Ne bodite ovca in izkoristite priložnost

Članek slika

Ker je vsak začetek težak, saj najverjetneje nimate dovolj pravih informacij, časa in znanja, smo tukaj strokovnjaki Vzajemci SKUPINE, da vam pomagamo narediti prvi korak.

Ob vsakem nekoliko večjem dogodku na borzi ali odprtju večjega trgovskega centra, ki pritegne pozornost medijev in posledično širše javnosti, se prično razprave o ovcah, ki so zgodbo kupile, ne da bi razmišljale s svojo glavo. Resnica pa je, da smo ovce vsi - vi, jaz, moji sodelavci, prijatelji ... V vlogi ovce se znajdemo že, če prižgemo televizijski sprejemnik. Čredni nagon imamo vsi v krvi in mediji in celoten sistem, ki je tržno naravnan, to stanje izkorišča. A čustva so močno orodje, predvsem ko gre za naše finančno blagostanje. Zato ni čudno, da vsi podležemo masovnemu nagonu, ko v medijih prebiramo o padcih tečajev na borzah, ob pogledu na svoj portfelj pa gledamo rdeče številke. In ravno to je največja težava povprečne osebe, saj je delovanje v nasprotju s čredo izjemno težko. Težko si je tudi priznati, da se pogosto obnašamo kot ovce. Čredni nagon je pri ljudeh predvsem posledica pohlepa in strahu. V obeh stanjih je naš razum precej blizu ničle.

Preberite tudi: Izogibajte se špekulacijam

Škodo si lahko naredimo že pri špekulacijah na borznem trgu, ko zaradi želje po hitrem zaslužku preveč tvegamo, korekcija na trgih pa nas udari po prstih. Takrat se znova lahko znajdemo znotraj črednega nagona, saj zaradi strahu pred nadaljnjimi padci skupaj z vsemi ostalimi izplačamo sredstva, in kot nalašč se to zgodi pred obratom trga navzgor. Tako se znajdemo v začaranem krogu neuspešnega lovljenja najboljših vrednosti in slabe volje. Glede na to, da varčujete za neke cilje v prihodnosti, je najverjetneje zadnje, kar si želite, da se cilj zamakne za več let. In glede na zadnja opozorila strokovnjakov, ki menijo da so pred nami burni časi, je verjetnost vstopa ob napačnem trenutku, toliko višja. Kar pa ne pomeni, da na trgu ne obstajajo naložbe, ki vam lahko prinašajo pozitivne in varne donose tudi ob takih časih. Tovrstnih naložb je ogromno, le raziskati je potrebno ponudbo na trgu - ne le v Sloveniji, tudi v tujini.

Preberite tudi: Tudi vaša zbirka kovancev je alternativna naložba

Vse bolj pogosto doživimo tudi primere, ko vlagatelji zaradi negativnih realnih donosnosti depozitov sredstva preusmerijo v druge oblike naložb. Ne razumite narobe, s tem ni čisto nič narobe. Celo priporočljivo je, da se poskrbi za obresti, ki presegajo stopnjo inflacije. Ampak to početje ni priporočljivo v samostojni izvedbi, saj se lahko znova ponovi leto 2008, ko smo slovenski varčevalci zaradi previsoke izpostavljenosti delniškim naložbam, izgubili več, kot varčevalci v razvitem svetu. Pri sestavi portfelja moramo paziti, da so razmerja med posameznimi naložbenimi tipi, kot so delnice, obveznice, denarna sredstva in alternativne naložbe, ustrezna. Končna struktura pa je odvisna od vaših potreb. V kolikor je potreba le po stabilnem donosu, ki presega inflacijo, lahko cilj dosežemo že z raznimi podjetniškimi obveznicami s fiksnim donosom.

Preberite tudi: So domovi za namestitev in oskrbo starejših naložba 21. stoletja?

Zato je vedno priporočljivo, da se po nasvet obrnete na neodvisnega finančnega strokovnjaka, bodisi gre za vašega znanca, dobrega prijatelja ali neodvisno podjetje, ki se s tem ukvarja. Nenazadnje živimo v svetu, v katerem smo iz vseh strani zasuti z informacijami. Nihče od nas ni univerzalen na vseh področjih - do zdravnika greste, ko zbolite; do avtomehanika, ko se vam pokvari avto; do finančnega strokovnjaka, ko potrebujete urediti finančno zdravje. Svet je igra in vsak od nas se odloči za vlogo, ki jo odigra. In prevzeti nadzor nad lastnim finančnim blagostanjem ni lahka stvar, a vendar vas bo v trenutkih, ko množica podleže okolici, popeljala do boljših rezultatov. Torej, nobena juha ni tako vroča, kot se skuha. Bomo letos priča še kakšni korekciji, obratu trenda, morda finančni krizi? Tega vam ne bo znal povedati nihče, a se lahko na vse možne scenarije vnaprej pripravite. Vsak dan, ki ga zapravite za negativno razmišljanje, razčlenjevanje težav in novic, je vržen stran. Izkoristite svoj čas in ukrepajte. Če ne boste naredili prvega koraka, vam nihče drug ne bo pomagal.

Ker je vsak začetek težak, saj najverjetneje nimate dovolj pravih informacij, časa in znanja, smo tukaj strokovnjaki Vzajemci SKUPINE, da vam pomagamo narediti prvi korak. Izkoristite čas, priložnost in obrnite situacijo sebi v prid.

Vzajemci SKUPINA bo 20 vlagateljem* podarila uro svetovanja, ki zajema pregled portfelja, neodvisno mnenje in priporočilo za ureditev. Poleg tega za eno leto prejmete tudi Naložbene smernice, ki jih na mesečni ravni pošiljajo člani našega Naložbenega odbora. Na ta način lahko zagotovite, da bo vaš portfelj pripravljen na vse razmere na trgu, s pomočjo smernic pa boste imeli možnost tega uspešno upravljati tudi sami. Za koriščenje ugodnosti pišite na [email protected].

*velja le za nove stranke

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja