5 kratkih nasvetov za varčevalce

Članek slika

Tokrat vam ne bom pral možganov s tem kam investirati in koga poklicati (nas seveda). Tokrat se bom dotaknil le osnov, s katerimi si lahko pomagate na začetku vaše poti. Vsekakor morate varčevati; v kolikor še niste začeli, to storite čim prej.

Morda ste stari 22 let, morda 37 ali pa ste že doživeli abrahama. Dejstvo je, da je varčevanje, čeprav prostovoljno, nujno za to, da na stara leta ne bomo životarili. Po zastavljenemu vprašanju "Zakaj še ne varčujete?", sem ugotovil, da ljudje v večini primerov preprosto nimajo informacij o tem, kje in kako začeti. Moj odgovor je: "Pri Vzajemcih". V nadaljevanju pa vam bom podal nekaj osnovnih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi.

1. Začnite zgodaj

Čas varčevanja je vaš največji zaveznik. Če se bojite finančnih kriz in tveganja, povezanega z naložbami, vas le-to ne sme preveč skrbeti, v kolikor imate pred sabo dovolj časa. Krize se v obdobju 20 in več let na grafih gibanja skoraj da ne vidijo, obrestno obrestni račun pa poskrbi, da vam denar prinašajo tudi obresti, ki ste jih že prejeli.

Cilj: Upokojitev z 1.000.000 evrov na računu

Opomba: Scenarij predpostavlja povprečno 6-odstotno letno donosnost investiranih sredstev.

Preberite tudi:

Drugo mnenje: Prednosti periodičnega varčevanja

Kriza je nekaj najboljšega za mlajše vlagatelje

2. Začnite z malim

Logično je, da večina ljudi ne bo mogla takoj začeti varčevati z višjimi zneski. Ko se prvič zaposlite, imate verjetno še stroške z morebitnimi preteklimi posojili, precej sredstev morate investirati tudi vase (garderoba, razni tečaji, potovanja). Ko to uredite, ne odlašajte z varčevanjem. Kot sem zapisal v prejšnji točki: prej začnete, več boste na koncu imeli. Začnete lahko že z nekaj deset evrov na mesec.

Preberite tudi:

Drugo mnenje: Koliko bi moral imeti privarčevanega pri 40. letih?

3. Vztrajajte

Začetek periodičnega varčevanja je vedno dolgočasno početje. Tudi, če investirate v delnice in tudi ko te delnice pridobivajo vrednost, je napredek tako počasen, da vas lahko hitro od tega odvrne. Čeprav se skoraj vsak posameznik na začetku spopada s počasno rastjo, se mora zavedati, da bo nekoč dosegel točko preloma in mu bo portfelj prinašal več sredstev, že samo na račun obresti. Torej vztrajajte in se ne odmikajte od svojega načrta. Prav tako boste sebi v prid obrnili metodo povprečnega stroška.

Tabela: Kako deluje metoda povprečnega stroška?

Preberite tudi:

Drugo mnenje: Nikoli ni prepozno popravljati napak

4. Razpršite

Vemo, da ima vsaka stvar v finančnem svetu svojo ceno oz. vedno obstaja razmerje med pričakovano donosnostjo in tveganjem. Zaradi tega vlagatelji, ki so pripravljeni sprejeti višjo stopnjo tveganja, pričakujejo tudi višjo donosnost, ki to stopnjo tveganja odtehta. Zato je tudi vedno smiselna ustrezna razpršitev sredstev, saj lahko z vedno ažurno strukturo portfelja dosegate enako donosnost ob nižjem tveganju. Ne pozabite na razpršitev med več različnih naložbenih tipov, ne le na sektorje in regije.

Preberite tudi:

Drugo mnenje: Metode prilagajanja naložbenega portfelja

5. Prilagajajte naložbeni portfelj. Mesečno varčevanje pustite pri miru.

Vsak si želi portfelj, katerega ne bi rabili nikoli prilagajati, a je to nemogoče. Najboljši približek temu je vnaprejšnja določitev razmerij med posameznimi naložbenimi tipi, nato pa enkrat letno poskrbeti za prilagoditev v smeri izravnave začetne sestave. Zelo dobra opcija je določitev, kako visok padec je za vas še sprejemljiv oz. kako visok padec ne bo pustil trajnih posledic in temu primerno prilagoditi portfelj. Gre za neke vrste stresni test, pri katerem pri posameznemu tipu naložbe (delnica, obveznica, denar) določite za koliko lahko pade pri pojavu finančne krize ter na podlagi razmerij med posameznimi tipi naložb ugotovite, kako močno lahko zaniha celoten naložbeni portfelj v najslabšem možnem scenariju. V kolikor padec pri hipotetični finančni krizi presega vašo mejo še sprejemljivega nihaja, morate prilagoditi razmerja tako, da morebitni padci ne bodo kratili vašega spanca.

Preberite tudi:

Naložbeno priporočilo malo drugače

Drugo mnenje: Kako pogosto prilagajati varčevalni načrt?

Skupina Vzajemci velja za vodilno neodvisno kapitalsko družbo s področja naložbenega svetovanja. Naši strokovnjaki vam bodo svetovali pri izbiri najboljših produktov, bodisi gre za periodično varčevanje, bodisi za investicijo enkratnega vložka. Naročite se na posvet.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja