Ruske delnice so poceni z razlogom

Članek slika

Rusija ima enega izmed najcenejših delniških trgov na svetu in za tiste, ki bi si upali investirati sredstva na trg, ki se mu izogiba večina profesionalnih upravljavcev premoženja, bi lahko to predstavljalo visoko tvegano naložbeno priložnost.

Tudi poceni delnice lahko padejo

Kazalnik P/E za naslednjih 12 mesecev (P/E v prihodnjem letu: razmerje med vrednostjo delnice na trgu in dobičkom na delnico v prihodnjem letu) se nahaja pri 3,27 in kaže na to, da so ruske delnice podcenjene za približno 75 odstotkov v primerjavi s povprečjem razvitih držav.

Problem pri poceni delnicah je ta, da lahko še naprej izgubljajo vrednost. In ravno temu smo bili priča v zadnjih nekaj mesecih, ko se je padec vrednosti ruskih delnic ter ruskega rublja okrepil. Vrhunec pa smo dosegli 15. in 16. decembra, ko je ruski rubelj v dveh dneh izgubil približno 20 odstotkov vrednosti. V letošnjem letu se je vrednost ruske valute tako znižala že za okoli 60 odstotkov.

Graf: Gibanje tečaja RUB/USD v letošnjem letu (do 17.12.2014)

Sentiment vlagateljev je v zadnjih dneh dosegel točko, ko nihče noče niti pomisliti o ruskih delnicah, ne glede na ceno. Ampak kot pravi Warren Buffett: "Boj se, ko so drugi veseli in bodi vesel, ko so drugi prestrašeni". Strinja se tudi Jim Rogers, ki je januarja na konferenci v Londonu vse presenetil z izjavo, da ima prvič v več kot 46 letih v lasti ruske delnice: "V 46 letih nisem imel v lasti nobene ruske delnice ampak sem opazil, da je ta borza ena izmed najbolj osovraženih na svetu in se tam najdejo številne priložnosti za zaslužek," je povedal Rogers. Rogers ima v lasti delnice moskovske borze in Aeroflota, ruskega letalskega podjetja. In kot je povedal za Citywire Global, načrtuje še več investicij na ruskem trgu.

Kaj menijo upravljavci premoženja?

Upravljavci premoženja se strinjajo, da je za letošnje dogajanje na ruskem trgu odgovorno predvsem dogajanje v Ukrajini ter padec cen nafte, ki se je letos pocenila že za dobrih 40 odstotkov. "Naše priporočilo za ruske delniške naložbe v letu 2015 je nevtralno. Vrednotenja na ruskem trgu so zelo atraktivna, trg pa je gledano globalno eden najcenejših. Hkrati so zanimive tudi dividendne donosnosti, ki so na visokih nivojih, ruska podjetja pa del dobičkov končno začenjajo deliti tudi z manjšinskimi lastniki," so povedali upravitelji naložbenega sektorja KD Skladi. "Glavno tveganje seveda ostaja geopolitična situacija in razmere v Ukrajini ter s tem povezane sankcije ruskemu gospodarstvu. Trenutno težko vidimo scenarij po katerem bi se kriza lahko kratkoročno razrešila zato po našem osnovnem scenariju predvidevamo ohranitev sankcij skozi celotno leto. S tem je seveda povezan tudi padec valute ter posledično dvigi obrestnih mer s strani centralne banke in makroekonomsko ohlajanje gospodarstva. Vseeno mislimo, da se bo situacija tekom prihodnjega leta postopno umirjala, zaradi vrednotenj pa ruski trg v takšnem scenariju ocenjujemo kot zanimiv a je negotovost trenutno zelo velika," še dodajajo.

Graf: Gibanje indeksa ruskih podjetij MICEX v zadnjih 5 letih (do 17.12.2014)

Podobnega mnenja so tudi upravitelji Alpen Invest, ki pravijo: "Vprašanje je kako daleč bo šla ruska vlada z svojim stališčem glede ozemelj v Ukrajini in povezanih sankcij. Rusija je namreč na robu recesije, državljani pa sankcije zahoda in upad gospodarske rasti že občutijo na lastni denarnici. Slednje se lahko kaj hitro sprevrže v proteste proti politiki Putina, ki bi moral stopiti korak nazaj. To bi pomenilo vrnitev tujega kapitala v Rusijo, delnice in ruski rubelj pa bi prav gotovo močno porasle." Obenem pa svarijo pred investiranjem v ruske banke: "Menimo, da je vsekakor trg dolgoročno zanimiv za investiranje, vendar pa je na drugi strani kratkoročno odvijanje razmer zelo težko predvideti. Izogibali bi se ruskih državnih bank, ki bodo verjetno v portfelju zaradi padca cene nafte imele precej slabih posojil podjetij iz energetskega sektorja."

Niso pa vsi optimistični glede razpleta krize v letu 2015. "Zaradi odliva kapitala iz države v zadnjem obdobju in potencialnih poslovnih in likvidnostnih težav, v katerih bi se lahko znašla ruska podjetja, smo ruskim delnicam danes nekoliko manj naklonjeni," je povedal Jan Grižon iz NLB Skladi. "Če bi gledali zgolj vrednotenja in zgodovinske nivoje cen ruskih delnic, so le-te zanimive, vendar pa trenutno ni na vidiku ugodnega razpleta situacije za Rusijo v letu 2015," se strija Sašo Ivanović, direktor sektorja upravljanja premoženja Triglav Skladi.

Zaključek

Rusija je eden izmed najcenejših trgov na svetu. Kar pa ne pomeni, da ne more še dodatno pasti. Okrevanje bo odvisno od več dejavnikov, predvsem pa od rešitve ukrajinske krize ter od prihodnjega gibanja cen nafte. Dolgoročno gledano je Rusija obsojena na obdobja ciklične devalvacije, v kolikor ne bodo izvedene fundamentalne spremembe gospodarstva, ki je trenutno premočno odvisno od cen surovin in energentov.

Za vlagatelje, ki jih izredno visoka volatilnost ne skrbi, bi bil nakup ruskih delnic zanimiv. Ne glede na vse, investiranje v Rusijo nikakor ni primerno za tiste, ki nočejo visokega tveganja in visoke volatilnosti investiranih sredstev, saj bo to nedvomno prisotno tudi v prihodnje.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja