Drugo mnenje: Kako pogosto prilagajati varčevalni načrt?

Članek slika

Pozdravljeni, v delniških skladih varčujem že tri leta in me zanima kako pogosto bi moral spremljati in prilagajati varčevalni načrt? Do konca varčevanja imam še 12 let.

Odgovarja Myhajlo Todurov, [email protected].

Dobro vprašanje. V zadnjih prispevkih se bolj osredotočamo na začetke varčevanja, vsi ki že varčujete, ste pa bili nekoliko zapostavljeni. Odgovor je sicer preprost - pustite, da se sredstva akumulirajo.

Drugo mnenje: Prednosti periodičnega varčevanja

Eno izmed najpomembnejših pravil, ki si ga velja zapomniti in ga vedno poudarjam, je: "Skoraj vsak vlagatelj, ki je na delniškem trgu prisoten vsaj 10 let, bo v vmesnem času utrpel najmanj enkrat padec v višini okoli 50%. Od padca do nadaljevanja rasti v povprečju mine eno leto." Drugo pravilo, katerega priporočam vedeti periodičnim varčevalcem, pa je dejstvo, da so negativni donosi na začetku varčevalne poti zaradi metode povprečnega stroška močno izboljšajo končni rezultat. In v kolikor imate pred sabo še vsaj 10 let varčevanja, so padci v prvi tretjini celotnega obdobja priporočljivi, ne glede na to, kako čudno se to sliši. Če so padci za dolgoročne varčevalce v prvi tretjini varčevanja priporočljivi, se morate tem izogniti v zadnji tretjini. Varčevanje naj bo sestavljeno tako, da boste v prvi tretjini celotnega obdobja akumulirali premoženje, v drugi se ukvarjali z maksimizacijo donosov, v zadnji pa se pomikali proti vedno bolj varni strukturi, da vas tudi morebitna kriza ne bi prizadela.

Zagovarjam stališče, da je v prvi tretjini varčevanja nesmiselno niti pogosto gledati, kaj se z naložbo dogaja (v kolikor varčujete v standardnih skladih), kaj šele prilagajati. Namreč dogajanje danes, ko se sredstva le akumulirajo, ne bo imelo opaznega vpliva na končni rezultat. V primeru pojava krize pa bi bilo bolj priporočljivo, da mesečni znesek, ki ga namenite za varčevanje, še povečate. Postanite bolj pozorni na dogajanje nekje okoli 7. ali 8. leta, nato pa enkrat letno strukturo tudi prilagodite. Takrat se bo namreč tudi že nabrala zajetna vsota prihrankov, in ta bo imeli veliko večjo vrednost za končni uspeh vašega varčevanja. Glede na povprečje ter izračune bi morali točko preloma (ob 6-odstotni donosnosti) doseči okoli 12. leta. Točka preloma pomeni, da boste v enem letu na račun donosa prejeli več obresti, kot boste namenili sredstev za varčevanje. Zato bi bilo na mestu priporočilo, da nadaljujete z varčevanjem tudi po preteku 15-letnega obdobja. Vsekakor vam tudi priporočam, da se prilagoditev lotite s pomočjo finančnega strokovnjaka.

V pomoč pri tej dilemi vam je lahko nova kampanja Vzajemcev, pri kateri vsi sodelujoči lahko brezplačno preizkusijo storitev Aktivne finance. Znotraj te storitve za vas pripravimo pregled obstoječega finančnega stanja, ter vam pripravimo finančni načrt za dosego vašega cilja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja