Na Kitajskem lani 500.000 kibernetskih napadov

Članek slika

Lani so na Kitajskem zabeležili 500.000 kibernetskih napadov, skoraj polovico med njimi pa so jih izvedli tujci, je ta teden sporočila kitajska vlada. Večina napadov je bila povzročena s pomočjo zlonamernih trojanskih konjev, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Okužba računalnika z zlonamerno programsko opremo oz. trojanskimi konji hekerjem omogoča dostop do osebnih informacij in njihovo spremljanje.

Kot so pokazali izsledki IP-naslovov, so 14,7 odstotka kibernetskih napadov s trojanskimi konji na Kitajskem povzročili ameriški hekerji, osem odstotkov pa indijski.

Odziv Kitajske na poročilo McAfee

Na ta način se je Kitajska odzvala na nedavne namige, da stoji za mnogimi mednarodnimi kibernetskimi napadi v zadnjih letih.

Družba McAfee, ki skrbi za računalniško varnost, je namreč avgusta objavila, da je zaznala kibernetske napade, s pomočjo katerih so hekerji več kot pet let spremljali 70 pravnih oseb, med drugim vlade različnih držav. Med identificiranimi tarčami hekerjev so bili poleg več ameriških podjetij še Združeni narodi in Mednarodni olimpijski komite.

McAfee je ob tem izpostavil, da za napadi najverjetneje stoji ena od držav, sum pa je padel na Kitajsko.

V Pekingu se na to uradno niso odzvali, državni mediji pa so namige označili kot neodgovorne. V preteklosti so tamkajšnje oblasti podobne obtožbe zavrnile in so vztrajale, da je žrtev kibernetskih napadov v resnici Kitajska.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja