Drugo mnenje: Tedenski prispevki na Vzajemci.com ostajajo

Članek slika

Kot ste verjetno že sami opazili, je priloga časopisa Delo Svet kapitala z novim letom postala samostojna mesečna revija. Zato objava tedenske rubrike Drugo mnenje v prilogi časopisa ni več možna. Še vedno pa lahko le to prebirate na našem spletnem mestu Vzajemci.com.

Vprašanja s področja naložb, bančništva ali zavarovalništva lahko še vedno pošljete na elektronski naslov [email protected]. Odgovor strokovnjakov Vzajemci Skupine boste prejeli v treh delovnih dneh preko elektronske pošte.

Najprej bi se na tem mestu rad zahvalil vsem ustvarjalcem Sveta kapitala za priložnost in tudi vam bralcem za redno prebiranje in ogromno odzivov, ki sem jih prejel. Več kot tri leta, več kot 100 različnih prispevkov, ki bralce izobražuje na področju osebnih financ so prejeli ogromno pozitivnih odzivov, zato je edino smotrno, da se serija Drugo mnenje nadaljuje tudi na našem spletnem mestu Vzajemci.com.

Tokrat bom izpostavil 5 najbolj branih prispevkov iz rubrike Drugo mnenje, za vse zainteresirane pa podajam tudi 5 najbolj branih prispevkov v istem obdobju, ki ste jih lahko prebrali na našem spletnem mestu. Opažam pa, da vedno več ljudi zaradi nizkih obrestnih mer na bankah želi investirati v druge oblike naložb. To podpiram, vendar nikakor v lastni režiji in nikakor s previsokim tveganjem. Pozivam vse, da se pri tem poslužujete strokovne pomoči. https://www.vzajemci.com/svetovanje

Najbolj brano iz rubrike Drugo mnenje:

1. Koliko bi moral imeti privarčevanega pri 40. letih?

Prispevek govori o tem, koliko bi moral aktivni posameznik imeti privarčevanega v različnih življenjskih obdobjih. S preprostimi pravili vas uči, kako si sami na palec preračunate, če vašim varčevalnim ciljem uspešno sledite ali pa če morate narediti revizijo vaših naložb.

2. Kam investirati v 2018?

Na vprašanje bralca o pričakovanjih za leto 2018 sem podal mnenje glede leta 2018, v katerem smo člani Naložbenega odbora Vzajemcev pričakovali krepitev nihajnosti. Navkljub temu smo pričakovali nadaljevanje rasti s poudarkom na ameriških delnicah, kar se je izkazalo za pravilno napoved.

3. Kam investirati za 3 leta?

Bralcu, ki bi rad prosta sredstva iz bančnega računa investiral za 3 leta, podajam odgovor, za katere naložbe se naj odloči. Namreč rok je prekratek za večjo izpostavitev delniškim naložbam. Obenem pa je rok dovolj dolg, da je vezava vseh sredstev na banki popolnoma nesmiselna.

4. Bi se odpovedali likvidnosti za nekaj deset evrov obresti?

Tudi temu bralcu, ki bi rad sredstva prenesel iz banke v druge oblike naložb, vendar istočasno ne bi rad preveč tvegal. Kot je pokazal izračun že pred 3 leti, bi takrat za 10 tisoč evrov depozita na letni ravni prejeli nekaj deset evrov obresti. Danes bi le teh prejeli za kavo in sendvič.

5. Kako donosna je naložba v ljubljansko stanovanje?

V prispevku je Matjaž Sova, član Naložbenega odbora Vzajemcev, bralcu odgovoril, kakšno donosnost lahko pričakuje pri nepremični v Ljubljani, ki jo je kupil kot investicijo. Sova je na podlagi realnega primera iz prve roke pripravil izračun, ki je pokazal, da lahko bralec računa na dobra dva odstotka letne donosnosti.

Najbolj brano na spletnem mestu Vzajemci.com

Spodaj vam podajam še 5 prispevkov, ki so vas v zadnjih 3 letih najbolj prepričali:

1. Fiskalna bomba - pokojninski sistem kot hiša iz kart

Navkljub temu, da gre za tematiko, ki bi jo lahko označili za "znucano", gre očitno za problematiko, ki vas še vedno zanima. Prispevek iz lanskega leta, ki pokojninski sistem primerja s hišico iz kart vas je najbolj prepričal.

2. Vse, kar morate storiti v mladih letih, je ...

V prispevku se dotaknem mlajše populacije oz. tistih, ki se nahajajo v obdobju svojega življenja, ko iz izobraževalnega sistema prehajajo med aktivno populacijo. Kakorkoli na to gledamo, mlajša populacija ima pred ostalimi zelo veliko prednost, saj ne rabi storiti veliko za lagodno življenje po upokojitvi.

3. Najslabša naložba za naslednjih 5 let so depoziti

Sredi leta 2017, ko je postalo jasno, da bomo še nadaljnjih 5 let priča nizkim obrestnim meram na depozite, sem to tudi zapisal in očitno je prispevek vas bralce v to tudi prepričal. Priznam, da sem imel prav, vendar še sam nisem pričakoval, da bo stanje v letu 2020 še vedno tako, saj se proces normalizacije, ki bo trajal nekaj leta, sploh še ni začel.

4. Nepremičnine, ne zlato kot zaščita pred inflacijo

Raziskava iz leta 2018 je pokazala, da so nepremičnine odlična naložba za tiste, ki iščejo varovalko pred naraščajočo inflacijo. Ob podrobnem pregledu pa se izkaže, da poleg zaščite, nepremičnine nudijo tudi višjo stabilnost oz. so beležijo veliko manjša nihanja cen, kot na primer zlato, ki bi ga zaradi močne nihajnosti lahko označili tudi kot špekulativno naložbo.

5. Kaj pa, če je vse res?

Med najbolj branimi se je znašla tudi serija prispevkov (4 deli) o finančnem sistemu, preteklosti in o spornih praksah, ki so pripeljale do najhujše svetovne finančne krize po Veliki depresiji.

Želim vam prijetno branje!

Na tem mestu še enkrat vse bralce, ki še niste stranka Vzajemcev, pozivam k naročilu na svetovanje z našimi strokovnjaki. Spadamo med najboljše v regiji in tudi verjamemo, da si zaslužite le najboljše. Prvi spoznavni sestanek je brezplačen in nezavezujoč.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja