Mobius: Indijski vlagatelji napovedujejo lepo prihodnost

Članek slika

Približno 800 milijonov volivcev v Indiji se je v tem mesecu odpravilo na volišča. Proces je trajal več tednov. Indijski kapitalski trg je pred kratkim pokazal optimizem, ki ga imajo vlagatelji. Po politični negotovosti in letih neizkoriščenega potenciala, smo optimistični tudi mi.

Čeprav nismo v položaju, da bi napovedovali izide volitev, tokratne bi lahko postale zgodovinske. Kongresna stranka je dominirala v državi vse od osamosvojitve leta 1947. Ampak obstaja velika možnost, da se bo to letos spremenilo. Zmaga stranke, ki jo vodi Modi Bharatiya Janata (BJP) in njenih zaveznikov bi poskrbela za to, da bi v središče odločitev v državi prišla Nacionalno demokratsko zavezništvo (NDA oz. National Democratic Alliance). Modijeve dosežki v zvezni državi Gujarat, ki jo je vodil 11 let, mnogi ocenjujejo za pozitivne. Javnomnenjske raziskave kažejo na to, da si prebivalci Indije želijo tako vrsto razvoja, kot je je bila deležna Gujarat.

Zadnja raziskava Pew Research je pokazala, da je večina prebivalstva (70 odstotkov) nezadovoljnih s politiko in usmeritvijo Indije, medtem ko je bilo zadovoljnih le 29 odstotkov vprašanih. Podobni rezultati so v vseh segmentih prebivalstva - od bogatih do revnih in od mladih do starejših. Zanimivo pa je to, da so Indijci kljub nezadovoljstvu, optimistično razpoloženi glede gospodarstva in kapitalskega trga. To gre tudi v skladu z napovedmi, da bo indijsko gospodarstvo raslo hitreje, kot v preteklih letih. Letos naj bi beležili 5,4-odstotno rast, v prihodnjem letu pa 6,4-odstotno rast BDP.

Visoka pričakovanja

Indijski vlagatelji so bili izredno optimistični glede prihodnosti kapitalskega trga in glede svojih osebnih financ. Raziskava Franklin Templeton (2014 Global Investor Sentiment Survey ali GISS) je pokazala, da so vlagatelji v Indiji med 22 državami, ki so bile obravnavane v raziskavi, najbolj optimistični. Kar 82% indijskih vlagateljev, ki so sodelovali v raziskavi, pričakuje rast indijskih delnic v letošnjem letu. Med temi jih več kot polovica namerava v letošnjem letu še povečati izpostavljenost domačim (indijskim) delnicam. In že drugo leto zapored so bili indijski vlagatelji najbolj optimistični pri vprašanju, če bodo letos dosegli svoje finančne cilje.

Kot vlagatelji, upamo, da se bodo te napovedi uresničile. Ampak to seveda ni zagotovljeno. Po naše je glavni problem v Indiji ta, da trenutna vlada zavlačuje z nujnimi reformami. Videli smo že napredek v določenih regijah, v državi kot celoti pa še ne. Indija potrebuje reforme, tako preprosto: manj korupcije, več akcije. In to ni samo naše mnenje. Glede na raziskavo Pew Research, več kot 80 odstotkov prebivalcev Indije meni, da je glavni problem korupcija med politiki ter pokvarjeni poslovneži. Politični zastoj navajajo kot največji problem, ki drži nazaj proces ureditve ekonomskih problemov.

Dva področja reform: Birokracija in izobrazba

Menimo, da sta v Indiji dva ključna področja, ki ju morajo reformirati. Prvo so ovire za tuje vlagatelje v državi, ki so izjemno velike. Tukaj vidimo dober primer prevelike birokracije. Rdeči trak mora dol. Drugo področje pa je izobrazba. Menimo, da se mora stopnja izobrazbe celotnega prebivalstva dvigniti. Seveda v Indiji najdemo odlične univerze in veliko pametnih, izobraženih ljudi. Ampak menimo, da obstaja velik segment prebivalstva, ki zamuja priložnosti, ki jih nudi dobra izobrazba. Kar pomeni, da država ne izkorišča celotnega potenciala, ki ga imajo njeni prebivalci.

Kot vlagatelji, smo osredotočeni na podjetja in industrije, ki imajo korist od izobraženega prebivalstva. Osredotočamo se na podjetja, ki lahko to znanje izvažajo, in ki so obenem izolirana od raznih birokratskih ovir, ki so prizadele druge industrije, kot na primer rudarstvo.

Indija ima ogromno potenciala. Prebivalstvo se lahko pohvali z visoko stopnjo varčevanja, mladim prebivalstvom ter z zelo diverzificiranim gospodarstvom z močnim storitvenim sektorjem. Srednji razred ima tudi veliko potenciala kar pomeni, da bo potrošni sektor v državi imel od tega veliko koristi. Glede na trenutne napovedi, v prihodnjih 20 letih se bo srednjemu razredu prebivalstva iz revščine pridružilo približno 291 milijonov ljudi. To pa pomeni, da bodo s tem pridobili tudi številni sektorji. Na primer, lahko pogledamo rast brezžičnih komunikacij v Indiji v obdobju 2002-20012. V obdobju desetih let je Indija beležila 5.691-odstotno rast mobilnih povezav. Višjo rast je imel le Vietnam (6.307 odstotkov).

Slika prikazuje rast naročnin na storitve mobilnih operaterjev v obdobju 2002-2012.

Prispevek je bil objavljen v Naložbeni magazin Vzajemci - maj 2014

Seznam vzajemnih skladov, ki večji del sredstev vlagateljev investirajo v indijske delnice:

Vzajemni sklad 1 leto v % 3 leta v % 5 let v %
ALTA BrazilRussiaIndiaChina -5,33 -29,44 -8,94
ALTA INDIA 2,55 -15,48 38,23
Infond BRIC -4,65 -13,52 23,13
KD Indija - Kitajska 1,5 2,79 48,05
Amundi Funds Equity India Select 10 -8,79 54,53
Franklin India Fund [A] 6,38 1,98 79,75
Franklin India Fund [N] 5,61 -0,32 73,04
Donosnost skladov na dan 15.5.2014. Pretekli donosi niso garancija prihodnjih donosov. Prispevek je informativne narave in ne predstavlja priporočila za nakup.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja