Kompromis Obame z republikanci odmeva na Wall Streetu

Dnevni pregled finančnih trgov za 7. 12. 2010

Članek slika

• DJIA dol, Nasdaq Composite gor • Irska in Obama evropske borze obarvala zeleno • Ideja o skupnih evrskih obveznic naletela na odpor • Nemška industrija z rastjo naročil • Islandija izšla iz recesije • Siemens bo imel svojo banko • SBI TOP navzdol • D&B ohranja rating Slovenije • Podpora uprava Hita na zboru delavcev • Pri spornih managerskih prevzemih zatajili regulatorji • Križanič z direktorjem KBC • Datalab načrtuje boljše rezultate • V slovenskih zdraviliščih upad gostov • Kla

ZDA

Industijski DJIA dol, tehnološki Nasdaq Composite gor

Predlagani dogovor predsednika Obame z republikanci za dvoletno podaljšanje davčne olajšave je že naletel na veliko kritik znotraj njegove stranke.

Delniški indeks Dow Jones je torkovo trgovanje na newyorški borzi sklenil pri 11.359,16 točke, kar je za 3,03 točke oz. 0,03 odstotka manj kot v ponedeljek. Tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 3,57 točke oz. 0,14 odstotka in se ustavil pri 2598,49 točke.

Bela hiša je zaradi oživljanja nepremičninskega trga podprla predlog senatorja Jona Kyla, ki bi za dve leti stopnjo davka na nepremičnine postavil na 35 odstotkov, pri čemer bi se davek nanašal samo na nepremičnine dražje od petih milijonov dolarjev. Urednik WSJ Paul Gigot v prispevku ocenjuje »Washingtonski dogovor« o zamrznitvi zvišanja davkov. V drugem delu prispevka urednik WSJ Europe Brian Carney ni povsem prepričan, če so oblastniki bili pošteni pri aretaciji ustanovitelja WikiLeaksa.

Kolumnist Evan Newmark se pogovarja z Dennisom Bermanom iz Wall Street Journala signalih, ki jih predsednik Obama pošilja podjetnikom. Donna Kardos Yesalavich razlaga, kaj je začetnemu navdušenju nad nespremenjenimi davčnimi olajšavami vzelo sapo. Srebro je dosegel 30 $ na unčo in s tem 30-letni vrh.




Evropa

Irski parlament in ponedeljkova izjava Obame evropske borze obarvala zeleno

Evropske borze so dan zaključile v zelenih številkah. Tečaje delnic je navzgor pognala napoved analitikov, da bo irski parlament potrdil predlagani proračun za leto 2011, po katerem naj bi Irska privarčevala šest milijard evrov in dogovor ameriškega predsednika Baracka Obame z republikansko stranko o začasnem podaljšanju veljavnosti davčnih olajšav, sprejetih leta 2001 in leta 2003.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,18 odstotka in dan sklenil pri 2802,68 točke.

V Parizu je indeks CAC 40 pridobil 1,63 odstotka in trgovanje končal pri 3810,50 točke, londonski FTSE 100 se je zvišal za 0,66 odstotka na 5808,45 točke, frankfurtski DAX pa se je ob koncu trgovanja oblikoval pri 7001,91 točke, kar je 0,68 odstotka več kot v ponedeljek. To je tudi najvišja raven indeksa DAX po juniju 2008.

Temu trendu so sledili tudi dunajski ATX, ki je pridobil 1,15 odstotka in trgovanje končal pri 2795,45 točke, milanski FTSE Italia-All-Share, ki se je zvišal za 0,84 odstotka na 20.817,54 točke, in BUX v Budimpešti, ki je zabeležil 1,58-odstotno rast in sklenil pri 21.707,61 točke.

V zelenem je končala še borza v Zagrebu, kjer je indeks Crobex pridobil 0,45 odstotka in se oblikoval pri 1825,53 točke, medtem ko je indeks Belex 15 v Beogradu končal pri 656,64 točke, kar je 0,88 odstotka manj kot v ponedeljek.

Delniški »rally« bi se znal kmalu končati, saj je pred nami veliko novih težav, ki jih bo potrebno rešiti, kot na primer finančna kriza v Evropi. O njej se pogovarjajo Brad Davis, Michael Casey in Paul Vigna. Ameriške delnice so precenjene za 50 odstotkov, meni komentator Alen Mattich, a Feda to ne skrbi, saj kot pravi, ga zanima samo to, da prebivalstvo ponovno prične trošiti.

Ideja o oblikovanju skupnih evrskih obveznic naletela na odpor

Glavni ekonomist v izvršnem odboru Evropske centralne banke Jürgen Stark je zavrnil idejo o oblikovanju skupnih evrskih obveznic. Idejo o oblikovanju skupnih obveznic je medtem v ponedeljek zavrnil že nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Finančni ministri EU bodo v Bruslju potrdili paket pomoči Irski.

Nemška industrija oktobra z rastjo naročil

Obseg industrijskih naročil v Nemčiji se je oktobra na mesečni ravni povečal za 1,6 odstotka, potem ko se je septembra skrčil za štiri odstotke. Oktobrsko rast naročil je spodbudilo predvsem večje domače povpraševanje, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pokazali v torek objavljeni podatki nemškega ministrstva za gospodarstvo.

Gre za enega ključnih gospodarskih kazalcev, ki sicer pogosto niha. Analitiki so oktobra pričakovali nekoliko spodbudnejše podatke, napovedovali so 1,8-odstotno rast naročil.

K rasti obsega naročil je prispevala predvsem rast domačih naročil, ki je bila 2,4-odstotna. To je okrepilo upanje, da okrevanje največjega evropskega gospodarstva ni več odvisno le od izvoza.

Podatki sicer razkrivajo tudi težave v območju evra. Naročila iz vodilnih držav partneric v evrskem območju so namreč oktobra upadla za 1,1 odstotka, potem ko je bil septembra padec enoodstoten.

Skupna naročila iz tujine so se sicer povečala za 0,8 odstotka, zahvaljujoč predvsem povpraševanju v državah izven območja evra, vključno s hitro rastočimi državami, kot so Kitajska, Brazilija in Indija.

Naročila iz držav izven območja evra so se povečala za 4,4 odstotka, potem ko so septembra upadla za 5,6 odstotka, še poroča dpa.

Islandija izšla iz recesije

Islandija je v tretjem četrtletju na ravni trimesečja zabeležila 1,2-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP) in tako prvič po izbruhu svetovne gospodarske krize izšla iz recesije, so pokazali v torek objavljeni podatki islandskega statističnega urada. Islandija je pred tem sedem četrtletij zapored beležila padec BDP.

Na ravni četrtletja se je islandski BDP po sezonsko prilagojenih podatkih zvišal za 1,2 odstotka, medtem ko je na letni ravni še vedno beležil padec; skrčil se je za 1,6 odstotka. Kljub padcu na letni ravni podatki kažejo, da je ta otoška država vendarle izšla iz recesije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovna finančna in gospodarska kriza sta Islandijo močno prizadeli. Nekdaj cvetoči bančni sistem se je popolnoma porušil, obveznosti bank pa so bile celo 11-krat večje od islandskega BDP. Islandija se je zato začela približevati EU, s katero je konec julija uradno začela pristopna pogajanja.

Siemens bo imel svojo banko

Nemški industrijski koncern Siemens je od nemškega finančnega regulatorja BaFin dobil dovoljenje za ustanovitev banke, so v torek sporočili iz koncerna. Banka bo nudila projektno in investicijsko financiranje, s čimer želi koncern okrepiti prodajo.

Finančne rešitve so postale zelo pomembne pri prodajni dejavnosti, še posebej od nastopa finančne in gospodarske krize, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal vodja banke Roland Chalons-Browne. Banka bo zagotavljala posojila za projekte in investicije v Nemčiji, medtem ko posojil občanom ne bo nudila.

Banka, ki bo imela sedež v Münchnu, bo imela 250 milijonov evrov lastnega kapitala, kar ji bo v začetni fazi omogočalo izdajo posojil do okoli 60 milijonov evrov, je dejal Chalons-Browne.




Slovenija

Ljubljanska borza: SBI TOP navzdol za več kot pol odstotka

Ljubljanska borza je torkovo trgovanje sklenila z negativnim predznakom. Pocenila se je večina delnic, med blue chipi pa so največji padec zabeležile delnice Telekoma Slovenije, Gorenja in NKBM. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP se je glede na ponedeljek znižal za 0,68 odstotka oz. 5,57 točke na 817,68 točke.

Borzni posredniki so sklenili za 5,2 milijona evrov poslov. Največ je bilo sklenjenih poslov s Krkinimi delnicami, in sicer za dobre štiri milijone evrov; sklenjeni so bili štirje posli s svežnji v vrednosti 2,86 milijona evrov. Delnice novomeškega farmacevta so se sicer pocenile za 0,32 odstotka na 62,90 evra.

Padec so zabeležili vsi blue chipi. Poleg Krkinih delnic so se pocenile tudi delnice Telekoma Slovenije (37.240 evrov; -1,71 odstotka na 86 evrov), Gorenja (45.420 evrov; -0,75 odstotka na 13,30 evra), NKBM (20.480 evrov; -0,70 odstotka na 10 evrov), Mercatorja (8790 evrov; -0,67 odstotka na 149 evrov) in Petrola (31.220 evrov; -0,61 odstotka na 245,50 evra).

V prvi kotaciji, kamor so uvrščene omenjene delnice, so se pocenile tudi delnice Luke Koper (18.030 evrov; -0,86 odstotka na 17,30 evra), medtem ko po Intereuropinih delnicah ni bilo povpraševanja.

Med delnicami v standardni kotaciji, s katerimi je bilo sklenjenih nad 10.000 evrov prometa, so se pocenile delnice Aerodroma Ljubljana (32.480 evrov; -0,53 odstotka na 18,90 evra) in Save (49.890 evrov; -0,04 odstotka na 91,95 evra).

Rast so zabeležile delnice Pivovarne Laško (15.880 evrov; +3,33 odstotka na 15,50 evra) in Zavarovalnice Triglav (13.000 evrov; +0,60 odstotka na 16,90 evra).

Nadzorni svet družbe Velana je na torkovi seji obravnaval osnutek poslovnega načrta družbe za poslovno leto 2011 in naročil upravi, naj ga vsebinsko dopolni. Nadzorniki so se seznanili tudi s tekočim poslovanjem družbe.

Družba TWOPP je prodala 26.226 delnic oz. 24,62-odstotni delež v družbi Datalab in v lasti nima več Datalabovih delnic, so sporočili iz Datalaba.

D&B ohranja rating Slovenije

Največja bonitetna hiša na svetu Dun&Bradstreet (D&B) je v decembrskem poročilu ohranila rating Slovenije, ki je še vedno stabilen. Toda v tokratnem poročilu ni zapisano veliko vzpodbudnega za Slovenijo, saj se tuje povpraševanje po slovenskih proizvodih niža, domače ostaja šibko, izvoz pa je rahlo upadel.

Ob zniževanju tujega povpraševanja in šibkem domačem povpraševanju se je obseg slovenskega izvoza glede na spodbudni junij nekoliko znižal, a je bil v avgustu še vedno za skoraj 15 odstotkov večji kot avgusta lani.

Po oceni D&B je to rezultat upočasnjevanja svetovnega gospodarstva zaradi izteka rokov za fiskalne vzpodbude, ki so gospodarstva oživila v prvi polovici letošnjega leta. Pričakujejo, da se bo zaenkrat ta proces še nadaljeval, so sporočili iz ljubljanske bonitetne hiše I, ki je partnerska družba D&B.

Ker se je vlada odločila za dokaj radikalno zniževanje javne porabe zaradi zmanjševanja proračunskega primanjkljaja za skoraj tri odstotke, po cenah D&B ni pričakovati, da bi tuje pojemajoče povpraševanje nadomestilo domače. Med glavnimi ovirami za vzpon gospodarstva sta tudi zmanjšanje dostopnosti sredstev za financiranje in velike težave v gradbeništvu. Obseg gradbenih projektov se je predvsem zmanjšal v infrastrukturi po dokončanju izgradnje avtocest in v gradnji stanovanj.

Rating Slovenije, kot omenjeno, ostaja nespremenjen pri DB2c, kar pomeni nizko tveganje in še vedno prvo mesto v regiji. Pristavka o nazadovanju oziroma krepitvi ni in je rating še vedno označen kot stabilen.

D&B je sicer v decembrskem poročilu rating spremenila štirim državam. Znižala ga je Franciji in Portugalski, zvišala pa Tajski in Urugvaju. Švica po bonitetni oceni sameva na svetovnem vrhu.

Uprava Hita na zboru delavcev dobila podporo

Če se bo nadaljevala stavka sindikata igralniških delavcev (SIDS) v novogoriškem Hitu, bo to ogrozilo enajstmesečne napore uprave po boljšem poslovanju, je predsednik uprave Hita Drago Podobnik v torek opozoril zaposlene v igralniško-zabaviščnem centru Park. Navzoči na zboru delavcev so podprli prizadevanja uprave za rešitev družbe.

»Ta zbor delavcev smo izrabili za to, da smo odgovorili na vsa vprašanja, ki se jim porajajo ob tokratnih stavkovnih aktivnostih: kakšno je poslovanje podjetja in kako poteka sanacijski program,« je po zaključenem zboru delavcev povedal Podobnik.

Za četrtek je napovedal nov zbor delavcev za zaposlene v igralniško-zabaviščnem centru Perla, za petek pa v kranjskogorski Koroni.

Podobnik je torkov zbor delavcev ocenil za uspešen - tudi zato, ker je uprava »lahko neposredno delavcem predstavila realna dejstva«. Po njegovih besedah so delavci spraševali marsikaj, od različnih informacij glede stavke pa tudi o prevzemu Hita s strani ameriške družbe Harrah's Entertainments.

Povedal je še, da se bosta pogajalski skupini uprave in novogoriške enote sindikata SIDS ponovno srečali na pogajanjih v sredo. Vendar uprava tudi zaradi sprejetega sanacijskega načrta nima več veliko »pogajalskega prostora«, je opozoril.

Uprava Hita za leto 2011 napoveduje minimalen dobiček v višini okrog 1,5 milijona evrov, letošnje leto pa naj bi končali z izgubo, vendar precej manjšo od napovedane. Če pa se bo stavkovni val v decembru nadaljeval, znaša pričakovana škoda zaradi stavke okrog pet milijonov evrov, saj vanjo vštevajo tudi posredno škodo zaradi izpada dohodka v gostinstvu in turizmu.

Novico glede obnovljene namere po prevzemu Hita s strani ameriške družbe Harrah's Entertainment je Podobnik prebral v časopisu. »Kot predsednik uprave niti poslovno niti zasebno nimam stikov s to ameriško družbo. Prav tako nisem bil seznanjen s tem, da bi v času, ko sem predsednik uprave, potekali kakšni pogovori s to družbo,« je zagotovil.

Od tistih, ki predstavljajo lastnike, bi bilo v primeru takih pogovorov korektno, da bi o tem obvestili upravo Hita, je še menil. Vendar sanacijski program, ki bo potekal še prihodnji dve leti, ne predvideva nikakršne dokapitalizacije niti vstopa tujega naložbenika.

»Vsekakor pa moram reči, da je cena, ki je navedena v medijih, za naše podjetje kljub krizi ponižujoča,« je zaključil predsednik uprave Hita. Časnik Delo je v ponedeljek poročal, da naj bi Harrah's za lastniški delež v Hitu že ponudil okrog 60 milijonov evrov.

Žugelj: Pri spornih managerskih prevzemih zatajili regulatorji

Preiskovalna komisija DZ za sporne managerske prevzeme je v torek zaslišala Damjana Žuglja, Marijana Kocbeka, Rada Bohinca in Dušana Pšeničnika. Vse štiri priče so se strinjale, da sama prevzemna zakonodaja ni kriva za sporne prevzeme, je pa razlog zanje po Žugljevem prepričanju v zatajitvi regulatorjev - Banke Slovenije in ATVP.

Direktor Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Žugelj krivca za sporne managerske prevzeme, kot je poudaril, ne bi iskal v prevzemni zakonodaji, temveč pri regulatorjih. ATVP je bila še pred njegovim prihodom na čelo agencije aprila 2008 premalo drzna, postopkov pa praktično ni vodila. Svoje nadzorne funkcije po njegovih besedah prav tako ni opravila Banka Slovenije.

»Dejstvo je, da vsak išče svojo priložnost, regulatorji pa smo tukaj za to, da zaustavimo prevelike apetite,« je poudaril Žugelj. V regulatorjih je poleg pohlepa in prevelikih apetitov ter vehemence in arogance bankirjev po njegovih besedah izvirni greh za sporne managerske prevzeme. Ob tem je zavrnil argument, da bi bila prevzemna zakonodaja ali katerakoli politika kriva za sporne managerske prevzeme. »Iskati odgovornost v politiki je odveč,« je zatrdil.

Kot je ocenil Žugelj, je bila prevzemna zakonodaja v času, ko sam še ni bil na čelu ATVP, pripravljena v najboljši meri, čeprav je imela nekaj vrzeli. Žugelj je kot eno od njih izpostavil neusklajenost zakona o prevzemih z evropsko direktivo s tega področja, ki je prepovedovala prevzeme s pomočjo zamenljivih obveznic; na ta način se je v Sloveniji namreč zgodil prevzem Term Čatež.

Žugelj sicer meni, da managerski prevzemi niso sporni, če so izpeljani transparentno in zakonito. »Narobe je to, da je prevladal pohlep,« je dejal. Kot je še dodal, število izpeljanih managerskih prevzemov - doslej jih je bilo v Sloveniji 300 - tudi ni pokazatelj, na podlagi katerega bi lahko za nekatere deviacije okrivili katerokoli od vlad.

Da ima Slovenija dobro, moderno prevzemno zakonodajo, je v svojem pričanju pred preiskovalno komisijo poudaril Marijan Kocbek z z Inštituta za gospodarsko pravo Maribor. Po njegovih besedah sicer noben zakon ni popoln, a sama zakonodaja ne omogoča nepravilnosti, ki pa se v praksi kljub temu dogajajo. Vprašati se je treba, tako Kocbek, kje prevzemniki dobijo finančna sredstva za prevzem, a to ni več problem prevzemne zakonodaje.

»Managerji so dobili kredite v takih obsegih, ki so nerazumni z vidika dobrega gospodarja. Banke so denar plasirale v zelo velikem obsegu in zelo rizično, brez ustreznih zavarovanj,« je dejal Kocbek.

Medtem ko je Žugelj kot paradoksalno izpostavil dejstvo, da so nekateri pisci prevzemne zakonodaje svetovali tudi nekaterim managerjem pri prevzemih, pa Kocbeku takšna svetovanja niso sporna. »Če ti ljudje svetujejo pri prevzemu, je to lahko samo najboljše,« je zatrdil in pojasnil, da mariborski inštitut za gospodarsko pravo sicer ni svetovalna institucija, poda pa strokovno mnenje, če je zanj zaprošen.

Tudi rektor Univerze na Primorskem Rado Bohinc in svetovalec za pravo družb in intelektualno lastnino na stalnem slovenskem predstavništvu v Bruslju Dušan Pšeničnik sta dejala, da ima Slovenija dober, moderen in mednarodno primerljiv zakon o prevzemih. Bohinc je sicer podal le svoje strokovno mnenje o prevzemni zakonodaji, saj, kot je poudaril, sam pri njeni pripravi ni sodeloval in zato o spornih managerskih prevzemih tudi ne more dajati izjav.

Preiskovalna komisija za sporne managerske prevzeme, ki jo vodi Lojze Posedel (Zares), je poleg štirih današnjih prič - zaslišala jih je na predlog člana komisije Rudolfa Petana (SDS) - doslej že zaslišala direktorja urada za varstvo konkurence Janija Soršaka, profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti Maksa Tajnikarja in profesorja na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici Marka Brusa.

Pred komisijo so pričali tudi nekdanji finančni minister Andrej Bajuk, nekdanji gospodarski minister in sedanji poslanec SDS Andrej Vizjak, oba nekdanja državna sekretarja na ministrstvu, Andrijana Starina Kosem in Tomaž Jeršič, nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič ter nekdanji guverner Banke Slovenije in sedanji minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari.

Komisija želi ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so bili vpleteni v financiranje spornih menedžerskih prevzemov Istrabenza in Pivovarne Laško s strani bank v pretežni državni lasti, kar naj bi omogočala domnevno pomanjkljiva oz. neustrezna zakonodaja s področja prevzemov.

Križanič v torek z direktorjem KBC o delničarskem sporazumu

Minister za finance Franc Križanič ima v torek v Bruslju predvideno srečanje z direktorjem KBC Janom Vanhevelom. Pogovarjala se bosta o prenovi delničarskega sporazuma, je pojasnil minister ob robu zasedanja finančnih ministrov Evropske unije.

»Skupščina NLB je sprejela sklep o 250-milijonski dokapitalizaciji. KBC želi sodelovati in mi želimo sodelovati, oba lastnika imata interes obdržati enake lastniške deleže tudi po dokapitalizaciji,« je povedal minister.

Obenem želi KBC po njegovih besedah prenovo delničarskega sporazuma. Vlada je to zadevo obravnavala in dala izhodišča za pogajanja, je povedal minister.

Pogajanja bo po Križaničevih besedah izvajala agencija za upravljanje kapitalskih naložb države; strateška izhodišča ji bo dajala vlada in preko nje finančno ministrstvo.

Dokapitalizacija je po njegovih besedah sedaj odprta, oba lastnika imata načelen dogovor, ki ga je zdaj treba precizirati v delničarskem sporazumu o sodelovanju pri dokapitalizaciji.

Minister Križanič želi z obiskom tudi zagotoviti, da bi »komunikacija med obema pomembnima lastnikoma tekla ves čas, tudi na osebni ravni, ne samo z dopisi, in tudi na najvišji ravni«.

Na vprašanje, koliko bo prispevala KBC k dokapitalizaciji, je minister dejal, da so to v KBC že nakazali, a niso javno objavili.

»Oni želijo zaščititi svoj položaj, mi želimo zaščititi svojega. V tem primeru se pač pogovarjamo, kako prenoviti delničarski sporazum in jim tudi omogočiti najbolj učinkovit možen izstop iz banke, tudi z vidika vrednosti prodaje,« je dodal minister.

Minister pričakuje, da bo vsaj osnutek sporazuma sprejet do 31. marca, da bo dovolj čvrsta osnova za sodelovanje v dokapitalizaciji. Če bo šlo vse po sreči, pa bi lahko bil po njegovem mnenju do takrat sprejet že sam sporazum.

»Nekih velikih zapletov si ne obetam,« je sklenil minister.

Datalab načrtuje občutno boljše rezultate

Skupina Datalab za tekoče poslovno leto, ki se bo izteklo konec junija 2011, načrtuje od 5,89 milijona evrov do 8,44 milijona evrov prihodkov, medtem ko so ti v poslovnem letu 2010 znašali 3,4 milijona evrov, v poslovnem letu prej pa 2,8 milijona evrov.

Tolikšno povečanje prihodkov naj bi dosegli na račun prevzemanja oziroma pridruževanja konkurenčnih podjetij, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil izvršni direktor podjetja Andrej Mertelj.

Že julija letos, torej v tekočem poslovnem letu, so pridružili srbsko družbo Blue Soft, trenutno so v pogovorih še s petimi ponudniki. Zelo intenzivno konsolidacijo trga ponudnikov, ki jo je povzročila gospodarska kriza, pričakujejo po novem letu.

Povečanje prihodkov naj bi prispevalo tudi k zvišanju konsolidiranega dobička v poslovnem letu 2011, tako da naj bi se ta gibal od 1,36 milijona do 2,14 milijona evrov.

V poslovnem letu 2010 se je čisti dobiček skupine v primerjavi s predhodnim letom prav tako občutno povečal, in sicer s slabih 230.000 evrov na skoraj 458.000 evrov.

K zvišanju dobička v poslovnem letu je poleg višjih prihodkov prispevalo tudi občutno zmanjševanje stroškov, je povedal predsednik upravnega odbora Datalaba Lojze Zajc.

Glavni proizvod Datalaba je računovodski oziroma poslovnoinformacijski sistem Pantheon. Število uporabnikov slednjega so v poslovnem letu 2010 povečali za 15 odstotkov na več kot 20.000.

»Ta meja je za nas izredno pomembna, ker nam prihodki iz osveževalnih pogodb praktično pokrijejo razvoj,« je poudaril Mertelj in dodal, da so za razvoj namenili kar 64 odstotkov prihodkov matičnega podjetja.

Vendar pa so to rast ustvarili na račun dobrih rezultatov na tujih trgih. »Slovenija je zadnji dve leti hiperkritično tržišče,« je dejal Mertelj in dodal, da Slovenija izstopa v negativni smeri tudi na področju plačilne nediscipline.

Kljub kriznim razmeram so povečali število zaposlenih v skupini z 92 na 99. Mertelj je ob tem kot enega največjih dosežkov v minulem poslovnem letu izpostavil to, da se ekipa ni "razbežala" kljub težavam, ki so jih imeli z likvidnostjo oziroma »pomanjkanjem kreditnih virov in nagajanju s strani bank« v začetku leta.

Zajc je izpostavil še problematiko računovodenja intelektualne lastnine oziroma to, da se v Sloveniji pri bankah za posojila ne da zastaviti avtorskih pravic oziroma intelektualne lastnine.

V slovenskih zdraviliščih novembra upad prihodov gostov

V slovenskih naravnih zdraviliščih so novembra zabeležili en odstotek manj domačih in tujih gostov kot oktobra, kljub temu pa se je število prenočitev povečalo za odstotek. V prvih 11 mesecih letos skupaj je slovenska zdravilišča obiskalo nekaj več kot 600.000 gostov, kar je pol odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Skupne prenočitve v prvih 11 mesecih so ostale na ravni lanskega primerjalnega obdobja, kar pomeni 2,5 milijona, so danes sporočili iz Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Pri tem se je število prenočitev domačih gostov nekoliko zmanjšalo, medtem ko se je število prenočitev tujih gostov povečalo za slabih šest odstotkov. Med tujimi gosti prevladujejo gostje iz Italije in Avstrije, ki skupaj ustvarijo 52,4 odstotka vseh tujih prenočitev. Število italijanskih gostov se je povečalo celo za sedem odstotkov, vendar se vpliv gospodarske krize pozna v krajšanju dobe bivanja, saj število prenočitev raste počasneje.

Avstrijski gostje, ki so na drugem mestu po številu prihodov, pa so pri prenočitvah kljub enoodstotnem padcu znova skočili na prvo mesto. V zdraviliščih opažajo izrazito povečanje števila gostov iz Rusije, ki sicer po številu zavzemajo šele šesto mesto, vendar so krepko prehiteli nemške goste pri prenočitvah, kjer so se povzpeli na tretje mesto.

Opazen napredek slovenska zdravilišča beležijo še na trgih Hrvaške in Nemčije, ki sicer še vedno zaostajata za lanskimi rezultati, vendar se je v jesenskem obdobju ta zaostanek z dvomestnih številk zmanjšal na štiri do pet odstotkov.

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je prenovila svoj spletni portal, ki zdaj omogoča pregledno iskanje po različnih vsebinah in ponudbah in s tem pomaga obiskovalcu najti najustreznejše programe. Obiskovalci spletne strani lahko na enem mestu dobijo nabor vseh zdravstvenih storitev in programov kot tudi preventivne programe in bogato ponudbo programov za razvajanje.

Bojan Klarić novi izvršni direktor Atlantic Grupe za Slovenijo

Izvršni direktor za mednarodne trge v diviziji distribucija v hrvaški družbi Atlantic Grupa je postal Bojan Klarić. V novi lastnici Droge Kolinske bo skrbel za trge v Sloveniji, Srbiji in Makedoniji.

Klarić bo zadolžen za upravljanje s celotno distribucijsko dejavnostjo in njenim razvojem v omenjenih državah. Kot del višjega menedžmenta Atlantic Grupe bo sodeloval tudi v strateškem načrtovanju in izvajanju strategije razvoja hrvaške družbe, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da je Klarić poslovne in menedžerske izkušnje nabiral v priznanih mednarodnih podjetjih, kot je družba Wrigley, v kateri je bil nacionalni direktor prodaje za Hrvaško in BiH od leta 1996. Od leta 2004 je bil član uprave podjetja Mars Hrvaška, v katerem je opravljal podobne posle na Hrvaškem in v BiH, kot jih bo izvajal v Atlantic Grupi.

Zlata moneta II odslej v popolni lasti Medaljona

Mariborsko sodišče je pretekli teden potrdilo in v sodni register vpisalo sklep oktobrske skupščine mariborske finančne družbe Zlata moneta II, s katerim so male delničarje iztisnili iz omenjene družbe. Njihovi deleži so tako prepisani na družbo Medaljon, z 90 odstotki največjo lastnico, ki je preko Profectusa v lasti menedžerjev Probanke.

Medaljon je glede na sklep skupščine delničarjev, ki je bila 15. oktobra, okoli 7600 malim delničarjem ponudil po tri evre na delnico. Kot je pred časom pisal časnik Večer, naj bi večinskega lastnika Zlate monete II preostalih deset odstotkov družbe stalo skoraj poltretji milijon evrov.

Družba Medaljon in z njo Probankini menedžerji imajo v lasti skoraj petino Probanke, zdaj pa so postali še edini lastniki Zlate monete II. Slednja ima v lasti med drugim deleže v Trimu Trebnje in Perutnini Ptuj, ki sta oba tudi med večjimi delničarji Probanke, omembe vredne deleže pa ima tudi v Petrolu in Krki.

V NLB potrjujejo interni postopek v mariborski enoti

V mariborski enoti Nove Ljubljanske banke (NLB) se je začel interni postopek, so za STA potrdili v največji slovenski banki. Postopek poteka v poslovnem centru za velika podjetja, podrobnosti pa v NLB ne morejo komentirati, kot tudi ne podrobnosti iz razmerij s posameznimi zaposlenimi.

Kot je v soboto poročal časnik Večer, naj bi se vodstvo NLB zaradi domnevnih nepravilnosti pri kreditiranju poslov na področju nekdanje Jugoslavije in odobravanju posojil Zvon Ena Holdingu odločalo o zamenjavi vodilnih v mariborski enoti NLB.

Po podatkih Večera naj bi prvemu možu podružnice Podravje Albinu Turku in nekdanjemu direktorju Borutu Rataju, sicer enemu izmed četverice obtoženih v aferi Satex, v zadnjih dneh tudi preprečili vstop v banko in ju poslali na prisilni dopust.

V NLB so v torek poudarili, da so postopki omejeni zgolj na poslovni center za velika podjetja, medtem ko jih v podružnici Podravje, kjer poteka poslovanje z občani, ni. Začasno poslovni center za velika podjetja Podravje vodi Viktor Šbul, še pravijo v NLB.

Poleg omenjenih pa naj bi bil po podatkih Večera pod drobnogledom med drugim tudi vodja centralnega sektorja NLB za projektno financiranje Zoran Bizjak ter druga raven vodstvenih delavcev.

V Krki podelili certifikate nacionalnih poklicnih kvalifikacij

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter predsednik Krkine uprave Jože Colarič sta v torek na Otočcu 144 Krkinim udeležencem dodatnega izobraževanja podelila certifikate za nacionalno poklicno kvalifikacijo za farmacevtsko-kemijsko dejavnost. Zanjo so na nacionalni ravni doslej podelili 753 certifikatov, od teh 611 Krkinim delavcem.

Kot je minister Lukšič povedal za STA, je nacionalna poklicna kvalifikacija, zlasti s področja farmacije, znotraj EU začela teči z nastopom zadnjega stoletja, Krka pa je glede tovrstnega izobraževanja v evropskem vrhu.

Njeno izobraževalno delo, ki ga za področje farmacije in za vsa farmacevtska podjetja opravlja na nacionalni ravni, je označil za odlično, kot tako pa je Krko navedel za zgled vsej Evropi. Torkovo podelitev je pokazala, kako se da izobraževati in za dvig kakovosti prizadevati na delovnem mestu, je dejal.

Pri nacionalni poklicni kvalifikaciji gre za nadgradnjo formalnega izobraževanja, ki je v korist farmacevtski industriji oz. podjetjem in vsakemu posamezniku, ki z njo pridobi znanje za delo, ki ga oz. ga bo opravljal, je še povedal Lukšič.

Po besedah predsednika uprave in generalnega direktorja Krke Colariča je njihova družba v tem letu prejela več nagrad, posebej pa so bili veseli zlate gazele. Krka je bila predvsem v zadnjem petletju zelo uspešna: v tem času je povečala prodajo za 206 odstotkov, čisti dobiček za 260 odstotkov, število zaposlenih pa za dve tretjini, je poudaril.

Colarič je napovedal povečanje prodaje za več kot 60 milijonov evrov, tako da bo bistveno presegla milijardo evrov. Hkrati bodo doma in v tujini povečevali razvojne ter proizvodne zmogljivosti. V te namene bodo namenili skoraj 160 milijonov evrov, dodatno pa bodo vlagali v razvoj in raziskave ter zaposlovali.

Colarič je še opozoril, da bo v sredo preteklo 100 let, odkar se je rodil magister Boris Andrijanič, ki je z devetimi zaposlenimi ustanovil Krko. Ta ima danes zaposlenih skoraj 8700 ljudi, ki jim je letos prvič v zgodovini družbe uspelo z delom, povezanim z znanjem, prodati več kot milijardo evrov blaga ter storitev, je povzel.

Slovenska pohištvena podjetja skupaj na trg Jugovzhodne Evrope

Slovenska pohištvena podjetja so ustanovila Razvojni center kreativne pohištvene industrije RC 31, s katerim želijo znova zagnati razvoj pohištvene industrije. Projekt je vreden 9,4 milijona evrov, z njim se namerava 11 podjetij in institucij, združenih v centru, podati na trge Jugovzhodne Evrope, je za STA pojasnil direktor Alplesa Franc Zupanc.

Kot je tudi poudaril prvi mož Alplesa, ki je nosilno podjetje v centru, je do združitve slovenskih lesnih oz. pohištvenih družb prišlo po tem, ko je bil prvič objavljen razpis za subvencioniranje razvojnih projektov oz. ko so bila evropska sredstva prvič na voljo za aplikativne (in ne bazične) raziskave tudi za velika podjetja.

»Prvič se je zgodilo, da je bil objavljen takšen razpis, da so se lahko nanj prijavila tudi podjetja z realnimi problemi in mi smo to možnost z veseljem izkoristili,« je zatrdil Zupanc in dodal, da so se v center združili tisti, ki se že od prej poznajo z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in z drugih povezav. To so Alples, Lip Radomlje, Gonzaga, Klun Ambienti, Mizarstvo Bolčič, Helios Tblus, Triis, Ib-Caddy, Visoka šola za dizajn, oddelek za lesarstvo biotehniške fakultete, zavod lesarski grozd in GZS.

Po Zupančevih besedah so k nastanku centra, o katerem v torkovi izdaji piše tudi časnik Finance, prispevale tudi slabe razmere v lesni industriji. »Mi vlagamo v razvoj, pa denarja zmanjka. To je kroničen problem. Sicer pa je lesna industrija dosti bolj konservativna, poleg tega pa rabi ogromne površine. Obenem je logistično zelo zahtevna. Tu so ti vložki v razvoj zelo veliki. Alples je na še enkrat večji površini, pa smo trikrat manjša družba kot Domel,« je razložil.

Center bo vsem vključenim omogočil, da bodo znova lahko več vlagali v razvoj produktov. Poudarek pa bo na novem dizajnu, novih konstrukcijah, posodobljeni tehnologiji.

»Ključna stvar pa bo tržišče. Razmišljamo predvsem o Jugovzhodni Evropi, kjer kjer lahko prodajamo blagovne znamke slovenskih lesnih oz. pohištvenih firm. Ker na Zahodu naših blagovnih znamk ne moremo prodajati. Tam lahko prodajamo samo po naročilu pod znamko naročnika,« je še povedal Zupanc.

Center torej cilja na Češko, Slovaško, Madžarsko, ki imajo spodoben bruto domači proizvod, namenjajo nekaj denarja za pohištvo in imajo evro. Medtem ima Poljska že sama dovolj močno pohištveno industrijo, balkanske države pa niso najbolj zaželene, ker je treba pri njih računati na carino.

Projekt povezave je vreden 9,4 milijona evrov. Po Zupančevih besedah naj bi 52 odstotkov sredstev dobili od subvencij, ostalo pa bodo podjetja vložila sama.

Uprava Alposa sprejela sklep o povečanju osnovnega kapitala

Uprava Alposa je sprejela sklep o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala družbe in hkrati o povečanju osnovnega kapitala z novimi vložki v okviru spremenjenega načrta finančnega prestrukturiranja družbe. Upravičenci imajo mesec dni časa, kar pomeni do 6. januarja prihodnje leto, da oddajo izjavo o vpisu in vplačilu novih delnic.

Alpos, ki je v prisilni poravnavi, je spremenil program finančnega prestrukturiranja, ki predvideva boljše poplačilo navadnih upnikov kot v osnovnem programu. Njihovo poplačilo je tako namesto prvotnih 34 odstotkov predvideno v višini 55 odstotkov.

Po oceni Alposove uprave, ki jo vodi Mirjan Bevc, bo večji del upnikov dobilo poplačano terjatev glede na obliko in kakovost zavarovanja ter razvrstitev v skupni višini več kot 70 odstotkov, je zapisano v sporočilu na spletni strani Ajpesa.

Vodstvo Alposa še navaja, da trdno stoji za omenjenim programom finančnega prestrukturiranja in je prepričano, da je program realen in izvedljiv. »Za to obstajajo vsi potrebni in pomembni viri, kot so trg, proizvodne zmogljivosti, uveljavljena blagovna znamka in kadri. Treba pa bo zagotoviti v programu predvidena obratna sredstva,« so še zapisali v Alposu.

Za sredo pa je celjsko okrožno sodišče sklicalo narok za obravnavo ugovora proti vodenju postopka prisilne poravnave.

Po besedah Bevca dolgovi Alposa znašajo 213 milijonov evrov - toliko terjatev je bilo prijavljenih med prisilno poravnavo -, letošnja devetmesečna izguba pa je dosegla skoraj 56 milijonov evrov. Vodstvu družbe se je z največjimi upniki uspelo dogovoriti, da bi večmilijonske dolgove v zmanjšanem znesku poplačali v 15 letih. Alpos pa zdaj nujno potrebuje 15 milijonov evrov za zagon proizvodnje v cevarni, kar je pogoj za obstoj in ureditev normalnega poslovanja podjetja.

Če bo upniški odbor potrdil novi načrt finančnega prestrukturiranja, bodo novi lastniki Alposa postale banke upnice, in sicer bodo imele 80-odstotni lastniški delež, petino deleža pa bo imela Slovenska industrija jekla.

Po oceni prisilnega upravitelja družbe Andreja Marinca bodo navadne terjatve upnikov in poroštva v višini 84,7 milijona evrov poplačane v 13 letih po 6,5 milijona evrov letno, izločitveni upniki bodo v petih letih prejeli 3,6 milijona evrov, prednostni upniki 158.000 evrov, ločitveni pa 40 milijonov evrov med letoma 2012 in 2024.




Azija

Nikkei navzdol, trgovanje v Aziji neenotno

Tečaji delnic na vodilni azijski borzi v Tokiu so se v torekovem trgovanju v povprečju znižali. Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je trgovanje končal pri 10.141,10 točke. To je 26,13 točke oziroma 0,26 odstotka manj kot v ponedeljek.

Tečaji delnic so se znižali zaradi unovčevanja dobičkov vlagateljev in ponovne okrepitve jena, kar škodi japonskim izvoznikom, saj so zato cenovno manj konkurenčni. Izvozniki, kot so Honda Motor, Nissan Motor in Sony, so zato utrpeli precejšnji zdrs tečajev delnic. Vlagatelje skrbi tudi morebitno zvišanje obresti na Kitajskem ta teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šanghajski osrednji indeks pa se je znižal za 0,5 odstotka. Hongkonški Hang Seng je pridobil 0,6 odstotka, južnokorejski Kospi 0,4 odstotka, avstralski S&P/ASX pa se je okrepil za 0,9 odstotka.

Kitajska naj bi že konec tedna zvišala obrestne mere

Kitajska centralna banka bi lahko že ta konec tedna zvišala obrestne mere, torej še pred ponedeljkovo objavo ključnih gospodarskih kazalcev za november, je torkovo poročanje kitajskih medijev povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je že minuli teden zagotovila, da bo v prihodnjem letu zaostrila denarno politiko in tako okrepila boj proti inflaciji. Indeks cen življenjskih potrebščin se je na Kitajskem oktobra na letni ravni zvišal za 4,4 odstotka in tako močno presegel cilj vladajoče komunistične partije - to je triodstotno inflacijo na celoletni ravni.

Ker kitajska centralna banka obrestne mere ponavadi zviša pred objavo indeksa cen življenjskih potrebščin, časnik China Securities Journal ocenjuje, da bo to verjetno storila tudi ta konec tedna. To bi oblastem pomagalo tudi pri uresničevanju obljube o zaostritvi denarne politike, še dodajajo.

Politbiro vladajoče komunistične stranke se je minuli petek namreč odločil, da bo držo pri denarni politiki spremenil iz »razmeroma ohlapne« v »preudarno«. Centralna banka je obrestne mere nazadnje sicer zvišala oktobra letos, pri čemer je šlo za prvi dvig v skoraj treh letih.

Indija bi lahko v tem fiskalnem letu dosegla devetodstotno rast

Indija bi lahko v tekočem fiskalnem letu, ki se bo končalo marca prihodnje leto, dosegla devetodstotno gospodarsko rast, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedala tamkajšnja vlada, ki je tako nekoliko izboljšala svojo napoved.

Indijska vlada ocenjuje, da bi se lahko rast bruto domačega proizvoda (BDP) v letošnjem fiskalnem letu gibala med 8,40 in 9,10 odstotka. Srednja ocena tako znaša 8,75 odstotka, potem ko jo je vlada v zadnji napovedi postavila pri 8,50 odstotka.

»Razpon kaže, da bi lahko letos presegli mejo devetih odstotkov,« ocenjuje indijska vlada, ki je širši razpon pri oceni postavila zaradi nekaterih dejavnikov tveganja, kot je kriza v območju evra.

Indijski finančni minister Pranab Mukherjee je napoved rasti v letošnjem fiskalnem letu predstavil tudi v parlamentu, pri čemer je izrazil upanje, da se bo inflacija do marca znižala s trenutnih 8,58 odstotka na šest odstotkov.

Indija - drugo najhitreje rastoče gospodarstvo na svetu - je v drugem četrtletju letošnjega fiskalnega leta na letni ravni zabeležila 8,9-odstotno rast BDP, kar je preseglo pričakovanja analitikov, ki so napovedovali 8,2-odstotno rast. Podatki tako kažejo, da je okrevanje indijskega gospodarstva po svetovni gospodarski krizi trdno.




Surovine, valute in zlato

Nafta se je pocenila

Cene nafte so se v azijskem trgovanju v torek znižale. Vlagatelje je prestrašilo predvsem pričakovano zvišanje obrestnih mer na Kitajskem. »Celotni trg se je odzval s padcem, ker bi lahko kitajska centralna banka ta vikend zvišala obrestne mere je ob tem pojasnil analitik pri singapurski banki ANZ Serene Lim in dodal, da bi se zaradi morebitnega zvišanja obrestnih mer upočasnila gospodarska rast in povpraševanje po nafti.

Vendar pa so kasneje v času trgovanja na zahodnih borzah, cene nafte šle ponovno navzgor in dosegle najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih. Rast cen je bila predvsem posledica šibkega dolarja in povečanega povpraševanje po nafti zaradi nizkih temperatur v Evropi in v ZDA.

V elektronskem trgovanju na borzi v New Yorku se je cena zahodnoteksaške lahke nafte z dobavo v januarju do popoldneva po evropskem času podražila za 99 centov na 90,37 dolarja za 159-litrski sod. Cena januarskih terminskih pogodb za severnomorsko nafto brent pa se je v Londonu zvišala za 1,04 dolarja na 92,49 dolarja za sod.

Strah pred širjenjem dolžniške krize v območju evra še ni izginil

Skupna evropska valuta se je v torek v primerjavi z dolarjem najprej okrepila, kljub temu, da je EU potrdila pomoč Irski, pa strah pred širjenjem dolžniške krize v območju evra ni izginil. Pozno popoldne je bilo treba na borzi v Frankfurtu za evro tako odšteti le še toliko kot v ponedeljek, in sicer 1,3310 dolarja.

Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,3363 dolarja (v ponedeljek pri 1,3280 dolarja).




Vrednosti pomembnih kazalnikov za 7. 12. 2010

Ime Področje Vrednost Δ %
SBI TOP LJSE 817,68
- 5,57
- 0,68
Dow Jones Industrial Average
NYSE 11.359,16 - 3,03
- 0,03
S&P 500 NYSE 1.223,75 + 0,63
+ 0,05
Nasdaq Composite Nasdaq 2.598,49 + 3,57 + 0,14
Eurostoxx 50 Evropa 2.802,74 + 32,78 + 1,18
FTSE 100 London 5.808,45 + 38,17
+ 0,66
DAX Frankfurt 7.001,91 + 47,53 + 0,68
CAC 40 Paris 3.810,50 + 61,27
+ 1,63
Nikkei 225 Tokio 10.141,10 - 26,13
- 0,26
Hang Seng Hong Kong 23.428,15

EUR/USD valute 1,3262 - 0,0048
- 0,36
USD/JPY valute 82,5950 - 0,03
- 0,04
Nafta* surovine 88,29 $
- 0,40
- 0,45
Zlato** žlahtne kovine 1.408,30 $ 0,00
0,00
10-letne ame. držav. obveznice obveznice 3,1650 % 0,2240 + 7,62
* - cena za 159-litrski sodček, ** - cena za unčo (troy ounce), ki tehta 31,1035 g

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja