Kaj so mejni trgi?

Članek slika

Mejni trgi so načeloma manjši in manj razviti kot trgi v razvoju, a jih odlikuje visoka gospodarska rast tudi v kriznih časih.

Tekom minulega desetletja, so vlagatelji intenzivno vlagali sredstva v t.i. BRIC države. Oznaka BRIC združuje štiri hitro razvijajoče se države z izrednim gospodarskim potencialom: Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko. Te države predstavljajo približno 40 odstotkov svetovne prebivalstva in četrtino svetovnega ozemlja, skupaj pa tudi okoli 20 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda. V zadnjih dveh letih pa vse bolj v ospredje prihajajo mejni trgi.

Za veliko navdušenja med vlagatelji je, poleg visokih rasti, poskrbelo tudi dejstvo, da so bile mejne države v desetletnem obdobju, ki se je končalo konec leta 2013, najmanj volatilne v primerjavi z razvitimi državami in državami v razvoju. V prej omenjeni raziskavi, ki je obravnavala 80 držav, so med deseterico najbolj volatilnih držav, le štiri države, ki spadajo med mejne trge (Ukrajina, Romunija, Argentina in Kazahstan). Pet od desetih je trgov v razvoju. Najbolj volatilna država pa je bila Islandija, razviti trg, ki je bil med svetovno finančno krizo še posebej močno prizadet. Med desetimi najmanj volatilnimi državami pa jih kar devet spada med mejne države.

Analitiki so si enotni, da bodo mejni trgi tudi v prihodnje privabljali vse več kapitala. Tako je jasno, da bo tudi volatilnost v prihodnje višja. Višja volatilnost pa morda ni tako slaba, saj je na svetu veliko vlagateljev in skladov, ki priložnosti iščejo na trgih z višjo volatilnostjo.

Mejni trgi so načeloma manjši in manj razviti kot trgi v razvoju, a jih odlikuje visoka gospodarska rast tudi v kriznih časih. Zelo pomemben dejavnik, ki govori še dodatno v prid frontier trgom, je nizka stopnja dolga v deležu BDP. Ti trgi so to, kar so bili trgi v razvoju pred 20 leti.

Kljub vsemu naštetemu zgoraj, je tveganje, ki ga sprejmejo vlagatelji pri investiranju na obravnavane trge, visoko. In ne glede na to, katero državo podprete, to ostane na visoki ravni. Poleg političnega tveganja, ki je na teh trgih višje, je prisotno še valutno tveganje. Kljub temu pa analitiki na daljši rok na teh trgih pričakujejo najvišjo rast. Vlagateljem priporočajo investiranje na te trge za obdobje, ki je daljše od sedmih ali celo desetih let, saj se na tak način najlažje izognejo kratkoročnim tveganjem, ki se tam pojavljajo.

V Sloveniji sta na voljo dva sklada, ki sredstva vlagateljev investirata v delnice podjetij, ki prihajajo iz mejnih držav:

(*) Infond Frontier

(*) Numerica Emerging Frontiers

Preberite tudi: Nekoč »prepovedani« mejni trgi

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja