Dubajsko letališče po številu potnikov prehitelo londonski Heathrow

Članek slika

Mednarodno letališče Dubai International je postalo največje letališče za mednarodni potniški promet na svetu. Prek njega je namreč lani potovalo 70,47 milijona potnikov, kar je 6,1 odstotka več kot v letu poprej. Dubajsko letališče je tako s prvega mesta največjih mednarodnih letališč na svetu izpodrinilo londonski Heathrow.

Letos bodo zmogljivosti še povečali

Dubai International je domača baza največjega letalskega prevoznika na Bližnjem vzhodu Emirates. Letališče je še posebej pomembno vozlišče na letih med zahodnimi državami in Azijo ter Avstralijo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta zgodovinski mejnik je posledica več kot petih desetletij v povprečju dvomestne rasti," je poudaril predsednik družbe Dubai Airports, šejk Ahmed bin Said al Maktum. "Skupni cilj je napraviti Dubaj za globalni center letalstva in približujemo se temu cilju," je dodal.

Izvršni direktor Dubai Airports Paul Griffiths je napovedal, da bo letališče letos povečalo zmogljivosti na 90 milijonov potnikov. Odprlo bo namreč nov terminal za prihode in odhode.

Dubaj, ki ima omejene zaloge nafte, je leta poskušal svoje gospodarstvo preusmeriti v druge sektorje. Med najpomembnejšimi so sedaj trgovina, turizem in transport.

Letalski promet naj bi do leta 2020 ustvarjal več kot tretjino bruto domačega proizvoda (BDP) emirata.

V absolutnih številkah je Heathrow še vedno prvi, a ne dohaja hitrih stopenj rasti

Na drugi strani londonskemu Heathrowu ne uspe dohajati hitrih stopenj rasti. Posebna komisija še vedno odloča o predlogih za povečanje zmogljivosti tako Heathrowa kot tudi letališča Gatwick južno od Londona.

Britanska prestolnica s skupno petimi letališči ostaja središče svetovnega letalskega prometa, saj vsako leto gosti okoli 135 milijonov potnikov. Heathrow sam je lani sprejel 68,1 milijona mednarodnih letalskih potnikov.

V absolutnih številkah gledano je sicer Heathrow še vedno pred dubajsko konkurenco, saj je prek njega - upoštevajoč tudi potnike na notranjih letih - lani potovalo 73,4 milijona ljudi.

Dubaj z še večjimi načrti

Dubaj pa ima še bolj smele načrte za svoje novo letališče Al Maktum International. Po številnih težavah in zamudah so ga za potniški promet delno odprli leta 2013, ko bo leta 2022 dograjeno, pa bo imelo zmogljivost 120 milijonov potnikov letno.

Projekt je sicer oklestila finančna kriza, saj so v Dubaju sprva načrtovali šest vzletno-pristajalnih stez in 160 milijonov potnikov zmogljivosti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja