Analitiki napovedujejo znižanje cen nepremičnin na Otoku

Članek slika

Cene nepremičnin v Veliki Britaniji bodo po letošnjem močnem zvišanju v letu 2015 padle, napoveduje britanski inštitut za gospodarske in poslovne raziskave CEBR. Na letni ravni naj bi bili v prihodnjem letu priča 0,8-odstotnemu padcu.

Napoved predvideva, da bo britanska centralna banka v prihodnjem letu začela zviševati ključno obrestno mero, ki je že precej časa na rekordno nizki ravni 0,5 odstotka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Padci cen prihodnje leto bodo skromni in nas ne rabijo preveč skrbeti, ne pričakujemo zloma," je pojasnil vodja makroekonomskega področja pri CEBR Scott Corfe. "Trg se prilagaja, potem ko je v začetku leta 2014 doživel premočne pospeške," je dodal.

Povpraševanje po nepremičninah bodo poleg višje ključne obrestne mere po napovedih analitikov dušili tudi zaostrovanje pogojev za pridobitev posojil in želje po zviševanju depozitov.

Leta 2016 naj bi se cene nepremičnin na Otoku nato zvišale za 2,6 odstotka, v letih zatem pa naj bi beležili okoli triodstotno rast.

To poletje so povprečne cene hiš v Veliki Britaniji dosegle rekordno visoke ravni, predvsem zaradi močnega povpraševanja po nepremičninah na območju Londona.

Preberite tudi: Kam investirati v 2014?

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja