Nekoč »prepovedani« mejni trgi

Članek slika

Investiranje v mejne trge lahko pride skupaj z višjo stopnjo volatilnosti od tradicionalnih trgov, ampak zame in za mojo ekipo predstavljajo izjemen potencial. Nekatera gospodarstva, ki so še včeraj veljala za male, agrarne države, so se do danes spremenila v pomembne globalne igralce.

Kitajska je na primer najbolj impresiven primer. Kitajska ima drugo največje gospodarstvo na svetu - odvisno od tega, kako gledate številke - in izjemno je bilo videti spremembe, ki jih je doživljala. Zaradi tega sem se zamislil o državah, ki so veljale za izjemno tvegane za vlagatelje in tudi turiste še pred nekaj leti. Danes pa veljajo za zelo dobro destinacijo za obe prej navedeni skupini.

Podal bom nekaj primerov držav iz nedavne zgodovine, ki so bile podobno gledane iz strani mednarodne skupnosti in so doživele velike transformacije. To vključuje nekatere države v razvoju in mejne države, ki so nam trenutno zelo zanimive. In tudi države, v katere še ne investiramo, se pa odpirajo za vlagatelje.

Preberite tudi: Kaj so mejni trgi?

Kitajska

Leta 1950 je trgovina med ZDA in Kitajsko znašala približno 200 milijonov dolarjev letno. Takrat so ZDA uvedle embargo proti Kitajski, ki je trajal 21 let, vse do leta 1971. Današnja trgovina med državama znaša več kot 500 milijard dolarjev. Tako je  Kitajska drugi največji trgovinski partner ZDA. Ta azijski tiger je v zadnjih treh desetletjih doživel veliko transformacijo in spremenil svoje gospodarstvo. Za vlagatelje na trge v razvoju je Kitajska država, ki se ji ne morejo izogniti. Tudi, če morajo vlagatelji sprejeti »novo normalo« in se navaditi na počasnejšo rast gospodarstva, menimo, da je 7,4-odstotna rast v letu 2014 ter ciljna rast okoli 7 odstotkov v letu 2015 še vedno impresivna.

Japonska

Nasprotnik Zahoda med drugo svetovno vojno je odličen primer države, ki je šla od mejne države do države v razvoju in nato do razvite države. Danes velja za enega izmed največjih zaveznikov ZDA in Evrope. Japonska rast po drugi svetovni vojni je bila ena izmed največjih dosežkov te države, poleg njenih tehnoloških proizvodov, ki se nahajajo v skoraj vseh kotičkih sveta. Čeprav japonsko gospodarstvo že več desetletij stagnira, ima še vedno zelo pomemben delež v svetovnem gospodarstvu. Japonska vlada dela na tem, da bi spodbudila rast gospodarstva z ambicioznimi ukrepi, ki se že odražajo na japonskem gospodarstvu.

Južna Afrika

Apartheid, sistem legalizirane diskriminacije z začetki v 50-ih letih prejšnjega stoletja, je dolgo časa prikazoval Južno Afriko v negativni luči. Kot dodatek sankcijam Združenih narodov, je leta 1986 tudi kongres ZDA sprejel sankcije, zaradi katerih se je iz Južne Afrike umaknilo veliko multinacionalk. Konec Apartheida leta 1994 je znova odprl vrata mednarodnim investicijam, a že od takrat gospodarstvu ne uspe izkoristiti vsega svojega potenciala.

Delnice te afriške države so dobro začele leto 2015, k čemur je prispeval tudi padec cen nafte. Predvsem podjetja, ki so odvisna od potrošnje, imajo največ koristi. Čeprav se Južna Afrika spopada z "električno krizo", ki lahko močno prizadene rast gospodarstva, verjamemo da je v tej državi veliko investicijskih priložnosti za dolgoročne vlagatelje.

S ciljem vlade, ki poskuša čim bolj razdeliti bogastvo in je posledično predstavila številne socialne programe, so podjetja, ki so orientirana na potrošnike, zelo veliko pridobila. Trend pa se bo nadaljeval tudi v prihodnje. Veliko so pridobila tudi podjetja, ki investirajo na tujih trgih. To je predvsem posledica devalvacije južnoafriškega randa v primerjavi z ameriškim dolarjem in ostalimi pomembnimi valutami.  Tudi stanje na nepremičninskem trgu je že vrsto let stabilno in je povpraševanje močnejše od ponudbe.

Vietnam

Od konca Vietnamske vojne je ta azijska država doživela velike spremembe. Razvoj ni bil tako intenziven in hiter, kot v primeru Japonske, a ta vseeno ni bil zanemarljiv. Srednji razred v državi raste. Posledično raste tudi število avtomobilov in motorjev, ki jih prebivalci kupujejo namesto koles. Da bi sprostili promet, je vlada začela z gradnjo prve podzemne železnice v državi. H gradnji prispeva tuj kapital, ki je prišel iz Japonske, Francije in Kitajske.

Spodnji graf lepo prikaže, kako dobro so prebivalci sprejeli novo tehnologijo. Rast mobilnih povezav je bila v letih 2002-2012 močnejša od tiste v Indiji in ZDA.

Čeprav je očitno, da je napredek velik, je ta vseeno počasnejši od naših želja. Vojna je pustila posledice in ljudje so nenaklonjeni tujim investicijam. Vietnamci sicer postopoma postajajo vedno bolj odprti.  Delniški trg v državi ni zelo likviden in država spada med mejne trge; ampak država ima hitro rastoče gospodarstvo in zato smo tam našli številna podjetja, vključno z nekaj državnimi.

Mjanmar

V začetku leta sem imel priložnost obiskati Mjanmar in država je popoln primer še nedotaknjenega trga, v katerega še ne investiramo, a ga pozorno spremljamo. Gospodarska rast države se je gibala okoli 8 odstotkov v letih 2013 in 2014. Podobna napoved je tudi za leto 2015. Kljub temu je pred državo še veliko dela, preden se bomo odločili za vstop na trg. Eden izmed ključnih mejnikov bo dosežen novembra, ko bodo organizirane volitve. V kolikor bodo veljale za pravične, lahko pričakujemo dvig embarga ter umik drugih sankcij, ki so jih sprejele številne države proti Mjanmaru.

Med svojim obiskom sem spoznal uradnike, ki načrtujejo ustvaritev delniškega trga v državi. A bo potrebno kar nekaj časa, preden se bo razvila potrebna finančna infrastruktura. Za implementacijo tujih investicij bo tudi potrebno nekaj časa; potrebujemo še skrbniške banke itd. Da bi lahko uspešno poslovali v državi, verjamemo da je pomembno razumeti kulturo in ljudi, vključno z obiskom države ter pogovorom z navadnimi prebivalci, uradniki in podjetniki.

Kuba

Kuba je še ena država, v katero še ne moremo investirati, jo pa pozorno spremljamo. Pred kratkim smo bili priča dogajanju, ki kot kaže, bo postalo novo poglavje v odnosih države z ZDA, vključno z morebitno vzpostavitvijo diplomatskih odnosov ter konec več deset let trajajočih sankcij. Zadnje dogajanje kaže na napredek v odnosih, a je težko verjeti, da bo ta hiter. Razen, če bomo priča mnogim demokratskim reformam v državi. Ne glede na to je jasno, da bo v državi veliko priložnosti za letalske družbe zaradi umika omejitev potovanj. Pridobile bi lahko tudi številne banke v ZDA, saj bodo ameriški turisti lahko na Kubi koristili svoje bančne kartice; računi Kubancev v ZDA pa bodo znova aktivni. A vseeno, vse dokler ne bo umaknjen embargo, bo višina tujih investicij v državo omejena.

Potencial mejnih trgov

To je le nekaj izmed mejnih trgov, ki jih spremljamo – obstaja jih pa še veliko več, nad katerimi smo navdušeni. Gledano dolgoročno, verjamemo, da so strukturni razlogi za investiranje na mejne trge trdni, vključno z dobrimi stopnjami gospodarske rasti, z močno rastjo kapitalskih trgov, s tehnologijo, demografsko prednostjo in na sploh nizko stopnjo zadolženosti. Od 10 držav, ki so med leti 2003 in 2013 imele najhitrejšo gospodarsko rast na svetu, jih kar 8 spada med mejne trge. Preostali dve sta Indija in Kitajska.

Trenutno gre veliko držav skozi pozitiven razvoj. Veliko pa jih ima težave. Novice o raznih konfliktih in nekaterih mejnih in razvijajočih se državah še naprej vplivajo na sentiment vlagateljev. Istočasno boljše makroekonomsko okolje in bolj stabilna politična situacija pomagajo posameznim gospodarstvom (Šrilanka in Bangladeš sta dobra primera). Čeprav ne vemo, s čim bo postregla prihodnost, to kaže na pomen aktivnega upravljanja, ko pride do investiranja na mejne in razvijajoče se trge.

V Sloveniji sta na voljo dva sklada, ki sredstva vlagateljev investirata v delnice podjetij, ki prihajajo iz mejnih držav:

(*) Infond Frontier

(*) Numerica Emerging Frontiers

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Mobius: Indijski vlagatelji napovedujejo lepo prihodnost

12.05.2014

M. Mobius