Leto 2014: Vlagateljem v ZDA se je smejalo, ruski ga bodo želeli pozabiti

Članek slika

Leto 2014 je na mednarodnih borzah prineslo različne donose. Medtem ko so se vlagatelji v ZDA in Indiji veselili visokih dobičkov, so v Evropi in Aziji z iztekajočim se letom lahko precej manj zadovoljni. Ruski vlagatelji bodo letošnje leto želeli čim prej pozabiti. V prihodnjem letu bodo med drugim v ospredju odločitve centralnih bank.

Za letošnje leto je značilna visoka različnost donosov po posameznih trgih. Na razvitih trgih pozitivno močno izstopajo ameriške delnice. "Po lanski ostri zimi je namreč ameriško gospodarstvo nadaljevalo z odločnim okrevanjem, ki je občutno izboljševalo tudi razmere na trgu dela in s tem dvigovalo potrošniško razpoloženje Američanov," so za STA pojasnili v NLB Skladih.

Odsotnost inflacijskih znakov je omogočila ameriški centralni v banki podaljšanje pričakovanega obdobja izredno nizkih obrestnih mer in odmaknilo prvi dvig referenčne obrestne mere v sredino prihodnjega leta. Nadaljnja podpora finančnim trgom s strani centralne banke ter splošno presenetljivo močno gospodarsko okrevanje sta povzročila močno rast cen ameriških delnic in borzni kazalniki so v zadnjih dneh beležili nove rekorde. Širši indeks S&P 500 je v obdobju od začetka leta do petka pridobil skoraj 15 odstotkov vrednosti.

Preberite tudi: Decembrska rast najeda prihodnje donose

Za razliko od ameriških so se evropske in japonske delnice tekom leta borile z močnimi nasprotnimi vetrovi. V Evropi je za pesimizem med drugim poskrbelo zaostrovanje političnih in gospodarskih odnosov z Rusijo zaradi ukrajinske krize. Dodatno negotovost so vnašale države z neambiciozno izvedbo strukturno varčevalnih reform - predvsem izstopata Italija in Francija - in posledično še vedno stagnirajočimi gospodarstvi. Okrevanje evropskega gospodarstva se je posledično praktično povsem zaustavilo in inflacijo znižalo na vsega 0,3 odstotka letno.

Evropska centralna banka (ECB) se je odzvala z agresivno napovedjo izrednih spodbujevalnih ukrepov in dodatno močno znižala splošno raven obrestnih mer v evroobmočju. "Pomoč ECB je ključna, da evropske delnice leto končujejo s solidno pozitivno donosnostjo," poudarjajo v NLB Skladih. Tako je indeks Dow Jones Stoxx 600 od začetka leta do božičnih praznikov pridobil malo manj kot pet odstotkov.

Preberite tudi: Evropski »QE«

Na Japonskem niti vlekel Abe, v Indiji Modi

Na Japonskem pa je bila gospodarska politika premiera Šinza Abeja - tako imenovana Abenomics - na resni preizkušnji aprila ob dvigu prometnega davka. Preskusa "ni prestala z odliko", pravijo v NLB Skladih. Težava ostaja predvsem izvedba strukturnih reform, čeprav japonske delnice navkljub vsemu letos dosegajo solidno donosnost. Indeks Topix je tako do petka zrasel za okoli 10 odstotkov.

Donosnost skupka razvijajočih se trgov pa je bila medtem, kot pojasnjujejo v NLB Skladih, v letošnjem letu pri solidnih 10 odstotkih. Donosnosti posameznih trgov pa so se močno razlikovale.

Tako so ruske delnice utrpele kar 30-odstotni padec, najprej zaradi ukrajinske krize in posledičnih gospodarskih sankcij, zatem pa zaradi tretjinske pocenitve cene surove nafte. Na drugi strani je novoizvoljeni in reformno naravnani predsednik Indije Narendra Modi poskrbel za dvig optimizma glede prihodnjega gospodarskega razvoja njegove države. Indijske delnice so tako letos med najdonosnejšimi na svetu in so v povprečju pridobile 50 odstotkov vrednosti.

Preberite tudi: Ruske delnice so poceni z razlogom

Centralne banke v 2015 nič več enotne

Na dogajanje na svetovnih kapitalskih trgih bodo v prihodnjem letu pomembno vplivale centralne banke. "Če smo v preteklih letih spremljali le spodbujevalne ukrepe ključnih centralnih bank razvitega sveta, se bodo v smeri ukrepanja v 2015 razšle," napovedujejo v NLB Skladih.

Ameriška in britanska centralna banka bosta tako najverjetneje prvič po osmih oziroma devetih letih rahlo zaostrili denarno politiko z dvigom referenčne obrestne mere, medtem ko je ECB ravno močno povečala agresivnost spodbujevalne denarne politike.

A čeprav bodo v ZDA in Veliki Britaniji nekoliko višje, v območju evra pa enake ali rahlo nižje, bodo v celoti gledano tudi leto 2015 zaznamovale izredno nizke obrestne mere. To bo v splošnem še naprej napeljevalo vlagatelje k iskanju donosnejših in posledično bolj tveganih naložb, v prvi vrsti delnic.

Preberite tudi: Pogledi upravljavcev: Pogled v 2015

Visoke cene nafte se poslavljajo; reformni zagon na stari celini pod vprašajem

Cena nafte in geopolitična tveganja sta temi, ki bosta verjetno močno sooblikovali borzna gibanja tudi v prihodnjem letu, nadaljujejo v NLB Skladih. Močno znižanje cene nafte namreč močno koristi državam uvoznicam, na primer območju evra in Japonski, in škoduje državam izvoznicam, kot je Rusija.

Obdobje visokih cen nafte se najverjetneje za dlje časa poslavlja, kar blagodejno vpliva na potrošniško razpoloženje, niža stroške podjetij za energijo in obseg pobranih davkov na pogonska goriva. Vse omenjeno dviguje pričakovano prihodnjo gospodarsko rast, dobičke podjetij in pričakovano prihodnjo donosnost delnic.

Preberite tudi: Pravi čas za povečanje izpostavljenosti energetskemu sektorju

Med ključnimi dejavniki pa bo ostala tudi ambicioznost izvajanja reform, predvsem strukturnih reform za povečanje produktivnosti oziroma konkurenčnosti. Pretekla ambicioznost Španije, Irske in Indije na tem področju je letos že kazala rezultate. Na drugi strani je reformni zaostanek gospodarsko velikih Italije in Francije povzročil skrb in negotovost tudi širom Evrope.

V splošnem v Evropi ostaja visok reformni potencial, a ambicioznost izvajanja reform zaradi izredno nizke cene zadolževanja držav in posledičnega nižjega pritiska k izvajanju reform rahlo upada, zaključujejo v NLB.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja