V Sloveniji odslužene fotovoltaične panele prevzemajo štiri podjetja

Članek slika

Odslužene fotovoltaične panele s sončnih elektrarn lahko uporabniki v Sloveniji oddajo na petih prevzemnih mestih, ki jih kot pogodbeni partnerji dveh trenutno najbolj razširjenih organizacij PV Cycle in Ceres prevzemajo štiri podjetja v Sloveniji. Glede na dolgo življenjsko dobo modemov je trenutno zbrana količina zgolj simbolična.

Ob povečanju števila sončnih elektrarn se upravičeno pojavlja vprašanje, kam s sončno elektrarno ob koncu njene življenjske dobe oziroma kako je poskrbljeno za reciklažo. Reciklaža sončne elektrarne se nanaša predvsem na njen bistveni in najpogosteje uporabljeni sestavni del, to je fotonapetostni modul, ki ga lahko recikliramo in uporabimo pri proizvodnji novih modulov ali drugih novih izdelkov, izpostavljajo na Združenju slovenske fotovoltaične industrije.

Proces reciklaže za monokristalne in polikristalne module ter tudi za tanko-filmske module je izpopolnjen do te mere, da je primeren za široko industrijsko rabo. Z recikliranjem pridobimo dragocene materiale, kot so steklo, aluminij in polprevodniški material.

V Sloveniji odslužene fotovoltaične panele prevzemajo štiri podjetja

Problematika recikliranja sestavnih delov sončnih elektrarn je privedla do ustanovitve organizacij za zbiranje odsluženih fotovoltaičnih panelov in njihovo reciklažo. Trenutno najbolj razširjeni organizaciji, ki prevzemata odslužene fotovoltaične panele z namenom njihove reciklaže, sta PV Cycle in Ceres, ki imata obe prek pogodbenih partnerjev prevzemna mesta tudi v Sloveniji.

V okviru organizacije Ceres imata prevzemna mesta podjetji Bisol Group iz Prebolda in Plan-Net iz Kamnika pod Krimom, ki prevzema module tudi v okviru organizacije PV Cycle. Za slednjo pa imata prevzemna mesta še podjetji Hidria inženiring iz Godoviča in RE Teh iz Šenčurja.

Glede na dolgo življenjsko dobo je trenutno zbrana količina zgolj simbolična

"Glede na to, da je življenjska doba fotovoltaičnih panelov trideset in več let, je trenutno zbrana količina odsluženih/odpadnih modulov zgolj simbolična. Pomembno je, da je sistem za namen reciklaže že vzpostavljen," so STA pojasnili v Združenju slovenske fotovoltaične industrije.

Tako so v podjetju Plan-Net, ki ima prevzemna mesta za obe omenjeni organizaciji, doslej zbrali 20 odsluženih fotonapetostnih modulov, namenjenih za reciklažo, so STA navedli v podjetju.

Fotovoltaična industrija se je zavezala poskrbeti za celoten življenjski cikel fotonapetostnih modulov. Recikliranje poleg zmanjševanja onesnaževanja okolja zaradi manjše količine odpadnih materialov prispeva tudi k zmanjšanju porabe električne energije, ki je potrebna v procesu pridobivanja teh surovin, poudarjajo v združenju.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja