Pričakovanja za leto 2012 - leto bodo krojile politične odločitve

Članek slika

»Skratka, leto 2012 bo zahtevno in krojile ga bodo politične odločitve, kar pušča malo možnosti za verodostojna predvidevanja gibanj kapitalskih trgov.«

Leto 2011 je zaznamovalo negativno investicijsko okolje. Začelo se je z revolucijami v arabskem svetu, kar je dvignilo ceno nafte, ki je februarja 2011 v dobrih dveh tednih zrasla za 25 %. Nadaljevalo se je s potresom na Japonskem in kasnejšo jedrsko katastrofo v Fukušimi, ki je povzročila, da so nekatere evropske države spremenile energetsko politiko. Nemčija je tako sprejela odločitev, da bo do leta 2022 ustavila obratovanje vseh atomskih reaktorjev za proizvodnjo električne energije.

Evropska dolžniška kriza pokazala zobe

V preteklem letu je v celoti pokazala zobe evropska dolžniška kriza, ko je v maju tudi Portugalska (po Grčiji in Irski) prijavila zahtevo za finančno pomoč Mednarodnemu denarnemu skladu in Evropski uniji. Temu je sledila vrsta sestankov in srečanj evropskih voditeljev na temo reševanja evra, ki v večini primerov niso obrodili sadov oz. sprejete odločitve niso bile ustrezno implementirane. Na zadnjem srečanju v decembru so se voditelji dogovorili, da bodo sprejeli korake za okrepitev  fiskalne unije, ki jo bodo opredelili v meddržavni pogodbi. Sprejeli so pravilo uravnoteženega proračuna, ki ga bodo države zapisale v ustave. Poudarili so vlogo Evropske komisije pri sprejemanju nacionalnih proračunov. Hitreje se bo vzpostavil stalni sklad za reševanje finančnih težav držav članic evra. Privatni sektor bo utrpel najmanj 50 odstotno izgubo pri naložbah v grške državne obveznice.

Izkušnje iz preteklosti so pokazale, da je bila sprejeta že vrsta odločitev, ki se kasneje niso realizirale. Problem kredibilnosti evropske politike je velik in zaupanje bo potrebno ponovno vzpostaviti oz. si ga pridobiti.

Leto 2012 bo zahtevno; ne nositi vseh jajc v eni košari

Leto 2012 bo zahtevno, in sicer v prvem polletju pričakujemo na delniških trgih nadaljevanje negotovosti. Z vidika naložbenih priložnosti se je smiselno držati reka »ne nositi vseh jajc v eni košari«. Portfelji naj bodo razpršeni in s poudarkom na sektorjih, ki imajo potencial rasti prihodkov, kot so zdravstvo, tehnologija in industrijski sektor. Kar se tiče regij sta investicijsko najbolj zanimivi regija ZDA in države v razvoju. Evropski finančni sektor bo do polovice 2012 pod pritiskom dokapitalizacij. Številne banke bodo mrzlično iskale sveže vire, da zadostijo zahtevam po višji kapitalski ustreznosti. Previdnost v tem sektorju tako ni odveč.  

V kolikor bo evropska politika sprejete korake zadnjega srečanja dejansko implementirala, bo zaupanje na kapitalskih trgih višje in s tem bo lahko druga polovica leta gospodarsko bolj optimistična. Pravi pokazatelj bodo spread-i desetletnih donosnosti obveznic evropskih držav. Manjši spread-i bodo pomenili, da se zaupanje vrača (in obratno) kar je pogoj za trajnejše stabiliziranje kapitalskih trgov. V tem primeru bi bilo smiselno povečati izpostavljenost do cikličnih sektorjev.

Skratka, leto 2012 bo zahtevno in krojile ga bodo politične odločitve, kar pušča malo možnosti za verodostojna predvidevanja gibanj kapitalskih trgov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Svobodni trgi in mednarodna menjava so nujni za razvoj«

05.11.2010

U. Vek