Drugo mnenje: Koliko bi moral imeti privarčevanega pri 40. letih?

Drugo mnenje: Koliko bi moral imeti privarčevanega pri 40. letih?

Pozdravljeni! Star sem 41 let in imam 40 tisoč evrov prihrankov. Letno dam na stran okoli 4.000 evrov. Zanima me, kaj menite o mojem napredku?

Odgovarja Myhajlo Todurov, miha.todurov@vzajemci.com

Najprej bi vas pohvalil za disciplino, saj ste privarčevali kar nekaj sredstev in to počnete še naprej. Pri takem tempu vam ob upokojitvi zelo verjetno ne bo treba skrbeti za to, kako boste preživeli mesec.

Za pomoč pri varčevanju se lahko obrnete tudi na strokovnjake Vzajemci Skupina. Do konca meseca imate priložnost preizkusiti naše premium storitve brezplačno. Za več informacij pišite na nasvet@vzajemci.com.

Upokojitev: Pravilo 80 odstotkov

Vedenje, koliko bi morali privarčevati v vsakem trenutku našega življenja vam lahko pomaga odgovoriti na večno dilemo, če ste privarčevali dovolj denarja. Spodaj vam bom podal nekaj uporabnih podatkov, s katerimi si lahko pomagate.

Večina strokovnjakov se bo strinjala s pravilom, da morajo vaši prihodki po upokojitvi znašati nekje okoli 80 odstotkov vaše plače pred upokojitvijo. To pomeni, da če sedaj letno zaslužite okoli 25 tisoč evrov, bi po upokojitvi potrebovali okoli 20 tisoč evrov letno za vzdrževanje vašega življenjskega stila. Višina potrebnih prihrankov se naj seveda spreminja skladno z vsemi ostalimi podrobnostmi, katerih v tem trenutku ne poznam. Pri tem upoštevajte državno pokojnino, ki jo boste prejemali. Upoštevajte tudi morebitne pasivne prihodke iz naslova oddaje nepremičnin, zaposlitev s krajšim delovnim časom ali pa tudi hobi, ki vam bo morebiti prinašal prihodek. Osebno se pri preračunu ognem državne pokojnine, saj prihodnosti ne pozna nihče, obeti pa tudi niso ravno najbolj optimistične, zato rajši ostanem na varni strani ne glede na to, kaj se bo v prihodnje dogajalo.

Privarčevana sredstva: Pravilo 4 odstotkov in večkratnik letne plače

Da bi določili višino potrebnih privarčevanih sredstev za vzdrževanje življenjskega standarda tudi po upokojitvi, se bomo tokrat oprli na pravilo 4 odstotkov. Gre za preprosto formulo pri kateri svoj pričakovani letni prihodek delite z 4 odstotki, da bi prišli do potrebne višine privarčevanih sredstev. Tako, ob potrebnih 20 tisočakih letno, pridemo do vsote pol milijona evrov. Pri tej vsoti je upoštevana približno 5 odstotna letna rast sredstev (po davkih in inflaciji). Niso pa upoštevani morebitni pasivni prihodki ter državna pokojnina.

Da bi ugotovili, koliko sredstev bi morali imeti privarčevanih v različnih obdobjih življenja, se bom oprl na drugo pravilo, katerega uporabljajo analitiki Fidelity. Pravilo pravi, da bi morali imeti privarčevano približno 50 odstotkov svoje letne plače do svojega 30. leta. Za to bi morali varčevati okoli 15 odstotkov svojih prihodkov, začenši s 25. letom in investiranjem vsaj 50 odstotkov prihrankov v delnice. Pri upoštevanju tega pravila bi morali do 40. leta privarčevati približno dve letni plači, do 50. leta 4 letne plače, do 60. leta šest letnih plač in osem letnih plač do 67. leta.

Zaključek

Ob meni trenutno znanih podatkih in upoštevanju osnovnih splošno sprejetih pravil bi rekel, da je vaš napredek vreden pohvale. V kolikor pa menite, da bi lahko na letni ravni privarčevali še več sredstev, brez da bi to imelo opazen vpliv na vaš življenjski stil, bi priporočal, da ne odlašate in se za to odločite čim prej.

Za pomoč pri varčevanju se lahko obrnete tudi na strokovnjake Vzajemci Skupina. Do konca meseca imate priložnost preizkusiti naše premium storitve brezplačno. Za več informacij pišite na nasvet@vzajemci.com.

Priporoči članek prijatelju

Želite prilagojen nasvet vašim potrebam in zmožnostim?

Posvetujte se s strokovnjakom v živo preko videoklica.