Rast kitajskih delnic

Članek slika

Za nami so že skoraj štirje meseci v letošnjem letu, za katere lahko rečemo, da so vlagateljem na svetovnih delniških trgih v povprečju prinesli zelo lepe donose. Po donosnosti je najboljši delniški trg v letošnjem letu kitajski.

Delnice iz indeksa Shenzen Composite so letos ustvarile 79-odstotni donos, merjen v evro valuti oz. 59-odstotni donos, merjen v lokalni valuti. Za nekaj odstotnih točk manjši donos so dosegli delniški indeksi na hongkonški borzi. Manj uspešno se je letos odrezal ameriški delniški trg, saj je osrednji indeks S&P 500 v lokalni valuti zrasel le za 2,6 odstotka, v evro valuti pa za 14,2 odstotka, kar pomeni, da je ameriški dolar v primerjavi z evrom letos pridobil 11,6 odstotka.

Preberite tudi: Več previdnosti v prihodnjih mesecih

Lahko rečemo, da je v zadnjih mesecih prišlo do selitve dela kapitala iz ZDA v Azijo, kjer mislim predvsem Kitajsko in Japonsko, ter v Evropo. Razloge za rast kitajskih delnic lahko iščemo v naporih kitajske vlade, ki se trudi z raznimi ukrepi spodbuditi rast gospodarstva ter ustvarjati nova delovna mesta. Eden izmed takih ukrepov je bilo letošnje že drugo znižanje obveznih rezerv kitajskih bank za eno odstotno točko, na 18,5 odstotka, kar pomeni, da bodo banke več posojale. Gospodarska rast je v prvih treh mesecih glede na enako obdobje lani znašala 7 odstotkov. Analitiki v prihodnjih treh mesecih pričakujejo, da bo Kitajska znižala ključno obrestno mero, kar je do določene mere že vračunano v tečaje delnic.

Preberite tudi: Mobius: Pravi čas za umik iz ameriških delnic

Zelo dobre donose dosegajo tudi delnice na evropskih delniških trgih, kar je zagotovo povezano s padcem vrednosti evra, ki spodbuja konkurenčnost izvozno usmerjenih podjetij, ter s programom odkupovanja obveznic s strani ECB. Glede na zadnje makroekonomske podatke se že kažejo pozitivni učinki na gospodarstva, saj se gospodarska rast izboljšuje. Zelo spodbudni so rezultati poslovanja evropskih podjetij za prvi kvartal letošnjega leta, saj so dobički v povprečju boljši od pričakovanj, precej se izboljšujejo napovedi poslovanja za letošnje leto. Ob nizkih obrestnih merah, presežni likvidnosti ter ob trenutnih vrednotenjih podjetij na trgu in napovedih poslovanja lahko še naprej pričakujemo rast vrednosti delnic ob sicer kratkoročnih popravkih, regijsko pa so atraktivnejša podjetja iz Evrope ter Azije.

Mag. Mitja Baša je upravitelj premoženja Triglav Skladi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja