Delnici Jamnice in Leda sesuli tečaj sklada KD Balkan

Članek slika

Vsi smo opazili, da se je vrednost enote sklada KD Balkan v ponedeljek (oz. tečaj za 3.11.2017) znižala za skoraj 9 odstotkov. Kaj je temu botrovalo?

Glede na portfelj 10 največjih naložb sklada se vzrok skriva v delnicah družb Ledo ter Jamnica, ki sta se znašli sredi škandala z Agrokorjem. Borza v Zagrebu je po več mesecih mirovanja v petek, 3.11.2017, znova sprostila trgovanje z delnicami teh dveh podjetij, ki v skladu predstavljata skoraj 10 odstotkov celotnega portfelja.

V prvem trgovalnem dnevu se je vrednost teh dveh podjetij znižala približno za 90 odstotkov. Popolnoma drugačno sliko pa smo videli včeraj in danes, saj je prvi šok že mimo in sta delnici že nadoknadili precejšnji del padca, ki sta ga utrpeli v petek.

Naložbeni odbor Vzajemcev ocenjuje, da to kratkoročno dogajanje ne bi smelo imeti velikega vpliva na premoženje sklada in da se bo stanje zelo hitro normaliziralo oz. lahko celo prevesilo na pozitivno stran tehtnice. Posamezniki, ki so pripravljeni prevzeti nekaj dodatnega tveganja, pa lahko padec sklada izkoristijo za dodatna vplačila. Seveda po predhodnem posvetu s svetovalcem, ki lahko presodi, če je le to za vlagatelja primerno ter s kako visokim deležem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja