nam je že zaupalo več kot 14 tisoč vlagateljev, ki tvorijo bazo lojalnih strank in cenijo prednosti kapitalsko neodvisnega pristopa. Za več informacij pišite na [email protected] ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja