Mark Mobius: Kaj sledi?

Članek slika

2012, "leto zmaja" zagotovo ni razočaralo, saj so se svetovni trgi bojevali z enim finančni zmajem za drugim. Ko vstopamo v leto 2013, se zdi evroobmočje vse manj kritično, gospodarska rast Kitajske pa še vedno vztraja na visokih nivojih. Vendar pa v času pisanja tega komentarja ameriški dolžniški problemi še vedno niso rešeni.

2012, "leto zmaja" zagotovo ni razočaralo, saj so se svetovni trgi bojevali z enim finančni zmajem za drugim. Od dolžniške krize območja evra do vztrajno visoke stopnje brezposelnosti v ZDA in klicev na pomoč mnogih, ki jih je skrbelo, da bo visoka gospodarska rast Kitajske vodil k trdem pristanku, je bilo leto 2012 vsekakor zanimivo. Ko smo prešli v leto 2013, se zdi evroobmočje vse manj kritično, gospodarska rast Kitajske pa še vedno vztraja na visokih nivojih. Vendar pa v času pisanja tega komentarja ameriški dolžniški problemi še vedno niso rešeni. Lahko trdim, da so negotovosti glede ameriškega gospodarstva le vrh ledene gore, ki ogroža svetovno gospodarstvo v letošnjem letu.

Zahodno tiskanje denarja v prid vzhodnim trgom v razvoju

V tem globalnem svetu bo letošnje dogajanje v gospodarstvih ZDA, evroobmočja in Japonske zagotovo vplivalo na širše svetovno gospodarstvo, vendar pa se tudi to počasi spreminja. Razvijajoči se trgi so vse manj odvisni od trgovine v ZDA in Evropi, obstajajo pa tudi druge države, ki lahko poganjajo svetovno gospodarsko rast in katere lahko presenetijo v letu 2013. Poleg tega bi lahko nadaljevanje ohlapne monetarne politike na razvitih trgih povzročilo več investicij na svetovnih delniških trgih, vključno z nastajajočimi in mejnimi trgi.

Razvijajoči se trgi imajo tri prednosti: splošno visoke stopnje gospodarske rasti, velike količine deviznih rezerv in nizke zunanje dolgove. Številna gospodarstva v razvoju so na pragu potrošniškega razcveta, kot tudi povečanja produktivnost, kar zvišuje obete prihodnje rasti.

Kot dolgoročni vlagatelj v delnice sem optimističen glede letošnjih globalnih pričakovanj, navkljub dolžniškim problemom, ki tarejo ZDA in evroobmočje. Srednji razred raste na mnogih nastajajočih trgih in s tem tudi potencial za razcvet potrošnje. Še posebej obetavni so podatki držav v razvoju, predvem jugovzhodne Azije. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (MDS) naj bi razvita gospodarstva v letu 2012 zabeležila 1,3% gospodarsko rast, medtem ko za leto 2013 napovedujejo rast v višini 1,5%. V nasprotju s tem je gospodarska rast azijskih hitro rastočih gospodarstev v letu 2012 znašala 6,1%, medtem ko napovedi za leto 2013 napovedujejo 6,8% rast.

MDS: V petih letih Afrika s polovico najhitreje rastočih gospodarstev na svetu

Še posebej sem optimističen glede naložbenega potenciala obmejnih trgov, manj razvitih trgov v razvoju. A moramo biti selektivni in zelo potrpežljivi pri vlaganju na teh trgih. Pri Templetonu pogledamo vedno dlje od enega ali dveh let, ponavadi potencial trga ocenjujemo na osnovi petletnih napovedi. Stopnja rasti številnih obmejnih trgov je v letu 2012 bistveno presegla rast razvitih trgov, in verjamem, da se bo trend nadaljeval. MDS je napovedal, da bo v naslednjih petih letih 10 od 20 najhitreje rastočih gospodarstev prihajalo iz podsaharske Afrike in dve  iz Severne Afrike. Nobena pa iz zahodnega sveta.

Pričakujem torej rast mnogih obmejnih kapitalskih trgov. Nekateri od teh majhnih in nelikvidnih trgov postajajo veliki in likvidni kapitalski trgi.

Na splošno se obmejni trgi širijo, povečujejo se naložbe v infrastrukturo, ki odpirajo priložnosti za naložbe v gradbeništvu, transportu, bančništva in financah ter telekomunikacijski industriji. Mnoge od teh držav so vodilni proizvajalci pomembnih surovin, kot različnih kovin, nafte, plina in plemenitih kovin. Zato so v dobrem položaju, da bi lahko imeli koristi od pričakovane rasti globalnega povpraševanja po teh dobrinah. Naraščanje porabe lahko tem gospodarstvom zagotovi močno kupno močo in nadaljno rast.

Številne države mejnih trgov trgu so se še naprej deležne velikih naložb velikih hitro rastočih držav, kot so Kitajska, Indija, Rusija in Brazilija. Gospodarski vozniki po vsej mejnih trgov so različni. Na primer, Bocvana, eden največjih svetovnih izvoznikov diamantov, uvaja klicne centre  in centre za obdelavo podatkovnih baz. Kazahstan, država bogata z nafto in drugimi naravnimi viri, vlagana v razvoj infrastrukture.

Nizke obrestne mere v prid delniškim trgom

Glede na krhko stanje mnogih razvitih trgov se zdi verjetno, da bodo centralne banke nadaljevale dovajanje denarja v sistem. Z investicijskega vidika je zelo verjetno, da bodo vlagatelji v obdobju nizkih stopenj obrestnih mer denar vlagali v delnice. Menim da bi lahko bilo nadaljne "kvantitativno lajšanje" še posebej dobro za nastajajoče trge, zaradi povečane količine denarja v sistemu. Ta trend je bil očiten v letu 2012, saj se je v lastniške vrednostne papirje hitro rastočih trgov steklo 35 milijard dolarjev samo v prvih 11 mesecih leta 2012. Pričakujem, da se lahko ta trend nadaljuje tudi v letu 2013. Z obrestnimi merami še naprej na nizkih nivojih, so lahko delnice videti še bolj privlačne za mnoge investitorje.

Druga plat visoke preskrbe z denarjem je potencial za rast inflacije. V razvijajočih se gospodarstvih je večji delež prebivalstva v nižjih dohodkovnih razredih. Kar lahko predstavlja problem ob zvišanju cen osnovnih potrebščin, kot so hrana in gorivo. Povečana produktivnost lahko pomaga omiliti vpliv inflacije. Da bi to dosegli, bi morala gospodarstva z strogo vladno politiko zmanjšati vlogo vlade v gospodarstvu. Naša naloga kot investitorjev je iskati posamezne družbe v teh državah, ki kažejo potencial, da lahko preživijo in uspevajo tudi v soočanju s temi izzivi.

Politična tveganja in katalizatorji sprememb

Eno od največjih nevarnosti, ki jih vidim v prihodnjem letu, je nezmožnost politikov na razvitih trgih za izvajanje potrebnih, pravočasnih in smiselnih ukrepov fiskalne politike. Če politiki ne morejo sodelovati in sprejeti prave ukrepe, obstaja tveganje, da bi ZDA in Evropa zašle v recesijo in tako izničile pozitivne premike na svetovnih delniških trgih iz leta 2012. Verjamem pa tudi, da bodo trgi v razvoju v prihodnjih letih storili veliko za uravnoteženje rasti, inflacije in tako skrbeli za globalne konkurenčnost gospodarstva.

Kar smo se naučili v preteklem letu, je to, da bodo vedno obstajali nekateri nepredvidljivi dejavniki in okoliščine, ki lahko postanejo katalizator za večje spremembe v svetovnem gospodarstvu. Ne moremo natančno napovedati, kdaj bodo naslednjič trgi zabeležil korekcijo tečajev lahko pa pričakujemo nadaljna nihanja trgov. Vendar pa se z vsako krizo pojavijo tudi nove priložnosti. Zato bomo še naprej vlagali dolgoročno v podjeta, ki rastejo in se lahko uspešno spopadajo z zahtevnim gospodarskim okoljem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Mobius: Indijski vlagatelji napovedujejo lepo prihodnost

12.05.2014

M. Mobius