Pogled v 2014

Gospodarska rast se krepi in delnice ostajajo najbolj zanimiv naložbeni razred

Članek slika

V Infondu smo v okviru publikacije Naložbeni mozaik pripravili POGLED 2014, kjer predstavljamo naše videnje kapitalskih trgov v prihajajočem letu. V nadaljevanju vam bomo predstavili kratek povzetek ključnih ugotovitev.

Delniški naložbeni razred ohranja atraktivnost v primerjavi z obvezniškimi naložbami. Relativna primerjava delniških in obvezniških naložb razkriva, da so delnice še vedno podcenjene. Gibanje pribitka za kapitalsko tveganje, kar pomeni pričakovan preseženi donos delnic nad netvegano naložbo, dosega razmeroma visoke nivoje. Razlog je predvsem v zgodovinsko nizkih obrestnih merah in po našem mnenju v precenjenosti državnih obveznic.

Preberite tudi: Mejni trgi dobra alternativa BRICu

Gospodarstvo ZDA bo nadaljevalo z okrevanjem in bo v letu 2014 doseglo višje stopnje rasti predvsem zaradi manjšega obsega fiskalne konsolidacije. Rast ameriških delniških tečajev v preteklih petih letih je vrednotenja potisnila nad dolgoročno povprečje, vendar so delnice v primerjavi z ameriškimi državnimi obveznicami še vedno atraktivnejše. V okviru delniških naložb menimo, da sta najbolj privlačni regiji Evropa in EM – države v razvoju. V Evropi imamo kombinacijo ugodnih vrednotenj in izboljšanja gospodarske rasti, relativno gledano pa so države v razvoju podcenjene. V vrednotenjih je do 25 % razkoraka v primerjavi z razvitimi državami.

Preberite tudi: Analitiki pričakujejo nadpovprečno rast evropskih delnic

Najuspešnejši sektorji v letu 2013 so bili trajne potrošne dobrine, zdravstvo in industrija. Prva dva sta dosegla donos okrog 30 %, medtem ko tretji skoraj 25 %, merjeno v evrih. Najslabše se je odrezal sektor surovin, ki je beležil celo negativno donosnost. Z vidika vrednotenj sta najbolj zanimiva sektorja energija in IT, kjer je pričakovani PE za 2014 okrog 12. Na drugi strani so najvišje vrednoteni defenzivni sektorji, predvsem sektor potrošnih dobrin in zdravstva.

Preberite tudi: Kam investirati v 2014?

Na obvezniških trgih lahko pričakujemo nadaljevanje trenda rasti donosnosti obveznic kot posledice zmanjšanja odkupa vrednostnih papirjev s strani ameriške centralne banke (Fed). Počasi se bomo začeli usmerjati proti normalizaciji monetarne politike, čeprav v letu 2014 nobena od centralnih bank ne predvideva dviga ključne obrestne mere. Naložbene priložnosti vidimo predvsem pri podjetniških obveznicah evropskih izdajateljev in izdajateljev iz razvijajočih se držav.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Svobodni trgi in mednarodna menjava so nujni za razvoj«

05.11.2010

U. Vek

Pričakovanja za leto 2012 - leto bodo krojile politične odločitve

01.02.2012

U. Vek